Ekonomija

 Udruživanje u klastere rješenje za individualne probleme privrednika

Jedno od rješenja prevazilaženja ograničenih kapaciteta preduzeća jeste njihovo udruživanje u klastere i zajednički nastup na domaćem i međunarodnom tržištu, jedan je od zaključaka sa radionice „Prednosti udruživanja u klastere i eko-sertifikacije smještajnih kapaciteta“, održane tokom ove nedjelje u Tivtu.

Predstavnici Ministrastva ekonomije Miodrag Latković i Milena Jovetić istakli su značaj konkurentnosti, kao jednog od najvećih izazova na kojem treba raditi na svim nivoima.

„U tom kontekstu, u fokusu daljeg razvoja i politika posebno treba posmatrati mikro, mala i srednja preduzeća, čiji se trend rasta bilježi u kontinuitetu. Međutim, privredne subjekte uglavnom karakteriše ograničeni kapaciteti u različitim segmentima, a kao takvi oni teško individulano mogu odgovoriti zahtjevima i standardima EU tržišta, tako da je jedno od rješenje upravo udruživanje u klastere.“, kazala je Jovetić.

Predstavljajući osnove klasterskog udruživanja, realizovane i planirane aktivnosti u okviru politike razvoja klastera, Jovetić je istakla da, za razliku od udruženja, klasteri predstavljaju otvoren sistem koji privrednike povezuje sa Vladinim institucijama i akademskom zajednicom.

„U okviru klastera definišu se strateški pravci djelovanja, što zajedno omogućava prevazilaženje poslovnih ograničenja i postizanje bolje konurentske pozicije“, zaključila je Jovetić.

Predstavnik Sekretarijata za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat Petar Vujović kazao je da će se lokalna uprava posebno fokusirati na saradnju sa preduzetnicima, predstavnicima malog i srednjeg biznisa, u cilju podsticanja osnivanja novih privrednih subjekata i daljeg razvoja postojećih, kroz zajedničko rješavanje problema i barijera sa kojima se suočavaju u poslovanju.

Menadžer projekta i predstavnica UNDP-ja Jelena Mrdak predstavila je aktivnosti tehničke podrške za razvoj klastera, koju UNDP realizuje u saradnji sa Ministarstvom ekonomije.

„Izuzetno je važna naša saradnja sa lokalnim samoupravama, koje treba značajno da rade na podršci razvoja lokalnog biznisa, time i klastera“, kazala je Mrdak.

U dijelu razvoja klastera, posebno korisno za prisutne privrednike bilo je predavanje menadžera Klastera drvoprerade Rožaja Jasmina Bralića i Klastera drvoprerade Berane Mladena Šćekića, koji su prezentovali svoja lična iskustva sa ovim tipom udruživanja, saradnju i napredovanje koje su ostvarili kroz klaster.

 

 

Send this to a friend