Ekonomija

U Delti otpušteno više od 80 radnika, Ministarstvo ekonomije poziva inspekciju da ispita slučaj

Delta city

Ministarstvo ekonomije nije dobilo ni jedno obraćanje u vezi sa otpuštanjem više od 80 radnika zaposlenih kod zakupaca prostora u šoping molu Delta city, tvrde za CdM u resoru ministarke Dragice Sekulić.

“Ukolkio je bilo otpuštanja postavlja se pitanje da li su poslodavci sprovodili poroceduru u skladu sa Zakonom o radu pa eventualno može biti predmet preistitivanja od strane nadležne inspekcije”, poručuju iz Ministarstva ekonomije u izjavi za CdM.

Iz kompanije Delta city koja upravlja istoimenim šoping molom, CdM-u je saopšteno da su za tri mjeseca koliko se primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, zakupci prostora u ovom šoping molu otpustili više od 80 radnika.

“Za period od tri mjeseca, od kada je ovaj Zakon stupio na snagu, a to je 20. oktobar 2019. godine, gubitak u prometima zakupaca iznosi 18 odsto u odnosu na 2018. godinu. Ovo se prije svega odnosi na modnu maloprodaju. Pad nije zabilježen u sektoru prehrane (supermarket). Do sada je preko 80 radnika ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavavati shodno procesu optimizacije radnih mjesta, koja je još uvijek u toku”, saopšteno je CdM-u iz ove kompanije.

Kako ističu, šoping mol je građanima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade, ali ne samo građanima Podgorice već i cijele Crne Gore.

“U svim državam regiona i većini evropskih zemalja, šoping-molovi su izuzeti iz primjene ovog zakona, zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu”, navode u kompaniji Delta city.

Ministarstvo ekonomije tvrdi da, kada se govori o poštovanju Zakona o unutrašnjoj trgovini sa posebnim osvrtom na član 35a ovog Zakona koji se odnosi na neradnju nedelju i državne praznike, treba istaći da se on skoro u potpunosti poštuje. To potkrepljuje činjenica da je od početka primjene zakona (20. oktobar 2019.godine) zabilježeno sedam nepravilnosti.

“Povodom saopštenja predstavnika Delta city da je za ovaj period otpušteno 80 radnika i da se planiraju dalja otpuštanja, ističemo da kao predlagač Zakona pratimo efekte koje je Zakon proizveo i s tim u vezi do sada nismo dobili ni jedno obraćanje u vezi sa otpuštanjem radnika bilo pojedinačno ili od udruženja, odnosno sindikata koji zastupaju prava radnika”, tvrde u Ministarstvu ekonomije.

Dodaju da, imajući u vidu da je Delta city upravljač tržnog centra koji daje u zakup prostor poslodavcima, cijene njihovu zabrinutost u odnosu na otpuštanje radnika, a Ministarstvo ekonomije će i u narednom periodu nastaviti da prati primjenu Zakona o unutrašnjoj trgovini, kao i efekte njegove primjene.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da sanjamo
Gost
Da sanjamo

Zakon je diskriminatorski, loš i treba ga mijenjati…..i mislim da nije ni ustavan

Tito
Gost
Tito

Privatnici ucjenjuju . Kako kad sa osiguranja nisu skinuli nikog? Znaci li to da ti otpusteni nisu bili osigurani godinama?

Mladen
Gost
Mladen

Moćna crgorska ekonomija, što je za nju 80radnika iz trgovine? Vazda je tu državni sektor da udomi podobne.
Prave firme su državne i sve druge i treba da propadaju. Ajde jadan, oćete kapitalizam? nema toga ođe ovo je potonji bastion komunizma.

zoki
Gost
zoki

tako tako otpustanje pa glasajte mila

Tily
Gost
Tily

Pa bas trebaju da glasaju mila. Jer se zalaze da nema sive ekonomije. Ovi ako su otpusteni kao sto kazu nisu bili osigurani. A svaki dan se trazi radnici. Ko oce da radi moze da zaradi.

