Ekonomija

U Petrovcu održana prva regionalna konferencija o preduzetništvu u turizmu

Prva Regionalna konferencija o preuzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u partnerstvu sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu i Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, uz podršku kompanije Visa, održana je u hotelu Palas u Petrovcu 21. i 22. marta.

Konferencija je okupila oko sto preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i prestavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija.

Uvodničari drugog dana Konferencije bili su direktor Turističke organizacije opštine Budva Mladen Franović i predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

U okviru ovog važnog regionalnog skupa, Franović je istakao da na nivou lokalne samouprave opština Budva pokušava da pomogne svim preduzetnicima i malim privednicima da krenu u nove izazove i realizuju svoje ideje i doprinesu zajednici.

“Preduzetnici moraju da imaju stav, ideju, hrabrost, a prostora ima. Podrška lokalne zajednice se ogleda u pomoći i edukaciji, marketingu, promociji, određenim finansijskim sredstvima, kao i mogućnosti da se prevaziđu pravne i administrativne poteškoće“, naveo je Franović.

Imajući u vidu da je turizam u zemljama regiona važan privredni činilac i faktor povezivanja, cilj Кonferencije je da okupi privatne kompanije i preduzetnike koji će kroz panele, radionice i dvodnevno druženje imati priliku da se upoznaju sa savremenim trendovima u turističkoj industriji, da razmene kontakte i mišljenja i uspostave nove poslovne dogovore.

Predsjednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, naveo je da je podrška lokalne zajednica ključna u poduhvatima preduzetnika u turizmu.

“Greške u turizmu se skupo plaćaju, gost kad jednom ode, nikad se neće vratiti. Zato svi moramo da radimo u opštem interesu i da se uključimo zajedno sa investitorima. Oni da ju podršku, a lokalna samouprava stvara adekvatan ambijent i infrastrukturu. Ako nemate tu sinergiju teško možete napraviti uspešan posao u ovoj oblasti”, rekao je Stamatović.

Višegodišnja podrška kompanije Visa preduzetnicima u svim oblastima, pa i u turizmu, obezbeđuje bolje iskustvo plaćanja, a aktivnim uečsnicima u turističkom biznisu olakšava poslovanje, naglasila je Cristina Doros, direktorka sektora Visa proizvoda i dodala da, kada je reč o turizmu, trendovi u međunarodnim kretanjima aktivnosti konkurencije predlažu regionalno povezivanje, naročito kada je reč o promociji na udaljenim mestima i dolasku novih turista.

“U regionu Jugoistične Evrope pratimo sektor malih i srednjih preduzeća kako bismo zajedno sa klijentima bankama kreirali efikasan sistem u različitim segmentima ekonomskih aktivnosti bez obzira na veličinu preduzeća i industriju kojom se bave”, istakla je Doros.

Zadatak Vise je da malim i srednjm preduzećima pomogne da se razvijaju, budu konkuretni i dođu do što više potencijlanih klijenata.

Zaključci Prve regionalne konferncije o preduzetništvu u turizmu su:

1. Turistička privreda treba da izvrši pritisak na institucije i nosioce vlasti da unaprede putnu infrastrukturu i olakšaju protok turista preko granice.

2. Zadatak svih je prevazilaženje problema u nedostatku stručnih kadrova, odnosno njihovo obrazovanje i edukacija.

3. Stalno podizanje svesti o potencijalima turizma za ekonomski razvoj i nova radna mesta.

Organizatori Konferencije su organizacije Centar Spektar, Jelek i Korak dalje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Franovic i turizam …opstina cajetina ..palma i jagodina …kud plovi ovaj brod ….pravimo porto novi lusticu mamula je novi sveti stefan kud cemo sa franovicem i cajetinom

Send this to a friend