Ekonomija

U Skadru potpisan ugovor za grant vrijedan 2,8 miliona eura

Ugovor o dodjeli granta u okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija 2014-2020. godine, za čiju je realizaciju opredijeljeno 2,8 miliona eura, potpisan je danas u Skadru.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da ukupna vrijednost Programa za sedmogodišnju perspektivu, namijenjena projektima, iznosi 10,9 miliona eura.

Ceremoniji su, kako je navedeno, prisustvovali predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, tijela za prekograničnu saradnju Crne Gore i Albanije, kao i Delegacije EU u obje partnerske države.

Generalni direktor Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, Bojan Paunović, čestitao je dobitnicima grantova i podsjetio da je prvi poziv za dostavljanje projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Albanija objavljen 15. jula 2016. godine, a da je na konkurs stiglo 86 projektnih predloga.

Kazao je da je nakon sprovedenog postupka ocjenjivanja projektnih ideja, odobreno osam projekata, čija je realizacija ocijenjena kao najrelevantnija za ostvarivanje ciljeva programa.

Prosječno trajanje odobrenih projekata je dvije godine, dok je vrijednost dodijeljenih grantova od 100.000 do 500.000 eura.

Paunović je saopštio da je poziv karakterističan po tome što se sprovodi putem indirektnog upravljanja, što znači da ulogu ugovornog tijela obavlja Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija.

Dodao je da je riječ o prvom pozivu u okviru programa prekogranične saradnje koji će sprovoditi insititucije sistema, u skladu sa pravilima i procedurama koje je propisala Evropska komisija.

Paunović je rekao da Ministarstvo finansija, u saradnji sa operativnim strukturama država učesnica u programu, radi na pripremi drugog poziva za dostavljanje predloga projekata, čije se raspisivanje očekuje u septembru.

Send this to a friend