Ekonomija

U NP Durmitor očekuju 270 hiljada turista do kraja godine

Nacionalni park Durmitor imao je najuspješniju turističku i poslovnu godinu do sada, a do kraja godine očekuje se da će ovaj park posjetiti 270 hiljada turista, što je za oko 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je na danas održanom Socio-ekonomskom forumu tog nacionalnog parka.

Direktor JPNPCG Elvir Klica obraćajući se prisutnima kazao je da su nacionalni parkovi Crne Gore imali rekordnu posjetu i da je u pet parkova boravilo više od pola miliona turista.

“Pored uvijek dobre posjete NP Durmitor, ove godine izdvojio se sa dobrim rezultatima i NP Skadarsko jezero. Ipak, ono što uvijek ističemo je da nijesu finansijski parametri ono što nam je prioritet, već zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti parkova koji su i razlog zbog kojeg se iz godine u godinu i povećava interesovanje za njih”, kazao je on.

Klica je dodao da je cilj Socio-ekonomskog savjeta da zajedno sa predstavnicima institucija, lokalnih turističkih organizacija, NVO sektora i reprezentativnim predstavnicima turističke privrede durmitorskog područja zajedno planiraju i narednu zimsku sezonu.

“Naredna sezona je od izuzetnog značaja jer nas očekuje Ekspo Dubai koji je planiran da bude krajem sljedeće godine, odnosno u oktobru 2020. i traje šest mjeseci. To je prilika da promovišemo ljepote naših parkova i ovog Nacionalnog parka na tom događaju jer ćemo privući druga tržišta koja nisu zastupljena kod nas i animirati ih da posjete Crnu Goru. Očekujemo još bolje rezultate u sljedećoj sezoni, a u NP Durmitor ih očekujemo više od 300.000. Takođe, organizovaćemo sastanke sa turističkim agencijama, sa lokalnim turističkim organizacijama i NTO, gdje ćemo dogovoriti učešće na sajmovima“, dodao je on.

Klica je kazao da će inicirati izgradnju treće trake i kružnog toga na samom ulazu u NP zbog velike gužve i pritiska koji trpi tokom sezone.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović upoznao je prisutne sa rezultatima sezone, ističući da je i ove godine veliki priliv gostiju iz različitih krajeva dolazio da posjeti i boravi u Nacionalnom parku.

“Lijepo vrijeme bilo je pogodno za posjetu parkovima, pa smo i u septembru i oktobru takođe imali značajno povećanje posjete. Takođe, kada je rafting u pitanju, više od 26 hiljada osoba spustilo se kanjonom rijeke Tare što je za 23 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Sve ovo nam pokazuje da se za ovaj park saznalo, da on vrijedi da bude posjećen, da ima prirodne ljepote koje posjetioci žele da vide i posjete. To ujedno znači da ima prostora za poboljšanje i osmišljavanje novih ponuda“, naveo je on.

Savjetnik za zaštitu i održivi razvoj Veselin Luburić istakao je da je jedna od ključnih strateških odrednica u Planovima upravljanja, unaprijeđenje saradnje sa lokalnom zajednicom i korisnicima prostora parka. U svom izlaganju on je podsjetio je da je tokom godine izvršena markacija i remarkacija planinarskih staza, postavljen mobilijar, u potpunosti realizovan projekat „Panoramski put – Durmitorski prsten“, zaposleni su radili dosta na promociji i edukaciji, te da su NPCG predstavljeni na brojnim sajmovima u regionu i inostranstvu.

Takođe, istakao je Luburić, u ovoj programskoj godini sproveden je monitoring krovnih vrsta biodiverziteta i njihovih staništa.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević saopštio je da će za narednu godinu ponovo razmotriti da kandiduju projekte koji se tiču obnove infrastrukture do Crnog jezera, izgradnju kanalizacije, kružnog toka, parkinga, kao i nove rasvjete i vodovodne mreže.

Send this to a friend