Ekonomija

U rekonstrukciju magistrala uloženo 107 miliona eura

Do početka turističke sezone biće završeni radovi na putnom pravcu Cetinje Budva, rekonstrukcija puteva Cetinje Njeguši, Petrovići Vraćenovići, Crkvice Vrulja i izgradnja treće trake Lepenac, saopštio je direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača.

On je naveo da će se radovi na ostalim projektima raditi uobičajenom dinamikom shodno potpisanim ugovorima.

Prema njegovim riječima, kroz Program redovnog i investicionog održavanja pokušavaju puteve dovesti na zadovoljavajući nivo naročito za period ljetnje turističke sezone. Ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode na crnogorskim magistralnim putevima je 107 miliona eura.

“Od Podgorice do Budve trenutno se izvode radovi na tri lokaliteta. Do početka sezone, tačnije do polovine maja, završiće se radovi na projektu Košljun Zavala u dužini od 1,8 kilometara i na projektu Brajići-Lapčići u dužini od 7,6 km. U toku su završni radovi na postavljanju asfalta i putne opreme. Sa završetkom ovih radova čitav putni pravac od Podgorice, odnosno od mosta na rijeci Sitnici do Budve biće završeni u ukupnoj dužini od 60 km”, kazao je Parača za Pobjedu.

On je podsjetio daje projekat rekonstrukcije dionice od “cetinjskih semafora” do mosta na Sitnici u dužini od 3,5 km, gdje je predviđena izgradnja bulevara sa četiri trake, otpočeo krajem prošle godine i treba da bude završen do kraja ove godine.

“Do turističke sezone biće završene dvije dionice ukupne dužine oko dva kilometra u punom gabaritu, dok će se na ostale dvije dionice obezbijediti odvijanje saobraćaja u sadašnjim gabaritima na dvije saobraćajne trake”, istakao je Parača.

Prema njegovim riječima, od 2015. na putnom pravcu Podgorica Budva radovi su izvođeni kroz deset projekata i to na lokalitetu Barutana u dužini od četiri kilometra, lokalitetu Ulići u dužini od 6,6 km, dionici Obzovica Brajići u dužini od četiri km, rekonstrukciji tunela Mekavac u dužini od 180 metara sa trećom trakom u ukupnoj dužini od 500 m, na trećoj traci na lokalitetu Markovići u dužini od 3,6 km, na dionici Ulići Cetinje Ugnji u dužini od 5,5 km, trećoj traci Ugnji u dužini 1,3 km sa rehabilitacijom treće trake Obzovica na dužini od tri km.

“Kroz Program investicionog presvlačenja rehabilitovane su dionice sa trećim trakama koje su izgrađene početkom ovog vijeka. Za sami kraj završiće se dionica Brajići Lapčići u dužini od 7,6 km sa trećom trakom od 1,6 km i novim tunelom sa tri kolovozne trake u dužini od 168 m kao i treća traka na lokalitetu Košljun Zavala u dužini od 1,8 km”, rekao je Parača.

On je dodao da je vrijednost svih ovih radova na putnom pravcu Podgorica Budva 27 miliona eura i finansirani su iz državnog budžeta.

“Pored navedenih radova do početka turističke sezone završit će se radovi na projektu izgradnje treće trake Lepenac u dužini od 3,5 km i rekonstrukcija dionice regionalnog puta Crkvice Vrulja u dužini od 10 km. Završiće se i rekonstrukcija puta Cetinje Njeguši u dužini od 16 km. Do početka turističke sezone završiće se i radovi na rekonstrukciji regionalnog puta od Petrovića do Vraćenovića u dužini od 13,5 km”, izjavio je Parača.

On je naveo da se radovi izvode i na rekonstrukciji dionice magistralnog puta Ulcinj Sukobin od Ulcinja do Kruta u dužini od 13 km.

“Nastaviće se i ili otpočeće radovi i na projektu rekonstrukcije puta Krstac Kuk Ivanova Korita u dužini od devet km, puta Berane Petnjica od Berana do mjesta Podvade u dužini od 12,4 km, zatim radovi na rekonstrukciji puta Cetinje Njeguši dionica od supermarketa Voli do Bajičke Crkve, izvode se radovi na izgradnji obilaznice oko Rožaja II faza sa dva tunela i mostom, rekonstrukcija regionalnog puta Lubnice Jezerine sa izgradnjom tunela dužine 2,8 km i trasom od 11,5 km”, rekao je Parača.

On je podsjetio da su u toku radovi na rekonstrukciji magistralnog puta Podgorica Petrovac, dionica od skretanja za aerodrom Golubovci do kružnog toka Golubovci.

Parača je dodao da će se do kraja maja kroz program investicionog presvlačenja izvršiti presvlačenje regionalnih i magistralnih puteva u svih pet sekcija u ukupnoj dužini od oko 40 km. Vrijednost ovog posla je dva milio na eura.

“Svi ovi projekti su po potpisanim ugovorima vrijedni 107 miliona eura. Finansiraju se iz kreditnih sredstava u visini od 60 miliona, dok su 47 miliona eura sredstva budžeta”, kazao je Parača.

On smatra da crnogorski magistralni putevi po kvalitetu ne zaostaju za regionalnim.

“Kvalitet naših magistrala je na nivou kao i kod naših komšija, dok ka evropskim standardima i evropskim putevima težimo”, kazao je Parača.

On je podsjetio da je u tom cilju 2014. godine u Direkciji za saobraćaj urađen program rekonstrukcije magistralnih puteva koji obuhvata 24 dionice sa oko 220 km dužine magistralne putne mreže.

“Radi se o najfrekventnijim putnim pravcima kao i putnim pravcima na ulazu u Crnu Goru od granica sa BiH, Hrvatskom i Srbijom. Obuhvaćeni su najfrekventniji putni pravci Podgorica Cetinje Budva, Podgorica- Danilovgrad, Bar Petrovac- Budva i Tivat Jaz”, naveo je Parača.

On je dodao da je ovaj program podržan od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke sa po 40 miliona eura, dok je 40 miliona obezbijeđeno iz domaćih sredstava.

“Sa realizacijom se otpočelo 2015. godine i ona će biti završena do kraja 2020. godine. Po završetku Crna Gora će dobiti 220 km najmodernijih po najvećim standardima urađenih magistralnih puteva”, poručio je Parača.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PG-BD
Gost
PG-BD

U normalnim zemljama se rekonstrukcije ovih duzina puteva završavaju za nekoliko mjeseci. A ne nekoliko godina, pa ni da ste most gradili od pg do bbd. Da ne pričam o izboru izvodjaca na tenderima gdje su izabrane kompaniej koje imaju poreski dug nekoliko miliona, a prva stavka na tenderu je da nemaju dugovanja. I sta onda na pola -n stečaj.… Više »

Send this to a friend