Ekonomija

U Kući meda počela sa radom Škola pčelarstva

Prva generacija polaznika Škole pčelarstva počela je 1. oktobra sa nastavom koja se od održava u Kući meda, u Danilovgradu.
Crnogorski pčelari i do sada su imali intenzivnu i kontinuiranu edukaciju, kroz razne vidove seminara, radionica, predavanja i organizovanje studijskih posjeta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

“Kako bi dalje osnažili njihovu eduakciju i išli u korak sa dinamičnim razvojem crnogorskog sektora pčelarstva, a istovremeno odgovorili na sve veće izazove koji prate ovu oblast, program za eduakciju pčelara prvi put je uveden u obrazovni sistem Crne Gore. Kroz saradnju Ministrstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Saveza pčelarskih organizacija i Centra za stručno obrazovanje usvojen je program za sticanje stručne kvalifikacije i uvedeno je zanimanje pčelar-pčelarka III stepen stručnosti, na nivou neformalnog obrazovanja odraslih”, dodaju oni.

Na konkurs za upis prve generacije polaznika prošlo je 26 kandidata koji će pohađati Školu pčelarstva do 20.decembra.

“Pored teorijskog dijela nastave, biće organizovana i praktična obuka na pčelinjaku. U okviru škole izučavaće se sledeći predmeti: „Osnovi pčelarstva“, „Tehnologija pčelarenja“ „Biologija i zdravstvena zaštita pčela“ i „Marketing u pčelarstvu“. Program obuhvata 220 časova teorijske i praktične nastave i za prvu generaciju polaznika obuka će biti besplatna dok će troškove školovanja snositi Ministrstvo”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Nakon završetka nastave, polaznici će polagati ispite za navedene predmete odnosno dobijati diplomu o završenoj školi pčelarstva i zvanje Pčelar/Pčelarka.

Send this to a friend