Ekonomija

U Novom nezadovoljni: Gosti u restoranima trošili manje nego lani

Restoran Papagaj (Foto: Radio Jadran)

Vjerovatno je još rano da hercegnovski restorateri sumiraju sezonu, jer, ako ništa, toplo vrijeme u avgustu zadržalo je goste. Koliko oni troše u restoranima, koje i zašto biraju, kako su zadovoljni u nekim od brojnih hercegnovskih restorana?

Dugogodišnji šef konobe Škver, Slavko Čvorić, koja nastoji da održi kvalitetnu ponudu ljeti i zimi, kaže da ove sezone problem nije u manjem broju turista, već u činjenici da je znatno oslabila njihova platežna moć.

“Broj gostiju je isti, a para duplo manje. Gosti koji dolaze, uglavnom, imaju vrlo malo para, ili nimalo. Promet je duplo lošiji u odnosu na prošlu godinu. Klijantela je većinom iz Ukrajine, Češke, Poljske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Vidim da ljudi jedu hamburgere, picu i sladolede… Specijalne ponude i dnevni meniji u našem restoranu najbolje prolaze zbog niže cijene. Kvalitetnu ribu rijetko ko naručuje, jer je kilogram 60 eura”,  rekao je Čvorić za Radio Jadran.

I iskusni restorater, Marko Salatić, vlasnik Ancore  na Šetalištu Pet Danica u Igalu ističe kako je ove sezone najveći problem sa kojim su se suočili nedostatak radne snage.

Najviše gostiju, odnosno oko 80 odsto dolazi iz zemalja okruženja, Srbije i Bosne i Hercegovine. Platežna moć turista konstantno opada, a ovaj restoran je najbolje poslovao kad je otvoren, prije šest godina,.

“Tada su i Rusi bolje “stajali”, više dolazili i više trošili. Tada ste mogli da prodate ribu po 3-4 kilograma, a danas možete da prodate do jednog kilograma i to je maksimum. Jednostavno, nema više društva za jednu komotniju večeru ili ručak”, ističe Salatić.

Smatra da je broj turista više-manje isti kao i prošle sezone.

On opaža da hercegnovski turizam nazaduje zbog loše infrastrukture, nedovoljnog broja hotelskih kreveta, parkinga…

Ono što je dodatno kočilo posao ugostiteljima, navodi Salatić, su konstantne inspekcijske kontrole.

“To je nevjerovatna kontrola koja ulazi u dno džepa svakog privrednika. Postoji toliko sive ekonomije, a ja sam kontrolisan 15-ak puta. Neprimjerno je da u turizmu morate stopirati rabotu zbog inspekcije u sred sezone”,  navodi Salatić.

U restoran&lounge Papagaj u Đenovićima koji uspješno posluje već deceniju, zadovoljni su sezonom, s obzirom na uslove u kojima se ona odvijala. Prema riječima menadžerke, Ranke Mišović, u julu je bio bolji promet, a u avgustu kao lani.

“Generalno na rivijeru nije lako dovoditi goste pored komunalnih problema, izlivanja otpadnih voda, bez pakinga, problema u početku sa odvozom smeća…U takvim okolnostima, ipak, smo zadovoljni, što nam gosti ukazuju povjerenje i mnogi se vraćaju više puta dok su na odmoru”, ističe Mišović.

U Papagaju je 80 odsto gostiju iz Rusije, ove sezone, ali je i dosta Norvežana, Francuza i iz regiona.

Tako govore neki od onih restoratera koji nastoje da se ovim poslom ozbiljno bave tokom cijele godine. Svjesni su da su imali opet jaku konkurenciju u vidu privremenih fast food objekata i roštilja, gdje su česti redovi da bi gosti kupili parče pizze ili pet ćevapa za jedan i po ili dva eura.

49 Komentara na "U Novom nezadovoljni: Gosti u restoranima trošili manje nego lani"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend