Ekonomija

Ubrzanje put opcije dobro za Elektroprivredu 

Ubrzanje put opcije, kojom će država otkupiti akcije A2A u Elektroprivredi, veoma je dobro za dalji razvoj kompanije i treba da dovede do objedinjavanja sredstava i njihovog ulaganja u nove izvore energije, ocijenio je profesor Elektrotehničkog fakulteta, Sreten Škuletić.

<<<Vlada uvećava kapital u EPCG, za akcije daje 69 miliona eura<<<

“Smatram da nije trebalo da dođe do toga da država izgubi dio vlasništva u Elektroprivredi i da je dobro što je Vlada krenula da povrati vlasništvo. Najbolje bi bilo kad bi država mogla biti stopostotni vlasnik Elektroprivrede”, kazao je Škuletić Pobjedi.

Prema njegovim riječima, elektroprivreda je svugdje u svijetu ,žila kucavica i krvotok države.

“Elektroprivreda mora biti u vlasništvu države, jer je električna energija roba bez koje nijedna država ne može da živi. Država mora da upravlja Elektroprivredom i da kontroliše proizvodnju te robe”, smatra Škuletić.

On je podsjetio da su na prostorima bivše Jugoslavije bile privatizovane brojne elektroprivrede.

“Nakon toga su te države vidjele da su napravile grešku, pa su uz znatno veća sredstva otkupljivali ono što su prodali, da bi ponovo bili većinski vlasnik. Jedan od primjera je Slovenija”, rekao je Škuletić.

On je kazao i da ne žali zbog odlaska Italijana iz vlasničke i menadžerske strukture Elektroprivrede.

“Nemam dovoljno podataka o upravljanju italijanskog menadžmenta, ali smatram da je domaćinsko poslovanje, ipak, najbolje kad je domaćin gazda. Smatram da bi Elektroprivredom mnogo bolje upravljali naši ljudi, nego što su to radili italijanski menadžeri”, saopštio je Škuletić.

On očekuje da bi državni menadžment i kupovina akcija od Italijana, mogli doprinijeti ubrzanom procesu gradnje novih izvora električne energije.

“To zavisi od toga kako će novi menadžment Elektroprivrede da radi, jer godinama elektroprivredna djelatnost kod nas bila socijalna kategorija, a ne ekonomska. Ako se novi menadžment i Vlada opredijele za ekonomsku politiku, trebalo bi vrlo brzo da imamo efekte, ali ako i dalje Elektroprivreda bude služila za podmirenje drugih troškova i potreba, onda je jasno što možemo očekivati”, upozorio je Škuletić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Drugim riječima, velika greška je bila prodaja akcija grupaciji A2A.
Koliko promašaja je još imala Vlada na čelu sa lo… Milom Đukanovićem?

Sigurica
Gost
Sigurica

Opcija je da se prvo ubrza postupak protiv onih službeika koji uživaju u onome što ih je zapalo krađom u EPCG… ( zataškana priča) pa onda napraviti put, da bude najjača državna firma za dobro svih. Ukinuti namete jer građani plaćaju više od pola računa raznih nameta…

podrumar
Gost
podrumar

Gospodin!

Send this to a friend