Ekonomija

U Željezničku infrastrukturu se ulaže kredit od 20 miliona eura

Ugovorom o garanciji koju je izdala Vlada za kreditni aranžman između Evropske investicione banke (EIB) i Željezničke infrastrukture (ŽICG), vrijednim 20 miliona eura, unaprijediće se infrastruktura i poboljšati bezbjednost u željezničkom saobraćaju, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

Radunović, koji je u ime Vlade danas potpisao ugovor, kazao je da se radi o projektu Željeznička infrastruktura III u iznosu od 20 miliona eura, za koji je Vlada u skladu sa budžetom za tekuću godinu obezbijedila garanciju.

Ugovor, kao i sporazum o grantu za isti projekat potpisali su i potpredsjednik EIB-a, Dario Skanapieko i direktor ŽICG, Milan Čolaković.

„Ukupna vrijednost projekta iznosi 44,8 miliona eura i u skladu sa tim Komitet investicionog okvira za zapadni Balkan odobrio je investicioni grant od 20 miliona eura, dok će se za preostali iznos od 4,8 miliona eura izvori finansiranja definisati tokom perioda implementacije projekta“, precizirao je Radunović nakon potpisivanja ugovora.

Prema njegovim riječima, projektom je predviđena rehabilitacija pruge Bar-Podgorica-Vrbnica, sa ciljem da se uklone ograničenja brzine, poveća pouzdanost, smanje troškovi održavanja i poboljša bezbjednost u željezničkom saobraćaju.

„U okviru projekta finansiraće se zamjena signalno–sigurnosnih sistema u Željezničkoj stanici Podgorica, kao i sanacija prioritetnih tunela“, dodao je Radunović.

Skanapieko je kazao da EIB podržava projekte koji doprinose unaprijeđenju infrastrukture i ekonomije.

Skanapieko i predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević danas su takođe potpisali finansijski ugovor u iznosu od 50 miliona eura, što predstavlja prvu tranšu od ukupno planiranog kreditnog aranžmana od 100 miliona eura.

Skanapieko je rekao da su potpisani bitni ugovori i sporazum o grantu koji pokazuju koliki značaj Evropska unija (EU) i ta institucija pridaju Crnoj Gori.

“Razgovarali smo o tome u kojim oblastima možemo unaprijediti saradnju i identifikovali infrastrukturu, energetiku, kao i sistem za prenos vode”, rekao je Skanapieko.

EIB je, kako je podsjetio, od 2005. godine odobrio projekte Crnoj Gori u iznosu od 600 miliona eura.

“Ugovorom sa IRF-om u iznosu od 50 miliona eura, što je prva tranša od ukupnog kredita od 100 miliona eura podržavamo sektor malih i srednjih preduzeća, što je ključno za unaprijeđianje zapošljavanja”, dodao je Skanapieko.

Čolaković je rekao da je danas veliki dan za tu kompaniju, jer je podržavaju Vlada i EIB za afirmaciju projekata koje će realizovati.

Send this to a friend