Ekonomija

Ukinuti obavezno plaćanje članarine Privrednoj komori

Zakonom o Privrednoj komori (PKCG), kojim je propisano da svako društvo koje se registruje u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) mora postati član te poslovne organizacije i plaćati članarinu, uskoro će se pozabaviti Vlada, a i jedan od poslanika vladajuće koalicije, jer smatraju da sadašnje rješenje o obaveznom članstvu treba ukinuti. Da privrednicima treba dozvoliti slobodu izbora, a ne nametati članstvo i članarinu u PKCG, smatraju i u poslovnim organizacijama, piše Dan.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER), na čijem čelu je Jakov Milatović, kazali su da je Zakon o Privrednoj komori usvojen 2017. godine.

“Pomenuti zakon uređuje da svako društvo registrovano u CRPS-u automatski postaje član te organizacije i za to članstvo plaća članarinu. S tim u vezi u planu rada našeg resora je razmatranje postojećeg rješenja, uporedne prakse ali i rada na unapređenju stanja u oblasti uslova poslovanja privrednih subjekata u Crnoj Gori. Ovo pitanje zaslužuje posebnu pažnju i Ministarstvo ekonomskog razvoja će ga u narednom periodu detaljno razmotriti”, naveli su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Poslanik GP URA Miloš Konatar izjavio je za Dan da će u narednom periodu pokrenuti to pitanje. On je prije usvajanja Zakona o Privrednoj komori podnosio Ustavnom sudu inicijative kojima je tražio da se ukine statut PKCG na osnovu kojeg je plaćana članarina, jer nije bio usklađen sa tadašnjim zakonom.

Ubrzo nakon što je Ustavni sud usvojio inicijativu u vezi sa statutom, u Skupštini je usvojen novi Zakon o Privrednoj komori kojim je statut usklađen sa zakonom i kojim je omogućeno Privrednoj komori da ubira prihode od članarine.

“Sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i novim rukovodstvom Privredne komore otpočeću razgovore da vidim da li kod njih postoji spremnost da se ide u pravcu izmjena zakona i odredbe o obaveznoj članarini. Ako ne bude postojala spremnost za ukidanje obavezne članarine, onda ću iskoristiti svoje pravo da kao poslanik podnesem izmjene zakona”, poručio je Konatar.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović nedavno je podnio ostavku i uskoro će se u toj organizaciji izabrati novi predsjednik.

“Važno je da od Privredne komore imamo inicijativu da plaćanje članarine bude na dobrovoljnoj osnovi. Mislim da je to pošteno rješenje, da se PKCG bori za povjerenje privrednika, kao i sve ostale poslovne organizacije. U suprotnosti je sa Ustavom da se bilo ko tjera da po automatizmu ima obavezu plaćanja članarine jednoj poslovnoj organizaciji. To posebno iz razloga što do sada niko od malih privrednika nije imao korist od Privredne komore, niti od članstva u toj organizaciji”,  istakao je Konatar.

Privrednicima prepustiti slobodu izbora

Kao prva poslovna asocijacija u Crnoj Gori, tržišno orijentisana, Montenegro biznis alijansa (MBA) od svog osnivanja nastoji da svojim aktivnostima utiče na stvaranje poslovnog ambijenta koji podstiče razvoj biznisa u Crnoj Gori i promoviše principe tržišnog poslovanja. Smatramo da i u ovom slučaju treba prepustiti privrednicima slobodu izbora kojem poslovnom udruženju žele da pristupe, kazali su za Dan iz MBA.

“Stav Montenegro biznis alijanse po ovom pitanju je poznat još od Nacrta zakona o Privrednoj komori. Ne sporeći značaj Privredne komore Crne Gore za razvoj poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, smatramo da nije primjereno, nametati obavezu, da sva preduzeća registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), moraju postati članovi Privredne komore (PKCG) i plaćati članarinu. Primjedbe MBA na ovaj zakon su uvijek bile isključivo motivisane potrebom za neophodnošću stvaranja ravnopravnih uslova za sve učesnike tržišne utakmice, poštujući principe i pravila ravnopravnosti i slobode izbora, što donosi samo benefite za sve učesnike na tržištu”, naveli su iz MBA.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crni
Gost
Crni

Kako ce onda zaposleni koji imaju enormno visoke plate u PK

Banat
Gost
Banat

Ukinuti naravno i na tržište,pa ko smatra da mu je članstvo potrebno,neka se učlani,kao i sa sindikatima!

Nada
Gost
Nada

Konacno!!! I turisticku taksu (150e) privatnicima koji nemaju nikakve veze sa turizmom!! I prilaz putevima (150 e)…

Send this to a friend