Ekonomija

U što skorijem roku uspostaviti liniju Bar-Bari-Bar

Brod Budva

Čelnici Barske plovidbe bi trebalo da u što skorijem roku uspostave pomorsku liniju Bar-Bari-Bar, koja je obustavljena početkom decembra, i sklope sporazum o saradnji sa nekom od brodarskih kompanija iz zemalja regiona, smatraju u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Predstavnici Ministarstva su naveli da je u cilju održavanja linije Bar-Bari-Bar jedna od alternativa i pokušaj sklapanja sporazuma zajedničkog posla sa kompanijom koja se bavi prevozom putnika i robe u regionu, prenose Večernje novosti.

“To bi trebalo da bude prelazno rješenje. Treba razgovarati sa više kompanija, pa vidjeti koja nudi najbolje uslove za saradnju, prevashodno kompanijama koje su voljne da ukrcaju i crnogorske pomorce. Primat je da državna kompanija Barska plovidba kupi putnički brod koji bi zamijenio feribot Sveti Stefan 2”, naveli su iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Pomorska liniju Bar-Bari-Bar obustavljena je 3. decembra, jer je putnički brod Sveti Stefan 2 izgubio klasu. Crna Gora, kako piše beogradski list, ulazi u četvrti mjesec kako nema pomorsku liniju sa Italijom, odnosno Evropom.

Ministarstvo kao prelazno rješenje preko pomorskih administracija susjednih država iniciralo je da se kontaktiraju brodari u Hrvatskoj, Albaniji i Italiji.

Oni su podsjetili da su imali razgovore u Rimu prije nekoliko mjeseci, ali da za sada još nema konkretnog dogovora. Obustavljanjem linije Bar-Bari-Bar oko 80 crnogorskih pomoraca koji su plovili na putničkom brodu Sveti Stefan 2 ostalo je bez zaposlenja.

Generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj, Vladan Radonjić kazao je da mu je žao zbog pomoraca jer upravo ti ljudi znaju šta je rad na brodu i dodao da ima profesionalnu odgovornost prema ljudima iz pomorske branše.

Prema saznanjima Novosti, iako je još u grejs periodu za kredit kojim su kupljena dva teretna broda i iznajmljena od jeseni 2014. godine na računu Barske plovidbe je oko 1,5 miliona EUR. Za kupovinu polovnog broda neophodno je minimalno četiri do pet puta više novca.

Iz resornog Ministarstva su naveli da je menadžment već trebalo da kontaktira poslovne banke, Investiciono-razvojni fond, kao i da prati IPA projekte.

“Barska plovidba ima dva teretna broda koji su i ove godine u grejs periodu. Ta dva broda su data na upravljanje. Mi pratimo situaciju. Nedomaćinski odnos prema firmi i pogrešno poslovanje može imati negativne posljedice za Barsku plovidbu”, smatraju u Ministarstvu.

Iz Ministarstva je saopšteno da su čelnici Barske plovidbe dosta kasno počeli da razmišljaju o kupovini putničkog broda.

“Ako treba neka snose odgovornost. Menadžment i Odbor direktora Barske plovidbe aktivno treba da se bavi nabavkom broda. To je interes kompanije, privrede, pomoraca, kao i državni interes”, dodali su iz Ministarstva.

Crnogorska nacionalna kompanija je prije 52 godine uspostavila redovnu pomorsku liniju Bar-Bari-Bar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
montanjero 1
Gost
montanjero 1

Sveti Stefan II je dobijao klasu u brodogradilistu Bijela prilikom godisnjeg remonta kada bi ga prepituraji i nasminkali, nema vise brodogradilista, nema pituravanja nema klase.

Send this to a friend