Ekonomija

U petak štrajk upozorenja radnika Željezare Tosčelik

FOTO: Ilustracija

Radnici Željezare Tosčelik održaće u petak jednosatni štrajk upozorenja kao odgovor na najavu uprave da će otpustiti 17 zaposlenih. Takva odluka donesena je na zboru Sindikata zaposelih Željezare sa čelnicima Unije slobodnih sindikata (USSCG).

<<<Željezarci danas sa sindikalcima o otpuštanju radnika<<<

Jedan od radnika, koji je proglašen tehnološkim viškom, Nenad Mumović, kazao je da ih je uprava naprasno istjerala iz fabrike.

“U Željezari radim više od 30 godina, a od ponedjeljka nam je zabranjen ulazak u fabriku iako smo poslati na plaćeno odsustvo, a još nam nije napisano rješenje o otkazu”, rekao je Mumović ispred upravne zgrade Željezare.

On je kazao da ne zna kako će se dalje razvijati situacija u fabrici, koja je prema tvrdnjama proizvodnih radnika, u lošem stanju.

“Proizvodnja će se eventualno odvijati dan, dva jer više nema ni uslova za dalji rad, kao ni kupaca”, smatra Mumović.

On je kazao da im je uprava obrazložila da je fabrika u lošem stanju i da smanjuju broj radnika. Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković rekao je da će povodom najave uprave tražiti hitan inspekcijski nadzor i sastanak sa ministarkom ekonomije, Dragicom Sekulić. Keković je kazao da će tražiti i hitan razgovor sa upravom Željezare Tosčelik.

“Riječ je o najboljim radnicima, koji su svih ovih godina predano radili. Kako smo čuli, Željezari ne predstoji dobra situacija, iako smo prilikom privatizacije mogli čuti hvalospjeve”, rekao je Keković.

On je kazao da se moraju preduzeti hitne mjere kako bi se 17 radnika zaštitilo od nezakonitih otkaza, koji nemaju uporište u zakonu.

“To pokazuje i ultimatum uprave da radnici moraju sporazumno prekinuti radni odnos, ukoliko žele da dobiju otpremnine do četiri hiljade EUR ili će u suprotnom kao tehnološki višak morati otići sa 700 eura”, precizirao je Keković.

On je naveo da se radnici nijesu odlučili za potpunu obustavu, već samo štrajk upozorenja kako uprava ne bi iskoristila tu situaciju i optužila ih za zaustavljanje fabrike.

Keković je ocijenio potez uprave kao neviđeni pritisak na radnike i dodao da takav potez ne bi smio da dolazi od kompanije koja slovi za renomiranu.

Send this to a friend