Ekonomija

U padu cijena nafte na svjetskim tržištima

Ilustracija

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pritisnute većom američkom proizvodnjom i zabrinutošću zbog mogućeg uticaja visokih cijena na potražnju, kojima je protivteža bilo ublažavanje trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država SAD i Kine.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,16 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 71,26 dolara, prenosi Hrportfolio.

“Cijene nafte fino su izbalansirane u trgovini. Pritisak su im bili povećanje proizvodnje nafte u SAD-u i zabrinutost zbog mogućeg uticaja visokih cijena nafte na potražnju”, tumači Abhishek Kumar iz Energy’s Global Gas Analiticsa.

Kumar je rekao da su pad ublažili znakovi slabljenja trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i aktuelne geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, te pogoršanje ekonomskog scenarija u Venecueli.

Tržišta je na početku sedmice umirila izjava američkog ministra finansija Stevena Mnuchina da je trgovinski rat s Kinom ‘odložen’ nakon što su se dvije najveće svjetske privrede dogovorile da će odustati od prijetnji carinama dok rade na širem trgovinskom sporazumu.

Izvršni direktor British Petroleuma BP Bob Dudley za Reuters je rekao da očekuje snažno povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD-u i eventualno ponovno povećanje proizvodnje članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte OPEC kako bi se zakočio rast cijena koje su u prošloj sedmici prekoračile 80 dolara.

Po njegovoj procjeni cijena barela zbog naglog povećanja proizvodnje iz škriljaca i mogućeg OPEC-ovog povećanja proizvodnje kako bi se nadoknadio potencijalni pad iranskog izvoza mogla pasti na 50 do 65 dolara.

Iranski izvoz mogao bi se smanjiti zbog američkih sankcija koje su najavljene paralelno povlačenju SAD-a iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Američki pritisak je važan faktor i u slučaju Venecuele čiji se predsjednik nakon reizbora ponovo suočio s međunarodnom blokadom zbog ocjene da su izbori bili farsa usmjerena na učvršćivanje autokratije.

SAD razmišljaju o sankcijama za naftu iz Venecuele čija je proizvodnja u protekle dvije godine potonula trećinu, spustivši se na najniži nivo u više decenija.

“Nad izmučenog južnoameričkog proizvođača nadvila se prijetnja američkih naftnih sankcija budući da Vašington pokušava pojačati finansijski pritisak na tu zemlju”, naveo je u bilješci Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

U prošloj sedmici ministri energetike Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata kazali su da su zabrinuti zbog oscilacija na tržištima nafte i planiraju se sastati s ruskim kolegom Alexanderom Novakom u Sankt Peterburgu kako bi nastavili konsultacije.

Zbog praznika u Austriji OPEC nije objavio kolika je u petak bila cijena barela referentne korpe njegove nafte. U četvrtak je iznosila 76,75 dolara.

Send this to a friend