Ekonomija

U sedam projekata uloženo skoro 70 miliona eura

Portonovi

U sedam prioritetnih projekata iz oblasti turizma od januara do juna uloženo je 69,4 miliona eura, navodi se u informaciji o aktivnostima na njihovoj realizaciji.

Dokument koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, takođe pokazuje da su ukupna investiranja ove godine planirana na nivou od skoro 81,4 miliona eura. Uz Ministarstvo, prezentovani podaci dobijeni su iz Sekretarijata za razvojne projekte i Direkcija za javne radove.

Kako se navodi u izvještaju, veći dio projekata koji se realizuju u primorskom dijelu odvija se ugovorenom dinamikom. Podsjeća se da su, nakon zastoja od skoro tri godine, nastavljeni su radovi na izgradnji hotela Cristal rivijera u Petrovcu. Pokrenute su i aktivnosti na izgradnji hotelskog kompleksa na lokaciji nekadašnjeg hotela Plavi horizont u Tivtu, nakon što je investitorima izdata građevinska dozvola za izgradnju hotela s pet zvjezdica, te devet vila, kao i za uređenje terena, infrastrukturu i podzemne garaže.

„Kada je riječ o projektnim aktivnostima planiranim Kapitalnim budžetom koji se realizuju na sjeveru Crne Gore, neophodno je ubrzati dinamiku realizacije, bez obzira na ograničenja uzrokovana sporom realizacijom ugovora sa izvođačima radova zbog vremenskih neprilika, kao i okončanja žalbenih postupaka koji se vode kod Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki”, jedan je od zaključaka u usvojenoj informaciji, pišu Dnevne novine.

Naime, još 2010. godine otpočelo je širenje turističke ponude sjevernog regiona, a najznačajniji infrastrukturni radovi trenutno se odvijaju na prostoru Bjelasice i Komova, za koji se navodi da će biti “nosilac razvoja zimskog turizma u Crnoj Gori”. Vlada je za razvoj opredijelila tri lokacije Kolašin 1600 u Kolašinu, Žarski u Mojkovcu i Cmiljača u Bijelom Polju. Prema investicionim elaboratima, u ova tri projekta biće uloženo 70 miliona.

Od toga je već dato 13,5 miliona eura, a najviše za Kolašin 1600 10,7 miliona eura. Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirana su izdvajanja od 7,235 miliona, i to 1,9 miliona za Kolašin 1600, zatim 3,335 miliona za Cmiljaču i dva miliona za Žarski. Međutim, kako se navodi, zbog vremenskih uslova radovi su počeli tek nakon 1. maja, jer se sve tri lokacije nalaze na nadmorskoj visini većoj od 1.500.

Predsjednik Vlade Duško Marković oštro je kritikovao kašnjenje radova na ovim projektima, ističući da njihova realizacija doprinosi razvoju infrastrukture i pokretanju ekonomije na sjeveru. On je upozorio izvođače radova i sve uključene u proces da “moraju preduzeti dodatne aktivnosti kako bi nadoknadili zaostatke”.

“Neću da dozvolim da Kolašin, Mojkovac i Cmiljača stoje. To su velike pare i važni projekti za sjever. Mi novac imamo, vi ste dobili posao i iskoristite to. Uzmite novac, ali radite! Da držite posao, a da radovi stoje to ne može”, rekao je nedavno Marković tokom posjete gradilišta Kolašin 1600.

Iz istog razloga kasni i projekat skijališta i pratećih sadržaja na Savinom kuku, pa od ovogodišnjih planiranih milion još nije uložen ni euro.

Pozitivan primjer ulaganja u najznačajnije turističke projekte konstantno daje Portonovi, projekat kompanije Azmont u Kumboru. Od 2013. je uloženo 313,7 miliona od ukupno planiranih 650 miliona eura za cijeli rizort. Konkretno, u ovoj godini su najavljena ulaganja od nepuna 44 miliona eura, ali je taj iznos već na sredini godine premašen i iznosi 49,8 miliona eura. To ujedno predstavlja dvije trećine ukupno ostvarenih ulaganja u turističke projekte ove godine.

Send this to a friend