Ekonomija

U Mamulu za dvije godine biće uloženo više od 11 miliona eura

Foto: divemontenegro

Planirano ulaganje u ostrvo Lastavica, sa tvrđavom Mamula u Herceg Novom, za ovu godinu iznosi 5,1 milion eura, navodi se u Izvještaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu lokaliteta tog ostrva za prošlu godinu.

U Vladinom dokumentu, koji je juče ušao u skupštinsku proceduru, ističe se i da će 6,45 miliona eura biti opredijeljeno naredne godine za realizaciju projekta.

“U projekat je, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, utrošeno ukupno 6,2 miliona eura. U do sada utrošena sredstva uključeni su troškovi koji su realizovani za pripremu projektne dokumentacije, nabavku opreme, pripremnih radova i plata zaposlenima, angažovanje domaćih i stranih konsultanata, kao i prve faze građevinskih i konzervatorskih radova”, navodi se u Izvještaju.

Država je dala u zakup Lastavicu sa Mamulom na 49 godina. Ugovor o dugoročnom zakupu zaključen je prije pet godina sa švajcarskom kompanijom Orascom Development Holding. Osim ostrva sa tvrđavom, zakupac ima pravo da koristi i morsko dobro. Prema podacima iz izvještaja, tokom prošle godine je isplaćeno 47.772 eura zakupnine za skoro 32.000 kvadrata.

Kada je riječ o radovima, do kraja juna planiran je završetak betonsko-armiračkih radova. U izvještaju se navodi i da je tokom prvog ovogodišnjeg kvartala trebalo da budu izabrani podizvođači i dobavljači za kompletnu hotelsku opremu, vanjsku rasvjetu, bazene.

“U drugom kvartalu će početi aktivnosti na pripremi memorijalne sobe u saradnji sa relevantnim institucijama. U zavisnosti od dinamike završetka radova na izgradnji 10 kilovolti (kV) voda od trafostanice 35/10 kV Klinci do rta Arza, očekuje se i polaganje kabla sa odabranim izvođačem u vrijednosti od oko 0,5 miliona eura”, istaknuto je u izvještaju.

Zakupac je, kako se dodaje, u fazi planiranja i pripreme povećanja broja radnih mjesta u Orascom Hotels Management Mamula Montenegro.

Orascom je u obavezi da u hercegnovsko ostrvo uloži 15 miliona eura. Investicionim programom, kako je precizirano u Izvještaju, predviđena je rekonstrukcija tvrđave Mamula u hotel muzejskog karaktera sa 23 hotelske sobe, četiri ugostiteljska objekta, spomen sobom za posjetioce, recepcijom, spa centrom, pristaništem, kaskadama sa recikliranom vodom, klubom za vodene sportove, centralizovanom kuhinjom, kao i sa rezervoarom za pitku i otpadnu vodu i trafostanicom sa agregatom.

“Programom je predviđeno da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada hotela, a procijenjeno je da će isti broj radnih mjesta biti otvoren i tokom izgradnje rizorta, te da će hotel u prvih deset godina donijeti 7,5 miliona eura kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu”, konstatovano je u dokumentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Animus
Gost
Animus

Radna mjesta sa platama od 400e. Ako vec ocemo da rusimo kulturno naslijedje, zasto drzava ne ulozi u sebe, ako vec garantuju blagodeti!!?? Zasto se sve rasprodaje ili namjestaju poslovi “strancima”?

Dejan tkivo
Gost
Dejan tkivo

Dvjesta apartmana kupljeno u bar još osamsto apartmana. Za italijane.

Dejan tkivo
Gost
Dejan tkivo

Dejo iz paprati.

Pjer
Gost
Pjer

Oce li se vratiti kad ti meleoni ulozeni
Mislim drzavi
Pitam jerbo smo ulagali na dosta mjesta pa nista

TVV
Gost
TVV

Meleoni ce se vratiti onima koji su ulozili a drzavi mrka kapa.

Bnjj
Gost
Bnjj

Oće li neka investicija u Bar ili Ulcinj bit ili je ta južna Cg slijepa ulica. Dva grada sa realnim prosekom od300e plate

Vukdlakumenja
Gost
Vukdlakumenja

Ne.Borimo se za Pg

Bubulj
Gost
Bubulj

U normalnom svijetu ovakav objekat bi bio dio istoriskog blaga drzave i sacuvan netaknut. Stranac ga je skroz raskopao da izvuce sto veci profit za narednih 49 godina a ko moze znati sta ce biti posle. Drzava i narod ce vrlo malo koristi imati od ovoga. Crpljenje nasih bogatstava od stranih investitora mi zovemo ekonomijom.

