Ekonomija

Ulaganja u puteve nikad veća

Ilustracija

Država počinje izgradnju i rekonstrukciju više od 100 kilometara putnih pravaca. U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva tvrde da se u istoriji Crne Gore nikada više nije ulagalo u putnu infrastrukturu. Lani je za puteve izdvojeno oko 44 miliona eura, a plan za ovu je 45 miliona.

Kako je CdM-u saopšteno iz Uprave za saobraćaj, u toku je tenderska procedura za izbor izvođača radova za rekonstrukciju magistralnog puta M2 Rožaje-Špiljani, dužine 20 kilometara. Radovi na rekonstrukciji se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Takođe, naglašavaju da treba da bude izabran izvođač radova za rekonstrukciju magistralnog puta Pljevlja-Mihajlovica, u dužini od 16 kilometara.

“Ovi radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke”, ističu iz Uprave za saibraćaj.

Vrijednost radova je 6,4 miliona eura.

Uprava za saobraćaj, kako su kazali za CdM, planira da do kraja ove godine započne tenderske procedure za izbor izvođača radova za nekoliko putnih pravaca.

“To je rekonstrukcija magistralnog puta M2 Tivat-Jaz, u dužini od 16 kilometara. Radovi na rekonstrukciji će se finansirati iz projekta Evropske banke za obnovu i razvoj”, najavljuju u Upravi za saobraćaj.

Izgradnja ovog bulevara počeće sljedeće godine i koštaće 26 miliona eura.

U planu je i rekonstrukcija magistralnog puta M2, dionica Lepenac-Ribarevine-Poda-Berane, dužine 39 kilometara. Radovi na rekonstrukciji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke. Procijenjena vrijednost radova je 26,9 miliona eura.

Planirana je rehabilitacija puta M-2 Kamenovo – Petrovac – Bar u dužini od 23,3 km. Procijenjena vrijednost ovih radova je 22 miliona eura.

U planu je i rehabilitacija puta M-2.1 Barski most – Dobrakovo – Bijelo Polje u dužini od 14,3 km. Procijenjena vrijednost tih radova je 17,2 miliona.

Kako je CdM već objavio, kompanija Bemax dostavila je najbolju ponudu za izgradnju bulevara od Podgorice do Danilovgrada i kako sada stvari stoje, gradiće pomenutu trasu. CdM je pisao da je Bemax dao ponudu za 15 odsto povoljniju od ostale dvije kompanije koje su se javile na tender.

Budžetom za 2019. godinu planirano je ulaganje u iznosu od 45.087.263,00 eura.

Plan održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za 2019. godinu podijeljen je, prema izvorima u sljedećim cijelinama:

– Finansiranje iz Tekućeg budžeta Crne Gore iznosi 8.187.263,25 eura, pri čemu će cijela suma biti utrošena za potrebe redovnog održavanja i zaštite državnih puteva

– Finansiranje iz Kapitalnog budžeta je predviđeno u iznosu od 36.900.000 eura

1. Program rješavanja uskih grla na saobraćajnoj mreži Crne Gore 2.600.000 eura

2. Rekonstrukcija magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori 27.300.000 eura

3. Program sanacija mostova, klizišta i kosina na magistralnim i regionalnim putevima 1.500.000 eura

4. Investiciono održavanje magistralnih i regionalnih puteva 2.500.000 eura

5. Investiciono presvlačenje magistralnih i regionalnih puteva 3.000.000 eura.

Ukupna dužina puteva u Crnoj Gori iznosi oko 7.000 km od kojih 1.850 km sačinjavaju magistralni i regionalni putevi, dok se ostatak odnosi na lokalne puteve.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gost
Gost
Gost

Rupe su proble.m

imalikokuci
Gost
imalikokuci

nekada su se znali prioriteti.Sada sa bilo kog graničnog prelaza da uđete; stanje puta katastrofa. Dobar doček za turiste. Ali zato se prave magistrale do svojih imanja… Stvarno za pohvalu

Dowlla
Gost
Dowlla

A put Scepan Polje -Pluzine
To nikad naravno
Nema veze sto je medjunarodni magistralni put

djuradj
Gost
djuradj

…neka ga Bajagic radi…

Dejo varala bi
Gost
Dejo varala bi

Je li ovo svajcarska na sliku?

Blaki
Gost
Blaki

Jeli neko obratio koliko turista prođe od Kotora do Lepetana.
Tvvrdim da ministar saobraćaja, nije nika vozio tom trasom.
Na hiljade turista doživljava šok, vozeći tom trasom😵😵

goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

Opasanica /Carine…..tu ulozite nsredstva gospodo….pa ce te vidjtet kao ce vam se visestruko vratit…

alo
Gost
alo

Sto jes jes ali izgradnja puteva nikad nije bila skuplja, nidje nema vece zarade. Kod asfaltiranja jedne ulice slucajno sam dosao do tenderske dokumentacije a i bio prisutan kod izvodjenja radova. Nije odradjeno ni 30% po specifikaciji radova ali se zato uzelo 100% para, siguran sam. I to sve uz paraf nadzora iz lokalne uprave

Goran
Gost
Goran

Više od 100 km, vau

Bankar
Gost
Bankar

Da li će neko odgovarati za rasipanje novca na projekte koji nemaju fizibilnost dok se na drugoj strani kaže da nema novca za elementarne stvari.

Ana O.
Gost
Ana O.

Pg-Kl ništa. Bravo bezbrižni

Ivan
Gost
Ivan

Tu će ti biti autoput dogodine

Ana O.
Gost
Ana O.

i putarina. Ivane Znaš li da dio novca od goriva registracije i dr se naplaćuje za ove po tebi manje važne puteve koji gutaju živote

rasso
Gost
rasso

autoput se pravi ana,ako nisi u toku…

Gost
Gost
Gost

Pošto si ti rasso u toku, kaži nam kuda treba da idu mještani sela u Rovcima, Gornjoj i Donjoj Morači? Autoput mora imati alternativni magistralni put.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Vidjeli od Vucka i njegove masinerije za ispiranje mozga da prolazi ova fraza “nikad vise se nije gradilo ulagalo itd…” oa i ovi nasi poceli da je koriste ili im je isti sef ko zna.

Staxe
Gost
Staxe

Čudo neviđeno,asgaltira se u 21 vijek,bravo..
A đe ste do sad bili…

Šojic
Gost
Šojic

Čija je ovo zamisao da se rade odjednom potezi od više desetina kilometara a nedavno iskustvo da se u roku nemogu završiti potezi od par kilometara. Da li je to logično ili je nešto drugo u pitanju

mojsilović
Gost
mojsilović

Na više km više love izbijaju.

Bigi
Gost
Bigi

Ulaganja u puteve nikad veca- zarada nikad veca.

Slavko
Gost
Slavko

Crnogorska vlast je nesposobna da odrzava puteve naslijedjene od Jugoslavije, a kamoli nesto normalno da naprave. Sve rupa na rupu, krater na krater, dobro je da imamo jos zivih vozaca…

Anabell
Gost
Anabell

Uskoro se neće moći proći ulicom Vojisavljevica.Asfalt potonuo 30cm.

Bnjj
Gost
Bnjj

Još samo kada bi otvorili radna mjesta da bi imao tim putevima da neko ide

Barani
Gost
Barani

Šta bi sa obećanim Bar -Virpazar,opet laž sad pred sledeće opet vi obećajte…

Send this to a friend