Ekonomija

U državnim firmama ne razmišljaju o bonusima, Monteput izuzetak

Ilustracija

Nijedna firma u većinskom državnom vlasništvu, a koja potpadapod resor Ministarstva ekonomije, nije podijelila bonuse direktorima i zaposlenim iz dobiti za prošlu godi nu, saopštili su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Pobjeda je u srijedu objavila da su u Monteputu direktori dobili po blizu tri hiljade eura bonusa.

Bunuse direktorima i zaposlenim nijesu dijelili u Elektroprivredi u kojoj je lani izvršni direktor bio Tonino Maljo, a predsjednik borda Srđan Kovačević, kao ni u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu čiji je izvršni direktor bio Ivan Bulatović, a predsjednik Dragan Laketić. Ni Crnogorski operator tržišta električne energije čiji direktor je bio Milan Radović, a predsjednica Dragica Sekulić to nije uradio, kao ni Crnogorski elektrodistributivni sistem u kojem je direktor Zoran Đukanović, a predsjednik Miodrag Čanović.

Bez nagrada za dpobro poslovanje ostali su i u Montenegrobonusu, kojim upravlja Aleksandar Kašćelan, a predsjedava Miroslav Ivanišević, kao i u Pošti, u kojoj je direktor Ivan Kalezić, a predsjednik Igor Radusinović. I iz Aerodroma Crne Gore, gdje je direktor Milovan Đuričković, a predsjednik Vojin Vlahović, kako su Pobjedi kazali, i pored velike dobiti nijesu ni razmišljali o podjeli bonusa. Iz Rudnika uglja, koji je u manjinskom vlasništvu države, a u kojoj je izvršni direktor Slavoljub Popadić, a predsjednik Vladan Dubljević, našoj redakciji su juče kazali da nijesu isplaćivani bonuse, iako su posljednje tri godine ostvarili profit.

Zahvaljujući dobroj poslovnoj politici, smanjenim troškovima na svim pozicijama, boljem kvalitetu uglja za potrebe TE „Pljevlja“, kao i marljivom radu zaposlenih ostvarivali smo profit. Ni u godinama iza nas nikada nijesu isplaćivani bonusisaopštili su juče našoj redakciji iz ove pljevaljske kompanije.

Monteput izuzetak

Za razliku od ovih kompanija, kako je Pobjeda već pisala, u državnom Monteputu podijeli su 101.098 eura bonusa direktorima i radnicima. Po 2.840 eura dobili su članovi odbora direktora, po 2.130 eura direktori sektora i sekretar društva, a zaposleni po 710 eura. Isplatu bonusa u momentu kada je Vlada po drugi put uvela mjere štednje, povećala PDV, akcize, smanjila plate funkcionerima… oštro su prekjuče kritikovali iz SDP-a i Ure.

Nurković smatra da je zaslužio bonus

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao jejuče da ne namjerava da vratiti 2.840 eura bonusa koje je dobio kao direktor Monteputa iz dobiti za prošlu godinu.

“Zaslužio sam i zaradio taj novac. Nakon prelaska na mjesto ministra još par mjeseci vodio sam tu firmu do imenovanja novog direktora i uštedio između 10 i 12.000 eura kompaniji. Vjerovatno je to odbor direktora cijenio kazao je Nurković u emisiji „Načisto“ Perta Komnenića i ocijenio da su napadi zbog isplata bonusa njemu, Kemalu Purišiću, Aleksandru Bogdanoviću i Jusufu Kalamperoviću samo tendencija da se neko oblati.

Istakao je da je SDP kreator napada na njega i dodao da niko ne pita koliko je lider SDP Ranko Krivokapić primio naknada kao član borda Aerodroma Crne Gore.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovo
Gost
Jovo

Dabogda ih na lijekove trosili,sram vas bilo stidite se g….Ce kad nemate obraza,takozvane Crnogorske patriote pi,pi,pi

Sanja
Gost
Sanja

Sve ih treba u zatvor strpati, hijene od ljudi. Dosta je više pljačke i namještanja, DOSTA!

NHM
Gost
NHM

A kako si to uštedio 10-12 hiljada? I jesi li uštedio 10 ili 12? Ovi isto kao u svoje pero iz MA kad su dijelili bonuse jer su godinu završili sa gubitkom od 2 miliona umjesto sa gubitkom od 4.

Seno m
Gost
Seno m

2840€ a vi ocete da vam kemo i bs private kompani glasaju protiv zakona o ukidanju naknada

cinik
Gost
cinik

Niko nije zaslužio ni zaradio novac, samo Nurković.

Spuz
Gost
Spuz

Zasluzio je bonus kao i stan sto je dobio od preduzeca dok nama koji crncimo ostavio mrvice. A sad jos i napredovao pa ce da usredjuje i unapredjuje zeljeznice i Montenegro Airlines pa luke i aerodrome sa kadrovima bez skole.koje dovodi. Sramota.

Send this to a friend