Ekonomija

U Nikšiću obilježen Međunarodni dan seoskih žena 

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, kao i Svjetskog dana pješačenja, koji se obilježavaju 15. oktobra, Biciklistički klub “Perun“ iz Nikšića, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, već četvrtu godinu zaredom organizuje obilazak žena preduzetnica na Gradskoj pijaci, kao i pješačku turu u zaštićenom području park šume Trebjesa.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržalo je aktivnost civilnog sektora, prepoznajući važnost isticanja značajne uloge koju žena ima u poljoprivredi i proizvodnji hrane, posebno sa aspekta održavanja i napretka porodičnih gazdinstava, kao i života u ruralnim područjima Crne Gore. Kako su istakli, cilj je da se i na ovaj način doprinise osnaživanju seoskih žena i njihovom podsticanju da iskoriste raspoložive mogućnosti za dalji razvoj preduzetništva.

Osim predstavnika kluba “Perun” u akciji su učestvovali učenici Osnovne škole “Mileva Lajović latović” sa nastavnicama i djeca iz vrtića “Kosovka djevojka – Dragan Kovačević”, sa vaspitačima. Djeca su posjetila žene preduzetnice na Gradskoj pijaci, razgovarala sa njima i u znak pažnje i uvažavanja poklonili im po buket cvijeća. Zauzvrat, mališani su nagrađeni domaćim kvalitetnim i zdravim proizvodima, zagrljajem i osmjehom.

Prema riječima direktorice NVO “Perun” Ane Petrović Njegoš, cilj akcije je da se ukaže na značaj seoske žene i njen veliki doprinos društvu.

“Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji i obezbjeđivanju porodične egzistencije, njihova uloga nije dovoljno cijenjena, ni promovisana. Ideja da obilježimo Međunarodni dan seoskih žena nastala je prije četiri godine. Obilazeći na biciklu planinske krajeve i ruralne oblasti Crne Gore primijetila sam uglavnom žene na njivama i u baštama. Njihov rad na njivi, farmi i uopšte na domaćinstvu nije ni malo lak, jer osim fizičkog angažmana zahtijeva i brigu o prodaji proizvoda i osiguravanju egzistencije porodici”, kazala je Petrović.

Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima i ovogodišnje akcije, koja se može mjeriti i zahvalnošću žena koje su djeca obišla.

“Obradovala ih je posjeta i ideja obilježavanja dana posvećenog seoskim ženama, a kako su nam rekle, one ga obilježavaju onako kako znaju – radno”, kaže Petrović Njegoš.

Istovremeno, pješačkom turom kroz park šumu Trebjesa, organizatori su ukazali na važnost zdravih stilova života i adekvatne ishrane, čime su željeli da ukažu i na značaj kupovine i potrošnje domaćih proizvoda.

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tokom četvrte UN Konferencije o ženama, održane u Pekingu.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Špigl
Gost
Špigl

Svako dobro i svaka druga čast

Crnogorka vazda
Gost
Crnogorka vazda

Cuj, vrtic se zove Kosovka devojka…daleko bilo. Ne no Jovanka Orleanka…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ове жене заслужују празник. Срећно од срца !

Send this to a friend