Ekonomija

U Nikšiću nema rebalansa budžeta, troškovi pod kontrolom

Budžet opštine Nikšić ostvaruje se u skladu sa planiranom dinamikom i na osnovu dosadašnjih podataka neće biti potrebe za rebalansom, zaključeno na sjednici Skupštine opštine, na kojoj je donešeno više odluka iz urbanizma i komunalne oblasti.

Budžet opštine Nikšić, na osnovu podataka koji su ostvareni u prvoj polovini godine, projektovan je realno, što ukazuje da neće biti potrebe za njegovim rebalansom. U lokalnu kasu slilo se oko 10,7 miliona eura, što je 52 odsto u odnosu na godišnji plan od 20 i po miliona. Najviše je prihodovano od poreza, donacija i transfera.

“Izvršenje budžeta teče planiranom dinamikom. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i da će ovo biti još jedna godina u kojoj neće biti potrebe za izradom rebalansa budžeta. Struku ostvarenih prihoda čine tekući prihodi u iznosu od 5,5 miliona eura ili 46 odsto od planiranog. U okviru poreza nama je najbitnija stavka porez na nepokretnost koji je ostvaren u iznosu od oko 2,3 miliona eura ili 45 odsto od planiranih 4,5 miliona. S obzirom na to da se porez obračunava do kraja maja i da je najveća naplata u drugom dijelu godine očekujemo veoma dobro izvršenje ovog prihoda”, kazala je sekretarka Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Sanija Fatić.

U lokalnoj upravi tvrde i da su vodili računa kako troše novac iz lokalne kase. U prvom polugodištu ostvareni izdaci budžeta iznose oko 7.3 miliona.

“Sve ovo samo po sebi pokazuje koliko vodimo računa o trošenju sredstava i o tome da svaki trošak bude baš ono što moramo izvršiti. Od izdataka na tekući budžet odnosi se oko 6.9 miliona eura, a na investicioni oko 450.000 eura”, pojasnila je Fatić.

Kapitalni budžet projektovan je na oko četiri miliona eura, a do sada, kako naglašava Fatić, najviše novca potrošeno je za izgradnju vodovoda u Dučicama i Petrovićima, uređenje kvartova i rekonstrukciju Trga slobode. “Veći procenat izvršenja kapitalnog budžeta očekuje se do završetka tekuće godine, što zavisi od toka izvođenja započetih radova”, poručila je Fatić.

Gradiće se još stanova za penzionere

Odbornici iz redova DPS-a i Socijaldemokrata usvojili su i odluku o prenosu prava svojine, čime su stvoreni preduslovi za izgradnju zgrade sa 50 stanova za penzionere, u Rudom polju, gdje se već gradi 25 stanova.

Shodno vladinoj odluci, a u okviru mjera stabilizacije za šest odsto smanjene su zarade opštinskim funkcionerima i službenicima. Odlukom o podizanju spomen obilježja u Nikšiću će se graditi spomenik crnogorskim komitima, ulicu će dobiti crnogorske dinastije, Vojisavljevići, Balšići i Crnojevići, kao i Josip Broz Tito.

Send this to a friend