Ekonomija

U najavi najbolja sezona, hidroelektrane ostvarile rekordne rezultate

Ilustracija

Podaci koje je Pobjeda dobila od Ministarstva turizma i održivog razvoja govore da će ova godina što se tiče turizma biti značajno uspješnija, te da se nastavlja trend rasta. Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u prva dva mjeseca ove godine većaje za skoro 40 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a iz Ministarstva ekonomije navode da je to prije svega rezultat izuzetno povoljne hidrološke situacije za rad hidroelektrana, kao i rada vjetroelektrane Krnovo i Termoelektrane Pljevlja.

“Što se tiče rezultata sa početka ove godine, možemo reći da se nastavio značajan trend rasta broja turista. U januaru i februaru u kolektivnom smještaju boravilo je više od 38.000 turista, što je 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, saopštili su iz Ministarstva turizma.

Tokom prva dva mjeseca turisti su u kolektivnom smještaju ostvarili više od 115.000 noćenja, odnosno 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Prema informacijama koje dobijamo sa terena, u martu i aprilu je nastavljen dobar trend, a vjerujemo da će to pokazati i zvanični rezultati”, naglasili su iz ovog Vladinog resora.

Shodno informacijama, kako su dodali, dobijenim od strane predstavnika turističke privrede, očekivanja za ovogodišnju sezonu su nastavak rasta broja turista sa tržišta Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije, a povećan je i broj letova iz Moskve i Sankt Peterburga ka Tivtu.

“Takođe, pored redovnih letova ruskih avio-kompanija tokom godine, deset ruskih avioprevoznika najavljuje i dodatne rotacije ka Crnoj Gori tokom ljetnje sezone, u periodu od 26. maja do 30. septembra. Nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines, kada je u pitanju tržište Njemačke, pored već postojećih linija za Frankfurt i Dizeldorf, uvodi nove linije iz Tivta za Lajpcig i Minhen. Pored redovnog saobraćaja ka Londonu, Parizu, najavljene su dodatne rotacije ka Rimu i Lionu”, istakli su iz Ministarstva.

Oni očekuju nastavak pozitivnog trenda i sa tržišta Holandije zahvaljujući ponudi i čarter letovima najvećeg turoperatora sa ovog područja TUI Holandija, koji će i ove godine u periodu od maja do oktobra sa dva leta nedjeljno povezivati Amsterdam i Tivat.

Ove godine, kako su dodali, značajno je unaprijeđena avio povezanost sa Poljskom, u skladu sa interesovanjem gostiju sa ovog tržišta, koje spada u red najznačajnijih za Crnu Goru.

Poljski nacionalni avio-prevoznik LOT će uvesti redovan avio saobraćaj na relaciji Varšava -Podgorica, što će rezultirati i većim brojem turista sa ovog tržišta. Jedan od vodećih turoperatora sa tržišta Poljske, ITAKA po prvi put dovodi turiste u Crnu Goru i najavljuje dolazak preko 8.000 turista u ovoj godini.

“Imamo i sve veći broj letova niskobudžetnih avio-kompanija pa tako Viz er leti za Memingen, Milano i Budimpeštu tokom cijele godine, a ove godine otvara liniju za Katovice i Varšavu ističu iz Ministarstva. Rajaner pored toga što nastavlja da leti za Berlin, London, Brisel i Stokholm, imaće direktan let iz poljskog grada Vroclava ka Crnoj Gori, dok Izidžet realizuje letove iz Londona, Mančestera i Zeneve, u periodu ljetnje sezone, a francuska low cost kompanija Transavia nastavlja letove od aprila do oktobra i sa dva leta nedjeljno povezivaće Pariz i Tivat. Flaj Dubai nastavlja da saobraća na relaciji Dubai -Tivat u periodu od 26. marta do 26. oktobra. Novina je da će ovog ljeta iz Praga, Brna i Ostrave saobraćati i češka niskobudžetna avio kompanija Smart vings sa sedam letova nedjeljno, od 1. juna do druge polovine septembr”, najavili su iz Ministarstva turizma.

Prema podacima Monstata, industrijska proizvodnja u februaru ove godine bilježi rast po svim osnovama, u odnosu na januar bilježi rast za 13,7 odsto, dok u odnosu na februar prošle godine bilježi rast od od 29,5 odsto.

U odnosu na prosječnu jednomjesečnu proizvodnju iz prošle godine, bilježi se rast od 27,7 odsto, dok je za prva dva mjeseca ostvaren rast industrijske proizvodnje od 39,3 odsto u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.

Posmatrano po sektorima, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, najveći rast industrijske proizvodnje zabilježen je u sektoru snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom 76,3 odsto, dok sektor prerađivačke industrije bilježi rast od 6,2 odsto.

Predstavnici Ministarstva eko nomije navode da su pozitivni indeksi industrijske proizvodnje, prije svega, rezultat izuzetno pozitivnih kretanja u sektoru snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom, koji je zabilježio povećanje u odnosu na januar za 21,9 odsto, dok je u odnosu na prošlogodišnji februar ostvaren rast od 76,3 odsto.

U ovom sektoru je u februaru, u odnosu na prosječnu jednomjesečnu proizvodnju iz prošle godine ostvaren je rast od 144,3 odsto, dok je za prva dva mjeseca tekuće godine ostvareno povećanje od 82,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Dobri rezultati u ovom sektoru, koji se mogu okarakterisati kao rekordni, rezultat su nekoliko faktora, izuzetno povoljne hidrološke situacije za rad hidroelektrana, kao i rada vjetroelektrane Krnovo i rada TE Pljevlja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Cdm reklamira Blaža, sramota. Zamisli rečenicu, pala je kiša pa je industrijska proizvodnja povećana za 40%. Ako ne padne kiša, propadamo.

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Sto ti milane mene mrziš i kažeš šteta što te nije jače udario ja od toga momka nosim ožiljak na oko. 👍

Qwww
Gost
Qwww

Kako je turista sve više a kompanija koja treba služiti za prevoz istih propada (MA)?

requiem
Gost
requiem

sve je vise kompanija koje dovoze turiste u Crnu Goru. To je toliko ocigledan odogovor, da ne mogu da vjerujem da je neko postavio ovo pitanje. Makar aerodromski podaci nisu toliki problem za provjeru, a dok se MA muci, aerodromi “rasturaju”. Oba su prebacila milion putnika prosle godine, a zajedno ce ove izvjesno prebaciti 2 i po miliona.

Qwww
Gost
Qwww

Koja je poenta dovođenja velikog broja jeftinih avio kompanija, kad to uništava našu?

Milan
Gost
Milan

Bitno je da dođe sto više turista a ko će ih prevesti to nije toliko važno

requiem
Gost
requiem

da se nadovezem, pravu stvar koju ovdje treba napadati je cinjenica da je industrijska proizvodnja CETRDESET POSTO veca, zato sto je kisa pala. To povecanje govori o porazavajucem stanju u industrijskom sektoru CG, jer ispada da je elektroprivreda pola, ako ne i vise industrije u CG.

Send this to a friend