Ekonomija

Građani za projekat Hiljadu plus mogu konkurisati od druge polovine juna

Pavle Radulović

Konkurs za građane u okviru projekta rješavanja njihovih stambenih potreba po povoljnim uslovima, Hiljadu plus, trebalo bi da bude otvoren u drugoj polovini juna, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je, nakon sjednice Vlade, kazao da su u trećoj fazi projekta obezbijeđeni odlični uslovi za građane, odnosno fiksna kamatna stopa od 2,99 odsto i ročnost od 20 godina. Građanima, kako je dodao, neće biti potreban kolater, odnosno učešće tokom podizanja kredita.

„Tehnički proces je podijeljen u tri segmenta, odnosno tender za bankare, zatim za građevinare, građane i preduzeća koja imaju u ponudi korištene stanove i konkurs za građane“, podsjetio je Radulović.

Naveo je da, kada je riječ o dijelu koji se tiče građevinara, građana i preduzeća koji imaju u ponudi stanove, oni moraju da ispune određene standarde energetske efikasnosti.

„Svi objekti rađeni od 2013. godine na ovamo već imaju te standarde, dok će se za starije objekte morati raditi posebni elaborat o energetskoj efikasnosti“, rekao je Radulović.

Precizirao je da je u dvije iteracije projekta odobreno blizu 800 vaučera, a preko 2,1 hiljadu građana obezbijedilo je sebi krov nad glavom po izuzetno povoljnim uslovima.

„Kroz duge pregovore sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope CEB obezbijedili smo jako povoljna sredstva, a čitav projekat je vrijedan 20 miliona eura. Od toga CEB učestvuje sa deset miliona, a ostatak naše komercijalne banke koje su se prijavile“, dodao je Radulović.

On je kazao i da je priveden kraju Nacrt prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, pri čemu je prvi put primijenjen novi koncept planiranja jednakih mogućnosti za sve.

„Nema više tog tačkastog planiranja, odnosno omogućavanja gradnje na pojedinim lokacijama, već smo čitav pojas kilometar od obale obilježili kao zonu za razvoj turizma“, objasnio je Radunović.

Cilj je, dodaje, bilo sprječavanje nekontrolisanog širenje naselja, zbog čega je taj pojas namijenjen razvoju turizma.

Radulović je poručio da će biti zaštićena i ulcinjska Solana.

„Javna rasprava će biti ponovo organizovana u narednih 15-ak dana“, zaključio je Radulović.

Send this to a friend