Ekonomija

U Kolašinu 25,5 odsto nezaposlenih, više od polovine su žene

Kolašin

Na evidenciji kolašinskog biroa rada nalazi se 785 lica, sa stopom nezaposlenosti od 25,5 odsto. I u ovoj sjevernoj opštini nepovoljna je struktura nezaposlenih. Više od polovine su žene. U ponudi najviše učestvuje nekvalifikovana radna snaga. Oko 50 odsto ih je sa srednjom stručnom spremom, sa diplomom fakulteta je 89 lica, od kojih je dvoje u zvanju mastersa.

Struktura

Po riječima šefa Biroa rada Kolašin Ranka Šćepanovića, na evidenciji se povećava broj visokoškolaca. Jedni se javljaju nakon odrađenog stručnog osposobljavanja, a drugi se prijavljuju za učešće u tom programu.

Među nezaposlenima mladih do 30 godina je 23 odsto, u dobi između 31 i 50 godina je 42 odsto, a starijih od 50 godina je 35 procenata.

“Iako ne masovno, ali, ipak, bilježimo zapošljavanja na izgradnji auto puta. Angažovani su mahom rukovaoci građevinskim mašinama. Na sezonskim poslovima radilo je 170 lica sa naše evidencije”, kaže Šćepanović, navodeći problem deficitarnosti turističko-ugostiteljskog kadra.

Ljetos nijesu mogli, dodaje on, odgovoriti brojnim zahtjevima poslodavaca iz primorskih opština. Nedostajalo je radnika i za SKI Centar Kolašin.

“U ponudi nema dovoljno turističko ugostiteljskih zanimanja ni za aktuelne potrebe Kolašina, a kamo li za nove hotele i centre, gdje je planirano otvaranje više od 300 novih radnih mjesta”,  objašnjava Šćepanović.

Licenca

Rješenje je, kako kaže, u obukama i obrazovanju odraslih, koje će se sprovoditi od naredne godine, kada Srednja stručna škola u Kolašinu dobije neophodnu licencu.

Različitim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je skoro 250 nezaposlenih Kolašinaca.
Kroz osam javnih radova ove godine je angažovano 30 lica sa evidencije nezaposlenih. U program “Stop sivoj ekonomiji” uključena su tri visokoškolca iz Kolašina.

U Pilot program “Osnaži me i uspje ću” uključeno je 16 žena. Stručno osposobljavanje organizovano je za osam  lica sa invaliditetom.

Šćepanović navodi da su tri osobe prošle obuku za računovođe, dva lica za turističke vodiče, po jedno za građevinske mašine i za vozača D kategorije.

Za obuku automehaničara i kasira na pumpi zainteresovani su poslodavaci Kujović servise i benzinska pumpa Petrol Kolašin.

Send this to a friend