Ekonomija

U toku završni radovi u tunelima na auto-putu Bar-Boljare

Radovi na auto-putu

U toku su završni radovi u tunelima duž cijele prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, na koje vremenski uslovi trenutno imaju minimalni uticaj. Najintenzivnijo radovo realizuju se na prvoj i drugoj sekciji, tačnije na Bioču i Pelevom brijegu.

“Vremenski uslovi nijesu pogodni za većinu radova na otvorenom, na području Veruše i Mateševa, tačnije sekcijama tri i četiri, gdje snijeg onemogućava radove na mostovima, potpornim zidovima, petljama i otvorenoj trasi”, objasnili su predstavnici kineske kompanije CRBC koja je glavni izvođač na projektu izgradnje auto-puta.

Oni su dodali da će na proljeće u punom kapacitetu aktivirati gradilišta na otvorenom, na sjevernom dijelu prioritetne trase.

“Očekuju nas završni radovi u tunelima, gradnja rasponskih konstrukcija na mostovima i radovi na otvorenoj trasi auto-puta”, naveli su u CRBC-u.

U Ministarstvu finansija su ranije kazali da je izvjesno da će doći do produžetka radova na dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, zbog čega će i dinamika realizacije plaćanja biti izmijenjena.

“Od ukupno planiranih 809.577.356 eura do kraja prošle godine, CRBC-u je isplaćeno 511,68 miliona dok bi preostali iznos trebalo da bude isplaćen po dinamici realizacije radova, čija se finalizacija očekuje do kraja 2020.”, istakli su u Ministarstvu.

Ugovorom je planirano da se do sredine maja ove godine kompletiraju radovi i, u skladu sa tim, izvrše sva plaćanja po osnovu realizacije prioritetne dionice auto-puta.

Produžetak radova za oko godinu, nedavno je potvrdio i ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Izgradnja prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, duge 41 kilometar, finansira se u iznosu od 85 odsto ili 688,16 miliona eura iz kredita sa kineskom Exim bankom, dok je ostatak od 15 odsto ili 121,44 miliona opredijeljen državnim budžetom. Radovi na trasi od Smokovca do Mateševa izvode se od 2015. godine.

Na pitanje da li će cijena gradnje prioritetne dionice, koja trenutno iznosi 809,6 miliona eura, biti uvećana i za koliko, u CRBC-u odgovaraju da su u toku ugovorne procedure u vezi sa definisanjem načina realizacije naknadnih i nepredvidivih radova.

“Sa tom mogućnošću pojave se računalo i prilikom zaključivanja ugovora o projektovanju i izgradnji, kojim je i predviđena okvirna suma od 10 odsto za flnansiranje naknadnih i nepredviđenih radova. Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima i u interesu proj ekta doći do optimalnog rješenja, sa kojim će i crnogorska javnost biti blagovremeno upoznata”, naglasili su u CRBC-u.

Auto-put u ovom trenutku gradi 1.966 radnika, uključujući i zaposlene u firmama podizvođača.

“Taj broj će biti povećan već naredni mjesec, kada očekujemo toplije vrijeme i kada će radovi koje ne možemo izvoditi tokom zime ponovo biti intenzivirani”, rekli su u kineskoj kompaniji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjjj
Gost
Bnjjj

Kada ce se nastavit autoput,mora se to brze radit.

Niksic
Gost
Niksic

I kada ga zavrsite,mi od toga nemamo korist!vec dozivotno zaduzenje.Svaka cast drzavo…

Dragutin
Gost
Dragutin

Putevi moraju da se prave. Nema zemlje bez auto puta. Nema turizma bez puteva. Nema života bez puteva.
A to kolko je tu namjeştenih poslova, to kolko ce miliona par ljudi iz vrha DPS-a staviti u svoje džepove jer su namjestili podizvođačke poslove sami sebi, to je neka druga, zalosna priča.

Posteni Crnogor
Gost
Posteni Crnogor

Naravno da putevi trebaju, ali ne mozes da opteretis drzavu narednih 100 godina zbog toga. Jednostavno para nemamo.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Sve sto je izgradjeno ,nije izgradjeno sto imali smo para!!

Sova
Gost
Sova

Ista priča je bila za tunel Sozina. Ipak, kritičari nijesu bili u pravu.

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Istina samo je preskupa

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Tacno tako,lijepo receno

VISITOR
Gost
VISITOR

Nemas ti iz Niksica,a dobili ste put do mora,Zabljaka,Podgorice,prugu..Polako prijatelju ima nas jos u CG,nijeste sami.

Nikšićanka
Gost
Nikšićanka

Neka moj DF-ovac. Neka

Send this to a friend