Mare
Gost
Mare

Pravo je drzave da to uvede, ako je vecina za to. Neka se ljudi odmore. Isto tako je pravo poslodavca da optusti radnika ako nema odakle da ga plati. Sigurno je promet pao i naravno da ce prvo da smanji broj radnika. Sta drugo moze. Tu je navjeci problem navika kupaca, pa nije da sad ne kupuju ono sto su… Više »

Thor
Gost
Thor

Ne postuje se zakon o radu, a poslodavci su zakonom zasticeni bolje nego kolektivno svi obicni radnici i na ovom primjeru se vidi koliko je drzava spora, i mlaka. Probajte da otpustite radnika tek tako bez osnovanog razloga u nekim uredjenijim drzavama, nit je lako nit moze a i odgovarali bi pred sudom. U vecini slucajeva u Sloveniji radnici koji… Više »

Anonimous
Gost
Anonimous

U Berlinu nijedan soping centar ne radi nedjeljom. U Becu nijedan soping mol ne radi nedjeljom a subotom rade skraceno, do 18.00h. Svim radnim danima vecina molova radi do 18.00 popodne, jedino cetvrtlom i petkom do 20.00h. Pa mi sad vi recite da Austrijanci i Njemci imaju vise vremena za soping sa radnim vremenom od 9 do 17h. I da… Više »

Stojser Haris
Gost
Stojser Haris

Kakve to veze ima s nama? Mi smo Zapadni Balkan i posmatraju koliko smo civilizovani. Ako zadovoljimo idemo u Mali Šengen sa sličnima!

Porodica
Gost
Porodica

Subota je dan za trgovinu, nedjelja za more, planinu, selo i najvaznije za PORODICU.

Petra
Gost
Petra

Jestee eno ih puni kafići pirodica 🤣🤣🤣 vaaaži

Snobovi
Gost
Snobovi

E kako kukaju jadni privatnici
Malo im vazda tako da me ne bi cudilo da uvedu trecu smjenu u Deltu

Maestral
Gost
Maestral

Mnogi su bankrotirali u usluznim djelatnostima treba otvarati proizvodne pogone a ne samo kafice i butike.Tu jedino politicari mogu da kupuju.

Maestral
Gost
Maestral

Pala kupovna moc..manje posla…i manje radnika treba..

Kikirikikikikik
Gost
Kikirikikikikik

Dok je Mila, Blaza, Ane, Aca, odavde treba kud koji Mili Knezevic.

GeNiJe
Gost
GeNiJe

Putuj igumane!

Kikirikikikikik
Gost
Kikirikikikikik

Bojkotovati ovo da ne kazem sta!n

Migo polaznik
Gost
Migo polaznik

Džabe su glasale DPS.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Ranka znaši što mi je rekao otac ne razmišljaj više o parama 😅😅😅😅😅

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Maja tusic. Mikan iz niksica ima 100 000 od mene.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Gigo i maja iz stare varoši imaju po 100 000 od mene.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Ranka sve je tako blizu moj otac je iz porodice medici iz firence imate na internet porodicu medici iz firence ko se ne razumije u istoriju.

Glava
Gost
Glava

Kad vec ima otpustenih koliko ih je dobilo resenje na neodredjeno otkad je stupio na snagu novi zakon o radu koji je ostao u potpunoj sjenci vjerskog.

ND
Gost
ND

Logično bi bilo da Delta radi nedeljom,a da neki radni dan bude neradan. A gospoda mora uzeti i obzir činjenicu da je naplata parkinga uzela danak. I najlakše je po radnicima.

cetinjski
Gost
cetinjski

Ovim zakonom ste omogućili ekstraprofit pumpama nedeljom, svaki artikal im je skuplji po 0.6€ u odnosu na obične prodavnice po principu ako ti treba – nemaš đe drugo. Postala im je isplativija trgovina nego točenje goriva. Na 10€ natočenih goriva 7€ ide državi a 3€ pumpi. Na četiri koka kole 2l koje su im 2.4€ umjesto standardnih 1.8€, uz standardnu… Više »

igor
Gost
igor

Imabtrgovine i mimo nedjelje.

