Ekonomija Saopštio Suljo Mustafić

U Crnoj Gori 660 poslodavaca zaposlilo 1012 osoba sa invaliditetom

Grant šeme i javni pozivi za dodjelu nepovratnih sredstava značajno su doprinijeli da se ambijent zapošljavanja osoba sa invaliditetom unaprijedi, u odnosu na raniji period. To je ocijenio direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić otvarajući završnu Konferenciju uspješno realizovanog projekta “Perspektiva zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i primjeri dobre prakse”, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje.

“Zavod je, od kada je objavljen prvi javni poziv, do danas sproveo osam javnih poziva, vrijednih 13.5 miliona eura. U Crnoj Gori je 660 poslodavaca koji su ostvarili pravo na subvenciju zarade jer su zaposlili 1012 osobe sa invaliditetom”, saopštio je Mustafić.

Dodaje da Zavod realizuje brojne programe namijenjene osobama sa invaliditetom.

“Namjera nam je da, kao institucija koja se najneposrednije bavi rješavanjem problema nezaposlenosti, doprinesemo prevenciji njihove socijalne isključenosti. Trudimo se i da im omogućimo više šansi za sticanje praktičnih znanja, prilagodimo njihove sposobnosti tržištu rada i povećamo zapošljivost. Nastojimo i da smanjimo predrasude, prije svega poslodavaca i šire javnosti, da osobe sa invaliditetom nijesu za radni angažman”, istakao je direktor ZZZ.

Mustafić je, tom prilikom, kazao i da Zavod za zapošljavanje prepoznaje u civilnom sektoru snažnog partnera.

“Zavod sa CGO ima dugogodišnju saradnju. Prepoznajemo ih kao kredibilnog realizatora raznih programa koji je, inovativnim idejama i profesionalnim odnosom u realizaciji projekata, dao pozitivan primjer u oblasti zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Veliki je bio i njihov doprinos i u povećanju nivoa informisanosti drugih poslodavaca o mogućnostima i benefitima zapošljavanja OSI”, rekao je Mustafić.

Dodaje da su nevladine organizacije, svojim zalaganjem i predanošću, stvorile trajna partnerstva i uticale na proširenje mreže poslodavaca, koji zapošljavaju lica sa invaliditetom.

“Uspješnost realizacije brojnih projekata te povećan broj poslodavaca koji zapošljavaju OSI i koriste, zakonske, subvencije –  ohrabruje nas, ali i obavezuje. Obavezuje da, u cilju otvaranja novih radnih mjesta i obezbjeđivanja dugoročnijeg zapošljavanja OSI, i u narednom periodu, razvijamo partnerske odnose i finansiramo kvalitetne projektne ideje. Zato i danas pozivam sva pravna lica, bilo da se radi o realnom, javnom ili civilnom sektoru, da svojim idejama doprinesu većoj uključenosti osoba sa invaliditetom, na tržište rada”, zaključio je Mustafić.

Send this to a friend