Dejan školarac
Gost
Dejan školarac

U bar prodato 200 apartmana italijanima 10 000 000 eura rekli su italijani da će kupiti još 800 apartmana u bar tu u centar i oko centra strogog. Pozdrav.

Velimi
Gost
Velimi

Rastuzili ste mnoge nesretnike koji su voljeli da ostaje prvobitno stanje!

PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

BRAVO! SAMO NAPRIJED CRNA GORO!

Quantum
Gost
Quantum

Bice to bas reprezentativan objekat na samom ulazu u zaliv, odlicno samo naprijed!

Bnjj
Gost
Bnjj

A ta radna mjesta će biti samo ljeti nažalost, zimi ništa

Bole
Gost
Bole

I ja bih ulozio 11 miliona u Mamulu, no nemam.

Kosta
Gost
Kosta

Do sada su bas dosta uradilii. Samo neka tako nastave i to biće dobro!

Namjera
Gost
Namjera

Priča pričina od kad znam za sebe. Pred svake izbore isto.

Quantum
Gost
Quantum

Najlakse je provozati se barkom i pogledati, strpljenja pa cemo kritikovati

vjecna da je
Gost
vjecna da je

odlican projekat ….vlada bi trebalo da otkupi kompletan ostrva sveti nikola kod budve i sveti marako ili ostrvo cvijeca i da ih izda jakim firmama u zakup i tada bi nas turizam ima uz sveti stefan i mamulu bas dobre turisticke potencijale

logika
Gost
logika

sprdas li se to? da otkupi sopstvenu teritoriju i da izda strancima za neke smijesne pare, kao i sve do sad? sveti stefan je prakticno strana teritorija, podji pa vidji mozes li uci tek tako…

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ne sprdam se i ulazio sam 10 puta mada mi je tamo dosadno jer osim crkve jedne galerije i 2 restorana nema nista zanimljivo …mirno mjesto za platezne goste …a koliko znas vidim osyrvo sveti marko i odtrvo cvijeca su ruski privatno vlasnistvo profati su kao dio firme putnik iz srbije …raj na zemlji ogromne povrsine i neiskoristeno…a ostrvo sveti… Više »

Hdz Kamenari
Gost
Hdz Kamenari

A vi sa sjevera da komandujete,vaši gradovi raspad,a naše ćete spasit

Bnjj
Gost
Bnjj

Sv Stefan sezonski samo radi, radnici od oktobra, novembra idu kući

Shanana
Gost
Shanana

Ne lupaj kad ne znas, kuci idu sezonski radnici a nekih sotitnak radi preko cijele godine

Dejan školarac
Gost
Dejan školarac

Farmama.??????

Alohaaa
Gost
Alohaaa

Ti mora da imas debeli novcanik…najbolje da se rasproda kompletno primorje i iseli se svako ko zivi tamo pa da natrpamo sve to sa emigrantima za dzabe zbog podizanja nataliteta i glasanja jer su muskarci postali vise zainteresovani za muskarce nego za zene…

Starac Fočo
Gost
Starac Fočo

Tugaaa

Quantum
Gost
Quantum

Tuga je bila, zapusteno, puno smeca, propadalo i niko ni eura od toga bez bespovratno izgubljeno sve, podji do tvrdjave Gorazda pa je sacuvaj pravo je vrijeme

Bubulj
Gost
Bubulj

Istina, bila je zapustena zbog kratkovidosti nadleznih koji nisu vidjeli vrijednost i razlog da je odrzavaju. Stranac je prepoznao potencijal kao i nase slabosti. Apsurdno je izdavati bilo sta na duge rokove kao 49 godina. Drzave, granice i politike se mjenjaju ali trenutno stanje je ugrabi sada dok mozes. Pametni su rokovi od 5 ili najvise 10 godina dok se… Više »

Quantum
Gost
Quantum

Ne vjerujem da u svijetu postoji ugovor na 5 godina ili cak na 10 a milionsko ulaganje i da ce bilo ko pristati na to i uspjeti vratiti ulozeno i troskove i zaradu, nema toga biznisa, a bi li voljeli da nam tako moze biti bi 😀

Send this to a friend