Ekonomija

U Crnu Goru se uvoze i prodaju vozila za reciklažu

Ilustracija, foto: Pixabay

Vlasnici oko deset firmi, koje se bave prodajom polovnih automobila iz inostranstva okupili su se juče negodujući zbog, kako tvrde, prodaje automobila koja su predviđena za uništenje, a koja se u Crnu Goru uvoze i regularno prodaju.

Duško Pejović, koji uvozi polovne automobile dvadeset godina, kaže da je u posljednje vrijeme evidentan problem sa uvozom vozila koja su u inostranstvu predviđena za reciklažu.

“Pojavio se čovjek koji uvozi na stotine vozila koja po našim saznanjima nijesu regularna za puštanje u saobraćaj u bilo kojoj zemlji. U zemljama EU dokumenta tih vozila su uništena. Radi se o vozilima koja su totalno uništena po broju šasije. Ta se vozila nažalost u Crnoj Gori normalno registruju i stavljaju u saobraćaj”, istakao je Pejović.

Kako bi se izborili sa nelojalnom konkurencijom vlasnici firmi polovnih automobila traže odgovore od Mašinskog fakulteta, glavne institucije koja izdaje potvrde proizvođača i sertifikate za vozila.

Milan Drašković tvrdi da su se prva sporna vozila u Nikšiću pojavila u martu, a da se od tada svake sedmice uvozi po nekoliko šlep-vozila sa po devet auta. On navodi da nemaju ništa protiv uvoza auta, ali zahtijevaju da se provjeri uvoz.

Od kada su automobili za reciklažu počeli da stižu u Crnu Goru, kako tvrde vlasnici firmi, prodaja polovnih automobila je manja.

“Ako smo prodavali desetak auta mjesečno sada ne možemo dva mjesečno”, istakao je Drašković.

Željko Vilotijević uvozi kola iz Njemačke već 12 godina i tvrdi da je odlično upoznat sa procedurom, koja se ovdje očigledno ne poštuje. Ističe da se automobili, predviđeni za uništenje, u Crnoj Gori uredno carine i registruju, dok Mašinski fakultet normalno izdaje sertifikate. Prema njegovim riječima, sporna vozila se kupuju u reciklažnim centrima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki popara
Gost
Miki popara

Kako naručen tekst, baš bez pardona 🙂

nemamime
Gost
nemamime

kolko ste plaćeni vi iz cdm-a da objavite ovaj tekst u kojem satanizujete građane koji se bave regularnim poslom?
zašto ne objavite ko vas je od ove četvorice koju pominjete platio i koliko za ovu propagandu?

serdar
Gost
serdar

A vi ste uvozili ova sto silaze sa fabricke trake!

100%
Gost
100%

Prodaju polovna vozila 20 godina i zarađuju na njima duplo. Sad im smeta neko ko po vozilu zarađuje po 200-300 eura i odmah laju o njemu.
Pokrijte se ušima ili počnite da radite sa drogom

Lala
Gost
Lala

Eee kakve krlje uvozi ovaj draskovic,sva sila nebeska

Timotijev brat
Gost
Timotijev brat

Eto, sve se zna! I, nikom nista hahahahaha o dje mi zivot prodje…

oooo
Gost
oooo

Ako ta vozila prodju na tehnickom pregledu ne vidim u cemu je problem. Narod je osiromasio i trazi sto jeftinije auto a ovi isto kupuju auta za male pare i hoce da zarade duplo vise pa im slaba prodaja?!

Semsirce081
Gost
Semsirce081

Kao sto svi znaju ko radi uvoz auta, masinski fakultet izdaje certifikate bez vizuelnog pregleda vozila. Kad bi poceli da provjeravaju vozila, 70% auta nikad u CG ne bi uslo jer su tranje. Zato neka vam ta prica.

Send this to a friend