Maestral
Gost
Maestral

U deltu su nedjeljom dolazili kupci iz okruzenja posto vise toga nema brzo ce se zatvarati lokali ili ce im znacajno smanjiti zakup da bi ostali i dalje.

Loly pop
Gost
Loly pop

Naravno da ce da otpuste, svi su zapošljavali minimum 2 radnika više zbog nedjelje koja se radila. Zaposleni su koristili slobodne dane radnim danima, sad svi imaju slobodan dan nedjeljom.
Pored toga gube na prometima ne 18% nego i vise, ali ajde neka bude 18% 🙄
Sad treba preispitati neke poteze….

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Radi druze nedeljom ti i ne brigaj

Maestral
Gost
Maestral

U citavi svijet se radi i nedeljom ali se to i vise placa

Nk86
Gost
Nk86

Svaka cast. Puna podrska. Kome ne valja odje pravac preo granice

ND
Gost
ND

Šta i kako god,ne može biti dobro i podržavati kad neko ostane bez kore hljeba!

Tito i ja
Gost
Tito i ja

Bravo Nk86, kakav ti je ovo besmislen komentar… Ko da si random birao recenice i daj uzgred da se pocera neko. Shou.

Mitar
Gost
Mitar

Ovo je najlosiji potez Ministarstva u istoriji. Kako tako ne zabrane male hidroelektrane?!

med. teh
Gost
med. teh

Zasto bi bilo ovo uopste lose, svudje u svijetu nedjeljom se ne radi, ne znam sto bi se mi razlikovali!

Aussie
Gost
Aussie

Nije tacno da prodavnice svuda u svijetu ne rade nedjeljom. U Australiji je tada najveci promet.

Mirko
Gost
Mirko

Ko kaže?!
U sred Pariza rade tržni centri neđeljom!
Ne mlati kad ne znaš!

Anonimous
Gost
Anonimous

U Berlinu nijedan…u Becu nijedan…

jQuery
Gost
jQuery

Na njemackom govornom podrucju trgovine ne rade nedjeljom i to je jedna od glavnih biznis barijera koje navode sve zapadne firme – procitajte kako je prosao Walmart u Njemackoj. Medjutim, za vas koji niste vidjeli dalje od Njemacke, taj nacin regulisanja trzista nije dobar primjer i postoji nekoliko boljih nacina da se to uradi.

mrgud
Gost
mrgud

volim moju nasu cg . . .ali ona nece to da vidi -. . . .samo uzi krug . .plate kao u africi . . .radim u drzavnim organima 40 g . .. dalje tumacite kako vam se svidi . . . . .

mrgud
Gost
mrgud

idite odavde pod ovo drvo hlada nema

Butko
Gost
Butko

Razumije se da su otpušteni , jer ima manje posla. Svugdje u svijetu ovakvi šoping centri rade non stop. Holandija, Belgija, u VB rade nedjeljom od 10-16. Crnogorski je naraditi i biti placen. Eto parlament- npr.

Neko tamo 🇲🇪
Gost
Neko tamo 🇲🇪

Eto u Španiji ne rade a tamo turista 30 puta više nego ovdje i to kakvih, nijesu iz Tirane i Drača

100%MNE
Gost
100%MNE

Prvo ste usvojili “nakaradni” Zakon o radu a sada “zabrinuti” šaljete inspekciju??? Licemjerstvo!!!

Duško
Gost
Duško

I sad skadinavci uvode 6 Dana rada po 6 sati a Delty za pražnjenje džepova nije dovoljno 7 dana po 12 sati…Ko koga odje?

Miki
Gost
Miki

4 dana

Duško
Gost
Duško

DA 4 !

