Ekonomija veći komfor i bolji uslovi za pacijente i zaposlene

U DZ Rožaje uloženo 180 hiljada eura kroz projekat energetske efikasnosti

Ministar zdravlja Kenan Hrapović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić sa saradnicima posjetili su Dom zdravlja Rožaje u kom je završena adaptacija u okviru projekta energetske efikasnosti u vrijednosti od 180 hiljada eura.

Ministarka Dragica Sekulić kazala je da je Dom zdravlja u Rožajama jedan od 19 zdravstvenih objekata koji su u prethodnom periodu rekonstruisani kroz projekat energetske efikasnosti.

“Urađena je nova termoenergetska toplotna fasada, popravljen je krov, riješeno je pitanje odvoda atmosferskih voda, popravljena je stolarija i ugrađena su dva nova kotla za grijanje. U razgovoru sa direktorom DZ, sa zaposlenima  pa i sa pacijentima  osjeća se zadovoljstvo zbog uslova rada i usluga. Vjerujem da ćemo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja obilaziti  sve veći broj domova zdravlja kako bismo vidjeli rezultate jednog ovakvog projekta i ulaganja“, istakla je Sekulić.

Benefiti se već osjećaju u smanjenoj potrošnji goriva, i toplijim prostorijama u kojima borave zaposleni i građani, saopštio je ministar Kenan Hrapović.

“Važno je istaći da je, osim kroz projekat energetske efikasnosti, u kupovinu opreme uloženo još 74 hiljade eura. Nabavljena je oprema za hemodijalizu, oftalmologiju kao i laboratorijska oprema. Sve to je uslovilo bolje dijagnostičke procedure i olakšalo rad ljekara u ovoj ustanovi, i kvalitetnije i bezbjednije za pacijente. U ovoj ustanovi na specijalizaciji se nalazi 4 ljekara, a povratak jednog ljekara radiologa, očekuje se u aprilu ove godine. Sve ovo upućuje na kvalitet pružanja zdravstvene zaštite za građane na teritoriji opštine i okolnim mjestima“, kazao je Hrapović.

Direktor doma zdravlja Rožaje Hajran Kalač zahvalio je Vladi Crne Gore i ministarstvima na uloženim sredstvima u adaptaciju objekta, i naglasio da je evidentno zadovoljstvo i građana i zaposlenih.

“Svakog dana poboljšavamo uslove rada i uvodimo nove dijagnostičke procedure, školujemo kadar kroz kontinuiranu medicinsku edukaciju i mislim da je nivo zdravstvene zaštite za ono što je dato primarnom nivou, a to je 80 odsto pružanja usluga iz oblasti zdravstvene zaštite na visokom nivou“, saopštio je Kalač.

Druga faza projekta energetske efikasnosti počela je sa realizacijom 1. septembra 2018. i trajaće do kraja 2023. godine sa budžetom od šest miliona eura. Sredstva za realizaciju projekta su obezbjeđenja kreditom od strane Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a u projektu učestvuju Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo zdravlja.

Do sada su, u okviru projekta završeni radovi na tri doma zdravlja i to: Dom zdravlja Berane, Dom zdravlja Plav i Dom zdravlja Rožaje, vrijednosti 640 hiljada eura.

Započeto je izvođenje radova na objektima Opšta bolnica Bar i Dom zdravlja Ulcinj. Vrijednost ugovorenih radova iznosi milion i 400 hiljada eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maman
Gost
Maman

Program energetske efikasnosti zaslužuje sve pohvale. Korisnici su najbolji svjedoci tome.

Juhu
Gost
Juhu

Ministar ekonomije za prenosne sisteme tkz bandere

Mojas
Gost
Mojas

Ovi se fale da su ulozili, kao da su pare njihove?! Novac je nas gradjana, a ovi ga rasipaju, nimalo domacinski.

Boka
Gost
Boka

Ne nego milion. Pa da ste sve solarne panele postavljali i iskljucili se sa mreze,ne bi toliko izaslo

Send this to a friend