Ekonomija

U regionalni razvoj uloženo 600 miliona eura

Miloš Čelanović

U cilju postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja, u Crnoj Gori je za realizaciju 539 projekata i aktivnosti u prošloj godini uloženo 612,6 miliona eura, od čega su 42 odsto ili više od 256 miliona eura bila ulaganja iz državnog budžeta, saopštio je generalni direktor Direktorata za razvojnu Ministarstvu ekonomije Miloš Čelanović.

Vlada je na posljednjoj sjedinici usvojila godišnji Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za realizaciju Strategije regionalnog razvoja Crne Gore 2014-2020 za prošlu godinu, a Čelanović za Dnevne novine kaže da je procenat realizacije planiranih aktivnosti izuzetno visok, u skladu sa čim su velika očekivanja u visini ulaganja i za 2018.

“Ukupna planirana ulaganja za prošlu godinu iznosila su 735,8 miliona eura, od čega je realizovano 612,6 miliona ili 83 odsto. Najviše je uloženo u sjeverni region 330,6 miliona eura ili 54 odsto, zatim u središnji 26 odsto i primorski region 20 odsto”, precizirao je Čelanović.

On je istakao da je od ukupno 690 planiranih projekata, programa i aktivnosti realizovano njih 539, ali i 58 dodatnih.

“Kada je u pitanju struktura finansiranja, osim iz državnog budžeta, projekti i aktivnosti bili su finansirani iz kreditnih sredstava (32 odsto), privatnog kapitala (17 odsto), EU fondova (četiri odsto), budžeta lokalnih samouprava (tri odsto) i donacija (dva odsto)”, naveo je Čelanović.

I ovogodišnji plan aktivnosti i ulaganja je, kako je dodao, na nivou prošlogodišnjeg.

Prema njegovim riječima, realizacija Strategije regionalnog razvoja u periodu 2014-2017 djelimično je doprinijela ostvarenju njenog strateškog cilja, pa je nastavljen pozitivan trend rasta broj preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i zaposlenih u ovim kategorijama.

U narednom periodu, kako je kazao, neophodno je dosljedno realizovati strukturne reforme koje će sprovoditi Vlada i maksimalno se posvetiti realizaciji svih planiranih projekata iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije u 2018. godini.

“Realizacija ovih projekata, posebno ako su obezbijeđena sredstva kroz kapitalni budžet i druge izvore finansiranja, mora biti imperativ, jer je to preduslov za smanjenje regionalnih razlika i poboljšanje životnog standarda u najmanje razvijenim područjima zemlje”, zaključio je Čelanović.

Send this to a friend