Blavor
Gost
Blavor

Nisu izuzeti šoping molovi nedjeljom niđe na zapdau. Pođi do Njemačke brale, samo kafići, pojedine pekare i apoteke rade

eto
Gost
eto

Ok neka rade ali stroga kontrola da li ti kukavci imaju slobodno onoliko koliko zakon garantuje.Ne mora biti neđelja neka bude utorak ili srijeda, itd pa dovoljnim brojem radnika sve se izvede.Samo realnost je da niko od tih privatnika ne poštuje zakon o radu i to im je dopušteno u ovako divljim državama.Inspekciju rada treba ugasiti odmah jer je to… Više »

Roro
Gost
Roro

Puši li se đe u zatvoreno?

Tokipg
Gost
Tokipg

Kakve su nam ove domacice koje bi svaki dan u trgovinu….i to po mogucnosti da sve radi do 23:00…poenta ovog zakona je sacuvati porodicu i posvetiti se djeci, a za kafenisanje po delti imate kad!

aol
Gost
aol

Ne diraj domaćice znaš li kako znaju pojedine vrhunski doručak da naruče za dostavu za 50e 🙂

Mirko
Gost
Mirko

Kako da ne, eno ih sve neđeljom kuvaju ručak i šeću sa đecom hahah! Važi… Živjele brze hrane i kafići🤣

Mirko
Gost
Mirko

Uvedite vi još neradnih dana! Što više nerada – to bolje! A onda se pravite blesavi zašto se otpuštaju radnici masovno!

Bnjj
Gost
Bnjj

Demagože nije to suština posla i rada nego produktivnost. Evo imaš dosta zemalja đe se uvodi četvoro dnevna radna nedelja. Bitna je produktivnost, plate a ne dužina rada,

Mirko
Gost
Mirko

@Bnjj – vidim da si ti ođe najzaposleniji🤣

jQuery
Gost
jQuery

@Bnjj i ostali neznaveni – cetvorodnevna radne sedmica ne znaci da ce usluzne djelatnosti raditi samo 4 dana, vec da jedan radnik moze da radi samo 4 dana iliti 32 radna sata…

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Ja bih da se uvede i treća smjena!

Bnjj
Gost
Bnjj

Kips u Baru velika investicija, gradonačelnik, mediji, pompa plata prodavca 250e tragedija

...
Gost
...

a kako bi što ostalo plagistrima…e

PraviCG
Gost
PraviCG

Bnjj,znas li sta je produktivnost?

Bnjj
Gost
Bnjj

Propast države koja je svoju ekonomiju vezala za turizam, trgovinu, prodaju stanova. Imamo toliko resursa u Cg i malo stanovnika a ne možemo ni do 500e plate da dođemo. Tragedija je da siromašni resursima i u problemima Malta i Kipar su za Cg ekonomski džinovi sa boljim standardom duplo.

aol
Gost
aol

Tačno ali Malta i Kipar nemaju problem koji mi imamo – sjeverni susjed koji želi da nas poklopi, nakon što nas je već unazadio decenijama uvlačeći nas u ratove sa svijetom i sankcije itd.

Zesi
Gost
Zesi

A mi jadni i naivni pa zamrzjeli šah,pa vodili rat za mir,pa progonili sve crnogorsko,pa opljačkali fabrike,firme,pa narod osiromasio,pa se mi obogatili…pa,pa…

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakve veze ima Sjeverni susjed sa Cg ekonomijom, stalno su drugi krivi, samo vlast Cg dobra

Sportbili
Gost
Sportbili

Ako se sjekiraju za radnike, neka im spuste zakupninu, kakvi su mangupi ovi iz Delta City a majko mila

Radnik
Gost
Radnik

Podrzavam da je nedjelja neradna.

Ivana
Gost
Ivana

Radnicima je potrebna nedjelja za odmor i za porodicu. U drugim zemljama se razmislja i o cetvorodnevnoj radnoj nedjelji. Kazu Delta turisticka ponuda, ne zezaj.

