Ekonomija

Umjesto skupe dnevne, jeftina godišnja ulaznica

Elvir Klica

Ulaznice za nacionalne parkove, po svoj prilici, neće biti ukinute za domaće građane, kako je tražila Liberalna parija, ali je u pripremi izmjena odluke o naknadama. Njome će, kako je Pobjedi rečeno iz JP Nacionalni parkovi, domaćim građanima i strancima biti data “mogućnost kupovine godišnje ulaznice za sve parkove po izuzetno povoljnim uslovima”. U toku je i izrada studije za transformaciju nacionalnih parkova, koja treba da obezbijedi njihovu održivost, u čemu pomaže Evropska komisija.

Sada se ulaznice koštaju od euro u NP Prokletije, dva eura u NP Lovćen, po tri eura za NP Durmitor i Biogradsku goru i četiri eura u Skadarsko jezero. Po cjenovniku na sajtu nudi se godišnja ulaznica u NP Durmitor za 30 eura.

Poslanik LP Andrija Popović zatražio je od Vlade da ukine naplatu ulaznica u nacionalne parkove za crnogorske državljane, podsjetivši da su oni javno dobro svih gradana, te da je ružna praksa raznorodne naplate ulaznica.

Direktor preduzeća Nacionalni parkovi Elvir Klica Pobjedi je kazao da se priprema promjena odluke o naknadama i podsjetio da se cijene ulaznica nijesu mijenjale deset godina.

“U proceduri je predlog izmjene odluke o naknadama koja će posjetiocima kako stranim tako i domaćim dati mogućnost kupovine godišnje ulaznice za sve parkove po izuzetno povoljnim uslovima, što je u skladu sa evropskim direktivama”, kazao je Klica i podsjetio da po EU direktivama nije dozvoljeno cjenovno razdvajati domaće i međunarodne posjetioce.

Po zakonu, kako dodaje, svi posjetioci, osim onih koji žive na području nacionalnog parka ili koji imaju nepokretnosti u parku, moraju da plate ulaz. On ističe da je po odluci ovog javnog preduzeća omogućen besplatan ulaz za sve posjetioce tokom značajnih ekoloških datuma.

Visina naknada za ulazak na prostor nacionalnih parkova definisana je odlukom na koju saglasnost daje Ministarstvo održivog razvoja i turizma kaže Klica.

Naplata ulaznica predstavlja, pojašnjava on, jedan od najznačajnijih finansijskih mehanizama kako u našim nacionalnim parkovima, tako i u većini zaštićenih prostora u svijetu, kojim se prikupljena sredstva usmjeravaju na održive razvojne projekte, programe zaštite biljnog i životinjskog svijeta i unapređenje ukupnog stanja ekosistema na prostorima nacionalnih parkova.

Projektna menadžerka acocijacije “Parkova Dinarida mreže zaštićenih područja” Jelena Marojević Galić smatra da je nenaplaćivanje ulaznica za domaće stanovništvo moguće ukoliko država finansijski pomogne JP NPCG. Ona je podsjetila da se u teoriji finansiranja zaštićenih područja države većinski odlučuju za jedan od tri sistema.

“Prvi sistem je kada država snosi troškove zaštite i razvoja i u tom slučaju ne postoji ulaznica u zaštićeno područje. Taj slučaj imamo u Sloveniji, gdje u NP Triglav ne postoji naplata ulaznica. Drugi, kada se zaštićena područja finansiraju pretežno od korištenja resura kojima raspolažu, najčešće kroz eksploataciju šumskih ekosistema, privredni lov na krupne sisare ili korištenje mineralnih sirovina. Na ovaj način većinski se finansiraju nacionalni parkovi u Srbiji i Makedoniji, i u ovim zemljama ulaznice ili ne postoje ili su simbolične”, kazala je Marojević-Galić.

Treći sistem podrazumijeva razvijenu turističku infrastrukturu i usluge i većinsko finansiranje rada zaštićenih područja kroz naplatu ulaza.

Ona podsjeća da su crnogorski nacionalni parkovi prije petnaestak godina sporadično naplaćivali ulaz i da je takav bio i ukupni prihod od ulaznica.

Od prodaje ulaznica Nacionalni parkovi Crne Gore su u prošloj godini ukupno zaradili 1.366.334 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miro
Gost
Miro

Bravo Elvire i svaka čast SD-u. Psi laju a karavani prolaze. Samo nastavi tako. Pozdrav iz Žabljaka.

Pajčin
Gost
Pajčin

Hahahaha, e čuste li ovoga mozga na kraju teksta? Veli imaju tri sistema, prva dva se primjenjuju u okruženju: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija i svuda tamo je ulaz džabe. Ovaj naš je treći sistem i podrazumijeva razvijen turizam, zato plaćamo 4 eura po osobi. Hahahahahaha! Je li tačno ovo što se priča za Njemačku, da se svi masovno iselimo pa… Više »

Minja
Gost
Minja

Vidi se napredak iz godine u godinu, uvijek je bolje uzeti godišnju kartu. Bravo

Nikola
Gost
Nikola

Bravo doktore, samo naprijed, posteno samo i znaš!

Nemanja
Gost
Nemanja

Hoce li se segati i ove godine po parkovima dosta je ozelenjelo valja to prorjediti

Nik
Gost
Nik

S čim ti je sendvič jutros?

Haj
Gost
Haj

Zalosno ko nam je direktor i kako je on izabran.
I sigurno da bi trebalo za gradjane Crne Gore korigovati ulaz u perkove,ili ukinut ili barem da budu upola jeftinije za domace stanovnistvo.

Ljubo
Gost
Ljubo

Kami parkovima kad ih vodi ovaj prodavac borovnica.

Miki
Gost
Miki

Pošten je i mukotrpan radi prodavaca borovnica, više bi ga ti cijenio da je krao. To su te nove vrijednosti Ljubo

Jovan
Gost
Jovan

Samo naprijed dobri komsija.. dobar i profesionalan covjek !!!

Send this to a friend