Ekonomija

U kojim državama ima najviše bogataša

Vrijednost imovina najbogatijih širom svijeta porasla je prošle godine 12 odsto, približivši se nivou od 202 biliona dolara zahvaljujući uzletu tržišta dionica i slabijem dolaru, pokazao je izvještaj savjetodavne kompanije Boston Consulting Group (BCG).

U BCG-u su naveli da ako se isključe promjene valutnih kurseva, vrijednost imovine najbogatijih uvećana je sedam odsto, prenosi Hrportfolio.

Najveći udio u toj imovini imaju stanovnici Sjeverne Amerike, gotovo 43 odsto, dok se najsnažniji rast vrijednosti imovine bilježi u Aziji, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Većina superbogatih živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i Japanu.

Godišnje istraživanje BCG-a pokazalo je takođe da je Švajcarska u prošloj godini zadržala poziciju najvećeg centra za upravljanje imovinom stranaca, u ukupnoj vrijednosti 2,3 biliona dolara.

Slijedi Hong Kong s 1,1 bilion dolara imovine povjerene na upravljanje, te Singapur s 900 milijardi USD.

Dva azijska centra su u proteklih pet godina bilježila stope rasta vrijednosti imovine povjerene na upravljanje od 11 odnosno deset odsto godišnje, u poređenju sa švajcarskih tri odsto.

Budući da je u Švajcarskoj u međuvremenu ublažen zakon o bankarskoj tajni, bogati teže skrivaju bogatstvo od poreskih vlasti u matičnoj zemlji.

Upravo zbog te izmjene Švajcarskoj danas žestoko konkurišu zemlje poput Hong Konga i Singapura.

U BCG-u ukazuju i na pad tržišnog udjela brokerskih firmi koje bogatima pružaju usluge upravljanja imovinom, poput Morgan Stanleya, Bank of America Merrill Lynch Wealth Managementa, UBS-ovog Wealth Managementa u Sjevernoj i Južnoj Americi i Wells Fargo Advisorsa, budući da se manje bogati klijenti učestalo odlučuju za druga rješenja.

Tako je udio brokerskih firmi u tržištu usluga upravljanja imovinom pao u 2016. godini na 37 odsto, sa 41 odsto u 2012. godini, dok je udio kompanija s direktnim kanalima upravljanja, poput Charlesa Schwaba i Fidelityja u tom periodu umjereno porastao, sa 20 na 21 odsto.

Više od 35 miliona Amerikanaca vlasnici su imovine vrijedne od 250 hiljada do milion dolara, što se tom sektoru definiše kao masovna imućnost.

Viši partner u BCG-u, Brent Beardsley rekao je da mnogi štediše u toj kategoriji drže većinu novca na računima penzione štednje kojima u brojnim slučajevima upravljaju firme poput Schwaba ili Fidelityja.

“One imaju prirodnu strukturnu prednost” u odnosu na klasične finansijske firme”, rekao je Beardsley.

Kada su u pitanju superbogati u Sjevernoj Americi, prednost i dalje imaju kompanije specijalizovane za savjetovanje pri ulaganjima, utvrdili su u BCG-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Roro
Gost
Roro

Naši milioneri nepismeni,samo kupuju stanove…i izdaju ih za 300eura.To ti je kad si brav a imaš para.

Send this to a friend