Drago
Gost
Drago

Ima i drugihh dana za trgovinu osim nedjelje.

sale
Gost
sale

Privatnici, dusu bi uzeli radnicima.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve je vlast kriva sa pkjačkom

Mirko
Gost
Mirko

@Bnjj – ti si nam najzaposleniji ođe🤣

ACDC
Gost
ACDC

Treba raditi 10 dana u nedelji dosta je bilo zeba…je

Senka
Gost
Senka

Ovo je jako los zakon za nasu zemlju, ja znam da se prodavnica u zgradi gdje zivim zatvorila, jer nije vise isplativa. Stanari su nedeljom trgovali u njoj, a sad ovaj zakon ide na ruku velikih koncerna sve kupis u subotu. Tri radnice su dobile otkaz.

Radoje
Gost
Radoje

A drugim danima nisu trgovali ?

JQuery
Gost
JQuery

U CG vecina ljudi su nezaposleni i bez obaveza, pa ovaj zakon gledaju iz svoje perspektive. Sa druge strane, zaposleni ljudi koji dodju kuci u 7-8 navece, najmanje sto razmisljaju je da idu u trgovinu. Zato jedino ostaju subota i nedjelja, pri cemu subota sama nije dovoljna da se sve obaveze zavrse – nadam se da ce se vidjeti iz… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Đe živiš ti, od kojih para da trguju svaki vikend, to što radnik primi potroši na dažbine i 1 dan trgovine malo veće, ostalo je dnevno za hleb a to može u svaku piljaru

jQuery
Gost
jQuery

@Anonimus sto trgovine onda ne rade samo prvog u mjesecu? Dosta vala taj jedan dan, kad narod ima para neka potrguje sto treba, a poslije mozete svi kolektivno plandovati ka’ sto ste naucili…

Haris
Gost
Haris

Zaposleni dođu kući u 7-8 uvečer aaaaaaaahahahahahaha kad im počinje radno vrijeme i koliko rade i ko ih goni da rade toliko??

jQuery
Gost
jQuery

@Haris ne rade svi u drzavne sluzbe. Raspitaj se malo ako vec nemas nikog takvog u svojoj okolini.

Anonimus
Gost
Anonimus

Aj ne laži

Acopolonix
Gost
Acopolonix

Nije mi jasno kakve to veze sa neradnom nedeljom , kao da se ne moze kupiti u subotu to sta je potrebno za nedelju. To su dobra moja samo suplje price da nije isplativo.

Mugambe
Gost
Mugambe

U Španiji šoping molovi ne rade nedjeljom – ja gled’o

Lola
Gost
Lola

U Engleskoj i Italiji i USA rade, ja gledala.

POJK
Gost
POJK

I Amerika i Engleska biće zemlja proleterska.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Zna li se išta za Keniju i Ganu?

Tito i ja
Gost
Tito i ja

Kakva je situacija u Juznoafricku Republiku?

Pgpg
Gost
Pgpg

Na to su i upozoravali zakupci(vlasnici firmi) iz Delte,ali niko nije htio da ih čuje.

aol
Gost
aol

Zakupci su najgora sorta ljudi vidiš. Oni su protiv poreza, protiv zabrane pušenja, protiv neradnih nedjelja, u suštini beskrupulozno ih zanima samo sopstvena guzica a interesi šire društvene zajednice ih savršeno ne interesuju. Ali treba valjda da smo im zahvalni i da ih slušamo, jer ipak je trebalo veliko odricanje, školovanje i pošten rad i trud da se prljavim novcem… Više »

Pgpg
Gost
Pgpg

Kako povrsno razmisljanje.Pa ti je zakupi tako posten pa da nam svima svane.
Moraju da se smanje porezi koje placaju poslodavci, cijene zakupa i jos mnogo toga.Ovo je samo bio dodatni udar na poslodavce i na kraju radnik ispasta.

aol
Gost
aol

Ne mogu ja dome da ga zakupim zato što ćeš doći da mi zapališ auto ili ostaviš kesu s bombom ispred radnje u 4 ujutro, toliko je valjda neisplativ sav taj biznis pa se ljudi muče, šta ćeš. Smanjiti poreze, nema druge i ja velim. Da je sreće i prava u zatvoru biste trunuli većina vas, biznismeni vajni.

