Ekonomija

U Pljevljima i Žabljaku smanjena nezaposlenost

Biro rada, Pljevlja

Prema evidenciji Biroa rada Pljevlja, trenutno je bez posla 2.181 osoba, a stopa nezaposlenosti je 18,85 odsto. I u ovoj opštini došlo je do pozitivnih kretanja na tržištu rada. Početkom godine registrovano je 2.608 nezaposlenih, sa stopom od 22,54 %.

Među nezaposlenim Pljevljacima, 773 lica starija su od 50 godina, što čini 35,44 % prijavljenih na evidenciju. Od ukupnog broja nezaposlenih, 573 osobe imaju status lica sa invaliditetom. U strukturi nezaposlenih prednjači ženska radna snaga sa 58,60%.

Statistika

Smanjenje nezaposlenosti bilježi se i u opštini Žabljak, gdje je početkom godine evidentirano 181 lice, a stopa  nezaposlenosti 13,45%. Broj nezaposlenih u Birou rada Žabljak, trenutno, je 114, a stopa nezaposlenosti  je ispod državnog prosjeka – 8,47%.

Kada je u pitanju kvalifikaciona struktura, u opštini Pljevlja dominiraju lica sa četvrtim stepenom stručne spreme, njih 758 ili 34,75%, dok je u Žabljaku  polovina srednjoškolaca (57 lica).Na evidenciji u Pljevljima nalazi se 210 visokoškolaca (9,63%), a u  Žabljaku 17 (14,91%).

Po riječima načelnika Područne jedinice Pljevlja Sabita Ćirlije evidentan je pad broja nezaposlenih sa najnižim i najvišim stepenom obrazovanja.

“Ove gorine realizovali smo brojne programe i mjere iz aktivne politike zapošljavanja. Novi pristup u sezonskom zapošljavanju dao je rezultate. Održali smo nekoliko svojevrsnih mini sajmova, selekcija za potrebe turističke privrede primorskih opština. Gotovo svaki peti nezaposleni angažovan je na sezonskim poslovima”,  kaže Ćirlija.

On navodi da je 470 lica iz Pljevalja i 70 iz Žabljaka radilo sezonski.

Javni radovi

U 13 realizovanih javnih radova u Pljevljima bilo je uključeno 111 nezaposlenih. Dva javna rada su realizovana u opštini Žabljak, gdje je bilo zaposleno sedam lica sa evidencije.

“U ove dvije opštine realizuje se još 10 javnih radova, šest u Pljevljima, gdje je angažovano 46 lica i četiri javna rada u Žabljaku, u kojima je angažovano pet nezaposlenih. U javnim radovima se angažuju teže zapošljiva lica na period od tri do šest mjeseci”,  ističe Ćirlija.

Ćirlija

U Pljevljima je uspješno realizovan program obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije rukovalac građevinskih mašina za 20 lica, kao i program za sticanje ključnih vještina, gdje je obučeno 10 kandidata za „C“ kategoriju i po pet kandidata za „D“ i „E“ kategoriju.

Počela je realizacija programa obrazovanja za sticanje stručne kavalifikacije konobar i kuvar, gdje je uključeno po devet lica sa evidencije nezaposlenih. U program obrazovanja za sticanje ključnih vještina „Učenje engleskog jezika“   uključeno je 20 kandidata.

I u Žabljaku je realizovan program obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije rukovalac građevinskih mašina za četiri lica, a u toku je realizacija programa obrazovanja za sticanje ključnih vještina „Učenje engleskog jezika“ u koji je uključeno 15 osoba.

Osnaži me

U Pilot program „Osnaži me i uspjeću“ uključeno je 61 lice u Pljevljima i 12 lica u Žabljaku. Ciljna grupa ovog programa su majke, bivše korisnice naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, korsinici materijalnog obezbjeđenja porodice i ostalih teže zapošljivih lica. Ciljevi programa su psihosocijalno osnaživanje učesnika programa usmjereno ka jačanju kapaciteta ličnog i profesionalnog razvoja, u procesu boljeg pozicioniranja na tržištu rada, unapređenje specifičnih vještina potrebnih za traženje posla i uključivanje na tržište rada i rješavanje problema nezaposlenosti učesnika programa.

Odlukama Upravnog odbora Zavoda u Pljevljima je tokom godine odobreno 39.200 eura za podsticaj samozapošljavanja. Odobrenim kreditnima omogućeno je otvaranje osam novih radnih mjesta.

Novčanu naknadu koristi 589 nezaposlenih lica u Pljevljima i 29 u Žabljaku, a najviše po osnovu utvrđenog procenta invaliditeta, 384 u Pljevljima i 17 u Žabljaku.

U program stručnog osposobljavanja ove godine uključen je 151 visokoškolac iz Pljevalja i 18  iz Žabljaka.

 Za OSI ubvencija zarade, opremanje radnog mjesta, asistent

U Područnoj jedinici Pljevlja posebnu pažnju posvećuju radu sa licima sa invaliditetom i njihovom uključivanju na tržište rada. U realizaciju mjera i aktivnosti profesionalne rehabilitacije trenutno je uključeno 20 lica, a do kraja godine se planira i nova grupa sa 15 lica sa invaliditetom.

“Aktivnosti na ovom planu će se nastaviti i u narednom periodu, kroz razne programe aktivne politike  zapošljavanja. Sedam poslodavaca je u 2018. godini ostvarilo pravo na subvenciju zarade na zapošljavanje sedam lica sa invaliditetom. Ćetiri poslodavca su ostvarila pravo na subvenciju opremanje radnog mjesta licu sa invaliditetom i subvenciju zarade asistenta licu sa invaliditetom”,  objašnjava Ćirlija.

Zahtjevi za utvrđivanje procenta invaliditeta, kako dodaje Ćirlija, uspješno se rješavaju na redovnim mjesečnim komisijama, po unaprijed utvrđenom planu. Trenutno je na čekanju 36 predmeta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

Zaposlili se u Pg ka taxisti, a odlila se po 5 iz oba grada to je za njih dovoljno sa bude drastičan pad populacije 😁

yrew
Gost
yrew

Sa Zabljaka godisnje odlazi 30-50 uglavnom mladjih ljudi, pa se i stopa nezaposlenosti statisticki smanjuje. Pretpostavljam da je u Pljevljima slicna stvar.

Posmatram te
Gost
Posmatram te

Statistika naša dika, što poželiš to naslika.

istoričar
Gost
istoričar

Vjerovatno su se nezaposleni iselilli u Podgoricu. Ne obmanjujte javnost.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Smanjen broj nezaposlenih zbog masovnog odseljavanja iz tih opstina

krkan
Gost
krkan

Statistika služi da zavara…pa normalno je da je smanjen broj nezaposlenih kad je i broj stanovnika tih opština nevjerovatno smanjen…

Send this to a friend