Ekonomija

U KCCG uloženo skoro tri miliona eura

Kroz projekat “Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ do sada je u Klinički centar Crne Gore  uloženo preko 2, 8 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Tim povodom, danas su ministar zdravlja Kenan Hrapović, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Ellen Goldstein i direktorica Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatiana Proskuryakova, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić i direktorka Klinčkog centra Crne Gore Zorica Kovačević obišli KCCG.

Ministar Hrapović je saopštio da je u okviru projekta energetski adaptirano 11 zdravstvenih ustanova i to Institut za bolesti djece KCCG, Klinički centar Crne Gore u dijelu termo-tehničkih i elektro instalacija, pet bolnica (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Cetinje i Kotor), dvije specijalne bolnice (Risan i Brezovik) i  dva doma zdravlja (Cetinje i Kotor), ukupne vrijednosti izvedenih radova 5.140.204 eura.

“U četiri zdravstvena objekta (domovi zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvena stanica Petnjica), završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama, ukupne vrijednosti radova 121.148 eura. Kroz projekat finansiraće se i izvođenje građevinsko-zanatski radova u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino. Trenutno se izvode radovi na zamjeni fasadne bravarije na glavnoj zgradi Kliničkog centra Crne Gore, a rok za završetak radova je mart 2017. godine”, naveo je ministar Hrapović.

On je upoznao predstavnike Svjetske banke sa planiranim novim projektima u oblasti zdravstva, koji se prije svega odnose na ojačavanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite, zatim na uvođenje novih i nastavak realizacije postojećih preventivnih pregleda, kao i sprovođenje osnovnih i stomatoloških sistematskih pregleda djece u osnovnim i srednjim školama.

A sve to, kako kaže,  kako bi imali detaljan uvid u zdravlje naše djece i na taj način planirali dugoročnu zdravstvenu politiku iz ove oblasti.

Takođe, prioriteti, kako je naveo ministar Hrapović, su i reforma farmaceutske politike i zaokruživanje integralnog informacionog sistema, umrežavanjem Kliničkog centra i specijalnih bolnica.

Direktorka Kliničkog centra Zorica Kovačević istakla je da su u KCCG do sada završeni radovi na unaprijeđenju energetskih karakteristika Instituta za bolesti djece i sistema termo-tehničkih i elektro instalacija u KCCG, ukupne vrijednosti oko 1,7 miliona eura.

Radovi vrijedni oko 1,1 miliona eura na zamjeni fasadne bravarije na glavnoj zgradi KCCG su u toku i biće završeni u martu, najavila je ona.

Ona je objasnila da su radovi u objektu Instituta za bolesti djece, vrijedni skoro  milion eura, podrazumijevali zamjenu fasadne stolarije, postavljanje termo fasade, termo i hidro izolacije na dijelu krova, instalacije sistema za grijanje i hlađenje, postavljanje razvodnih ormana.

“Urađena adaptacija termo-tehničkih i elektro instalacija KCCG je ukupne vrijednosti skoro 700.000 eura”, navela je Kovačević.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić kazao je da je Ministarstvo ekonomije odgovorno za koordinaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ i obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja za realizaciju projekta u zdravstvenim objektima.

“U okviru projekta, u prethodnih sedam godina, energetski je adaptirano 20 objekata i to: 11 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom, ukupne vrijednosti radova 7,6 miliona eura”, kazao je Noveljić i podsjetio da se projekat finansira iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura.

Direktorica Svjetske banke za Zapadni balkan Ellen Goldstein je izrazila zadovoljstvo što je projekat donio korist prije svega pacijentima, kao i državnom budžetu, kroz uštede u potrošnji energenata koje su ostvarene njegovom realizacijom.

Ona je prezentovala prioritete Svjetske banke identifikovane dokumentom Partnerski okvir sa Crnom Gorom 2016-2020 i najavila da će razmotriti opcije za podršku u predloženim potencijalnim oblastima saradnje, kao što su makro-fiskalna i finansijska otpornost, razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta, kao i održivost životne sredine.

Projekat „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ počeo je sa implementacijom 2009. godine, sa rokom završetka mart 2018. godine.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Ne rekoste da novo grijanje u Djecijoj bolnici ne radi mjesec dana.U cekaonicama kvarcne peci, kaloriferi…

Send this to a friend