Milos
Gost
Milos

Decko bas te zalim ali ono iskreno, ne pokusavam da te uvrijedim ili ponizim.

Najamahahahahah
Gost
Najamahahahahah

Nidje vani nisu izuzeti iz sistema to je laz cista …

nick
Gost
nick

Tako je, nijesu izuzeti iz sistema. Jednostavno, rade neđeljom, ali ne rade poneđeljkom. Kad su svi slobodni da idu u trgovinu, tada šoping mol mora da radi, a kad kupci idu na posao u poneđeljak, tada radnici šopinga imaju slobodan dan. Nego smo mi debili, kako u osmisljanju zakona, tako i u njegovom prepisivanju.

Ne znam
Gost
Ne znam

gledas svoj interes ne interes ti mrčnih radnika i oni imaju porodicu ako porodica odmara nedeljom normalno je zajedno da odmaraju,cekat ce to i u ponedeljak sto si mislio u nedelju kupit

Bvm
Gost
Bvm

Trzni centri su izuzeti svuda

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

A zamislite
Nema narod dje vikendom sem u Deltu
🤣

Neo
Gost
Neo

Najbolji odgovor

aol
Gost
aol

Nemaju svi vremena da idu u planinu u katun vikendom kao ti stručnjače

Zesi
Gost
Zesi

Nema logike da moraju otpuštati radnike a da iste ispoštuju sa slobodnim danom

Benzinac
Gost
Benzinac

Odgovorio si samom sebi.
Dakle ne rade po propisima kako pricaju nego iskoristavaju radbike koliko mogu i kako oce.

Milos
Gost
Milos

Genije si majke mi. Imas firmu od 10 radnika koji svi imaju slobodan dan u toku nedelje. Logicno, moraju da se mijenjaju… ili imaju svi slobodnu nedelju i ne moraju da se mijenjaju. Stavi na papir i vidjeces da li ti i dalje treba 10 radnika.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Tako je majstore, vidi se da rezonujes stvari. Bravo

Slavko
Gost
Slavko

Najbolje bi bilo da radnici rade 24 sata 7 dana u nedelji. Zatvorite Deltu preskupu i vratite centar Podgorici.

Independista06
Gost
Independista06

Nikad vise😂😂😂

Dido
Gost
Dido

Centar i jeste Podgoričana, ali ovi što su došli sa strane, oni su navikli na Deltu.

Marko
Gost
Marko

Mi sto smo sa strane smo gospoda za vas

Bole
Gost
Bole

Ovo ispade da ako mi majca treba, a ne mogu nedjeljom da je kupim, necu je ni kupovat. Treba ovu deltu malo izudarati sa kaznama. Dosta ste udarali male prodavnice jer im je cijena sa banane spala.

nick
Gost
nick

Ne…nego neces je kupiti u Deltu, nego ispred svoje zgrade na buvlju pjacu. A radnik iz Delte mora bit otpusten radi toga….kapiras?

Lav
Gost
Lav

Pa dobro, onda ce se ovome ispred zgrade povecati promet, razvijati posao, pa ce zaposliti otpustene radnike iz Delte… trziste, kapiras?

nick
Gost
nick

Jasno….ali se nemojte onda buniti što radite na buvlju pjacu, a ne u Deltu! Kapiraš?

Dragan
Gost
Dragan

Sta ce biti sa stanovima u tom dijelu grada ako Delta skroz propadne ?

aol
Gost
aol

Za tebe će i dalje bit nedostižni, takvi kakvi su

Send this to a friend