Ekonomija

U Podgoricu doletio prvi avion iz Luksemburga

Aviokompanija Luxair, jednim od najljepših aviona iz svoje flote, otvorila je danas liniju između Luksemburga i Podgorice, koja će saobraćati ponedeljkom i četvrtkom, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

“Povodom uspostavljanja nove linije, koja je ranije odgađana zbog krize Korona virusa, prvi avion iz Luksemburga dočekan je uz vodene topove kao znak dobrodošlice i prigodne poklone putnicima. Linija između Luksemburga i Tivta počinje od 15. maja, što bi trebalo da doprinese turističkoj sezoni i boljem povezivanju zemalja”, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić istakao je važnost povezivanja sa Luxair-om, jednim od najprestižnijih evropskih avioprevoznika. On je ocijenio da je Crna Gora u odnosu na zemlje regiona privilegovana jer je odabrana kao destinacija, te da se nada da će naše komšije preko Tivta i Podgorice odlaziti za Luksemburg, odnosno Zapadnu Evropu.

“Vidjeli ste koliko našim ljudima znači ova direktna linija, vidjeli ste koliko je bilo emocija..Zaista mislim da je ovo jedan od najboljih poteza koje smo uradili u posljednjih nekoliko godina, i zbog naših ljudi a i zbog toga što nije mala stvar biti povezan sa srcem Evrope“, istakao je Orlandić.

Predsjednica Kulturno informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu Fetija Kalač istakla je da je današnji događaj veliki pomak u odnosima dvije zemlje, te da je institucija na čijem je čelu godinama utirala put ka ovoj liniji i ispunjenju sna crnogorske dijaspore.

“Svi mi danas smo presrećni što smo došli u našu Crnu Goru…Luksemburg je treća zemlja po bogastvu u Evropi, tako da dolazak privrednika i biznismena iz takvog okruženja predstavlja veliku šansu za razvoj privrede, turizma, ali posebno našeg sjevera“, kazala je Kalač.

Predstavnik Luxair-a Alberto Kunkel, pisanim putem je istakao da su jako zadovoljni linijom za Tivat i Podgoricu, jer Crnu Goru vide kao potencijalno vrlo prosperitetnu turističku destinaciju.

“Imajući u vidu da se Luksemburg nalazi u srcu Evrope, ova direktna veza sa Crnom Gorom donijeće nove mogućnosti za obje zemlje. Iseljeničkoj zajednici koja živi u Luksemburgu omogućiće da se vrati u zemlju porijekla, putnicima iz Luksemburga i šire regije da otkriju veličanstvenu Crnu Goru, a balkanskoj zajednici putovanje u Luksemburg i okolinu, uključujući Francusku, Njemačku i Belgiju”, navodi se u pismu.

Direktor marketinga Luxair-a Vinćenzo Mancela je, takođe pisanim putem, istakao simboliku slanja šarenog aviona na podgorički Aerodrom.

“U cilju proslave otvaranja ove nove rute, odlučeno je da prvi let obavimo jednim od najlepših aviona u floti Luxaira, našim Q400, LX-LQA, u specijalnoj, raznobojnoj livreji, koju je kreirao luksemburški umjetnik, Sumo. Cilj ove aktivnosti je slanje poruke optimizma, živosti i dinamičnosti, ponovno otkrivanje zadovoljstva putovanja, i to u potpunoj sigurnosti”, kazao je Mancela.

Medijima su se na Aerodromu obratili i Ismet Muhović, prvi Crnogorac koji se nastanio u Luksemburgu i koji važi za čovjeka čija je podrška otvorila put našim iseljenicima u Veliko vojvodstvo. Takođe, izjave su dali i počasni konzul Remzija Camić, predsjednik zavičajnog skupa Bihor  Edin Latić i arhitektica u KIC-u CG u Luksemburgu Amela Škrijelj Crnovršanin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Saki
Gost
Saki

Bice preletaca.

PartiJota
Gost
PartiJota

stizu nam glasaci iz LUX-a… bice sad izbora nekih ponovo

djrodjo
Gost
djrodjo

Propelerac 😀

Raj
Gost
Raj

Luksemburg je mala drzava kao i mi, iako im je minimalna neto plata 2100€, oni kupuju propelerce

Send this to a friend