Ekonomija

U januaru uvoz bio četiri puta veći od izvoza

Ilustracija

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru 2020. godine, prema preliminarnim podacima MONSTAST-a iznosila je 170 miliona eura, što ukazuje na rast od 8,3 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

“Izvoz robe imao je vrijednost od 31,2 miliona eura, a uvoz 138,8 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 10,8 odsto, a uvoz veći za 7,7 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 22,5 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 21,9 odsto”, saopšteno je iz MONSTAT-a.

U strukturi izvoza prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji (SMTK) najviše su zastupljeni Mineralna goriva i maziva (sektor 3), u iznosu od 8,9 miliona eura (koji čine: Električna energija – 7,4 miliona eura, Nafta i naftni derivati – 974 hiljada eura i ostalo).

U strukturi uvoza prema SMTK-u najviše su zastupljeni Mašine i transportni uređaji (sektor 7) u iznosu od 28,2 miliona eura (koji čine: Drumska vozila – 8,4 miliona eura, Električne mašine, aparati i uređaji – 6,8 milionba eura i ostalo).

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (7,3 miliona eura), Slovenija (5,7 miliona eura) i Mađarska (tri miliona eura).

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su: Srbija (21,5 miliona eura), Kina (14,8 miliona eura) i Njemačka (12,8 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LSCG
Gost
LSCG

Znaci 4x vise para izaslo nego sto je uslo. Liberalna ekonomija

ElPatron
Gost
ElPatron

Cuvacemo ovih dana crnu goru od uvoza 🤣😂🤣🤣🤣🤣😂😂🤣😂🤣

PicoleDe
Gost
PicoleDe

Uprava za sume je uvela tax-u u iznosu od 5% na izvoz nedrvnih sumskih proizvoda. Pored Sjeverne Koreje i par ostalih drzava i mi smo se njima pridruzili. Eviva

Cika miki
Gost
Cika miki

Smanjite uvoz iz srbije pa ce omeksat sa popovskim setnjama napadima politicara u vladajucoj strukturi srbije P.S najvise boli po dzepu

Titobog26
Gost
Titobog26

Daj da se odcjepimo od Cetinja

Gospava
Gost
Gospava

Od marta će Crna gora imat veći izvoz, ima da izveze svu omladinu iz nje!

Pjer
Gost
Pjer

Kako drugi stoje
Mislim na okruzenje
Poredjenja radi
Jesmo li lideri ili ne

Delta sity
Gost
Delta sity

A sta mi ima da izvozimo.

Samo radnu snagu, ali oni nijesu uvrsteni u statisticke brojke

Simpatični dejo
Gost
Simpatični dejo

Uzela sam mu majicu da ne pokinese i onda je otišla da jede kolače u dvorac sa vjerenikom i dok je kašasti kolač stavljala polako u usta razmišljala je o mene i mom mirisu majce.

Bnjj
Gost
Bnjj

I ko je kriv za to, ko je raselio narod iz Cg, uništio fabrike, sad se tobož Patriote čude. Pogledajte plate radnika u Cg.

Pedja *
Gost
Pedja *

E,strucnjak d se ti nebi javio . Na bogosloviji udarni predmet ekonomija .

Export - Import
Gost
Export - Import

Ma kakvi, sad je najveći, sa ovim analitičarima, istoričarima, dobrodušnicima,….

Send this to a friend