Ekonomija

Ulcinjska URA: Ostrvo Ada i dio Velike plaže u velikoj opasnosti

Ostrvo Ada i dio Velike plaže, kao najvrjedniji resursi opštine Ulcinj, su ugroženi i u velikoj su opasnosti, kao nikada ranije, saopštili su danas iz ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA.

“Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za vode i Morsko dobro aktivni su učesnici ubrzanog nestanka Ade Bojane i okolnih plaža na ušću svojim nestručnim radovima, bez ikakvih studija. Na ovaj način se dovode u opasnost ogromni razvojni resursi opštine Ulcinj, ali i imovina HTP Ulcinjska rivijera”, navode u URI.

Kako ističu, građani Ulcinja su navikli da Vlada i Morsko dobro budu nijemi posmatrači raznoraznih devastacija prirodnih resursa.

“Takav je slučaj bio sa Solanom, Valdanosom, Port Milenom i drugima, ali i sa ekonomskom diskriminacijom, kao, recimo, sa privatizacionim procesima ili kapitalnim investicijama. No, ovo sada je, ipak, nešto novo”, napominju iz ulcinjskog odbora URE.

Iz te stranke su uputili niz pitanja institucijama.

“Želimo javno da pitamo ove institucije da li su svjesni i da li rade to što rade na osnovu stručnih studija? Koliko su do sada koštali radovi koje se izvode, a koji vjerovatno imaju uticaja na nestanak plaža? Zašto se ogromne količine pijeska koje su nagomilane na tom prostoru ne upotrebljavaju za ublažanje ovog procesa? Znate li da se od gomila pijeska devastiraju okolne šume i flora, što je vidljivo golim okom? Da li planirate da rasprodate ovaj pijesak? Pitamo takođe javno: da li je do sada prodavan taj pijesak i, ukoliko jeste, koliko”, pitaju u ulcinjskom odboru URE.

Napominju da sva ta otvorena pitanja, ali i neodgovornost institucija prema problemu erozije i radova na Bojani, bude sumnju da posao koji vode navedene institucije ozbiljno miriše ne korupciju.

“Uostalom, u ovom poslu je već potrošeno preko milion eura, a rezultati su kontraproduktivni i opasno ugrožavaju najvrjedniji resurs opštine Ulcinj. Ostrvo Ada i dio Velike plaže su unikatni prirodni fenomeni i imaju nemjerljiv ekološki, ekonomski i turistički značaj za Ulcinj i čitavu državu. Ali, ovi izuzetni resursi, su u velikoj opasnosti, kao nikada ranije”, zaključuju iz ulcinjske URE.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MilodarkinDurio
Gost
MilodarkinDurio

Sonja zalis li za dps om i tom kulturom zivljenja? Hahahah

Sonja
Gost
Sonja

Vi da ćutite!
Ima tu istine, ali od vas je u opasnosti Crna Gora! A, ako je “izgubimo” I Ada i Velika plaža će biti “najmanji” problem.

Hurem
Gost
Hurem

Bravo Sonja ovi su krivi sto nam je drzava na klackalici.Dritan je prodana dusa i ja mu nista ne vjerujem pa ni da se zalaze za Adu,a jos vise da ga zene ugrozavaju.NARCIS ISKOMPLEKSIRANI

pero
Gost
pero

strasno da se ljudi pale na price kako je zemlja ugrozena a da mora zemljohranitelj milo da nas spasava

Send this to a friend