Ekonomija

Ubrano 300 tona bresaka i nektarina, berba grožđa kasni

Ilustracija

Berba breskve i nektarine na Ćemovskom polju odvija se po planu i do sada je ukupno ubrano 300 tona tog voća. Ove godine berba stonog grožđa u kompaniji 13. jul Plantaže kasni i najvjerovatnije će početi tokom naredne sedmice, a vinskog oko 10. avgusta.

Kompanija “13. jul Plantaže” sa berbom breskve na Ćemovskom polju počela je 30. maja, berača ima dovoljno i planirano je, kazao je za Dnevne novine direktor Radne jedinice vinogradarsko-voćarske proizvodnje Dušan Kankaraš, da berba tog voća traje do 20. avgusta.

“Berba breskve i nektarina na Ćemovskom polju teče planiranom dinamikom. Ubrano je ukupno 300.000 kilograma. Plan za ovu godinu je ukupno 600 tona, što ukazuje do smo sada na polovini planiranog cilja. U toku je berba sorte Rojal Glori a ove sedmice počinjemo sa branjem vodeće sorte Marija Marta”, rekao je Kankaraš.

Prinos je standardan, odnosno po planu, a breskva i nektarina se tradicionalno, kako je rekao, plasiraju na domaće, odnosno crnogorskom, kao i na tržištima regiona.

“Na poslovima berbe breskve i nektarine angažovano je 40 radnika, koji dnevno uberu između šest i osam tona breskve. Trenutno je na berbi angažovan najveći broj radnika iz Crne Gore i Makedonije. Radnicima su obezbijeđeni smještaj, hrana i troškovi prevoza. Imajući u vidu visoke temperature, radnici sa branjem počinju u pet sati ujutro i beru najkasnije do 12 sati, što zavisi prije svega od dnevne dinamike berbe”, istakao je Kankaraš.

U ovom momentu, kako je kazao, kompanija “13. jul Plantaže” ima zadovoljene potrebe za radnom snagom, kada je breskva u pitanju.

“Kada krenemo sa berbom sorte Marija Marta, imaćemo potrebu za dodatnih 20 radnika. Zarada je po učinku. Cijena gajbe od 3.5 kilograma je 0,18 eura, dok se za ubranu gajbu od 8.5 kilograma plaća 0.30 eura”, pojasnio je Kankaraš.

Imajući u vidu činjenicu da ova proizvodna godina kasni početak berbe stonog grožđa u vinogradima na Ćemovskom polju, kako je rekao, očekuje se oko 17. jula.

“Na poslovima berbe stonog grožđa angažovaćemo oko 230 radnika. Prema sadašnjoj situaciji, početak najvećeg vinogradarskog posla u Evropi, u koji spada berba vinskog grožđa u kompaniji “13. jul Plantaže” predviđen je oko 10. avgusta. Tada će biti potrebe za većim brojem radne snage, odnosno oko 700 radnika će trebati, da bi se ubralo oko 18 miliona kilograma vinskog grožđa, koliko je predviđeno planom za ovu godinu”, pojasnio je Kankaraš.

Kompanija 13. jul Plantaže, kako je objasnio, prilikom raspisivanja konkursa za angažovanje sezonske radne snage na sezonskim poslovima u RJ vinogradarsko -voćarska proizvodnja, kao uostalom i svim drugim radnim jedinicama i sektorima naše kompanije, prioritet daje domaćoj radnoj snazi.

“Inače, u toku sezone, kompanija 13. jul-Plantaže stalno oglašava potrebu za domaćom radnom snagom. Govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji koja je uslovljena rokovima i vremenskim prilikama pa smo prinuđeni ukoliko nemamo dovoljno naših radnika, da angažujemo radnike sa strane”, kazao je Kankaraš.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
t800
Gost
t800

Ako mi je dobra matematika, radnici u prosjeku zarade 7 do 10€ dnevno. U Megu se ta ista količina koju radnik ubere dnevno proda za 400€ pa naviše. Oće li i ove godine pozvat ambasadore na berbu,

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Dajte mi kilogram BRESAKA

Bnjj
Gost
Bnjj

Još se čude kako to da radnici neće da rade u Cg za 300e tužna priča država Cg plate od kojih nemožeš živjet

Ime
Gost
Ime

Bresaka?

Bnjj
Gost
Bnjj

Tužna priča za malo para propala Cg stravično da se ovako loše živi i da su male plate ali ova korumpirana uprava će uvesti Filipince

Tebra
Gost
Tebra

Ništa to nije ako je berba gotova ! Slabo !

Send this to a friend