Ekonomija

Umrežavanjem nauke i privrede do pada nezaposlenosti

Ilustracija

Veće umrežavanje nauke i privrede u Crnoj Gori dovelo bi do smanjenja nezaposlenosti, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu na temu Inovacijama do veće sinergije nauke i privrede.

Istraživač na projektu Milica Kovač-Orlandić istakla je da je projekat, pored brojnih aktivnosti, obuhvatio i izradu studije o učinku inovacija u Crnoj Gori, sa analizom stanja i preporukama za unapređenje stanja u toj oblasti.

“Studija predstavlja jednu stratešku analizu zakonodavnog i institucionalnog okvira za uspostavljanje saradnje između privrede i nauke, ali i sadrži određeni pregled stanja u
ovoj oblasti”, naglasila je Kovač Orlandić, dodajući da je studija došla u dobrom trenutku za Crnu Goru, kada je usvojila dva izuzetno bitna zakona u toj oblasti.

To su, kako je rekla, Zakon o inovacionoj djelatnosti i Zakon o podsticajnim mjerama za ulaganje u istraživanje i inovacije.

“Osim ovog zakonodavnog okvira, Crnoj Gori predstoji ozbiljan rad na formiranju institucija i na sprovođenju svega onoga što je cilj ovih zakona”, smatra Kovač-Orlandić.

Direktorica NVO Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM Milena Bešić naglasila je da su ovakvi projekta prije svega korisni za poslodavce, a onda i za mlade istraživače.

“Vjerujem da je potencijal svakog društva upravo u mladima i smatram da svaka šansa data njima je upravo šansa za društvo”, kazala je Bešić.

Ona je naglasila da o tome svjedoče i sve razvijene ekonomije i demokratije u svijetu.

“Ključ njihovog uspjeha jeupravo u korištenju potencijala kao što su znanje i inovacije”, zaključila je Bešić.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko Marko
Gost
Marko Marko

Čitam zadnjih godinu-dvije ovakve tekstove i zapitam se živim li u istoj državi sa ovim tipovima. Kakva naša nauka se povezuje sa kojom našom privredom? Koji su to naučni projekti za našu privredu? Zna li mi iko reći barem jedan? Pod maskom nauke koja će da razvije Crnu Goru uzimaju pare za istraživanja u oblasti prava, političkih nauka, etnologije itd.… Više »

Send this to a friend