Ekonomija

Unapređenje saradnje Crne Gore i Srbije u oblastima trgovine i turizma

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić razgovarali su danas u Beogradu o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje, posebno u oblastima turizma i trgovine, te se saglasili da je u odnosu na prethodnu godinu situacija povodom pandemije trenutno znatno povoljnija, prije svega zahvaljujući procesu imunizacije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, zvaničnici su ocijenili i da je za saradnju u turizmu od posebnog značaja regionalni Sporazum o sniženju cijena rominga.

Milatović je napomenuo da su od danas uvedeni novi komercijalni letovi kompanije Air Montenegro iz Tivta i Podgorice za Srbiju, kao i da će auto-put Podgorica – Kolašin biti završen ove godine.

“Ministar je takođe izrazio inicijativu za uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza, u cilju realizacije Akcionog plana regionalnog ekonomskog tržišta. Matić je podržala je ovu inicijativu i rekla da će Vlada Republike Srbije razmotriti njenu implementaciju”, navode u Ministarstvu.

Matić je istakla da je pandemija potvrdila potrebu za regionalnim povezivanjem, zajedničkim regionalnim tržištem i zajedničkim nastupom na tržištima trećih zemalja u sferama trgovine i turizma, u kojima postoji kompatibilnost između Srbije i Crne Gore i gdje je u odnosu na kovid-krizu pomjeren fokus turista na auto-destinacije.

“Dogovoreno je da se pokrene radna grupa koja bi definisala teme i aktivnosti potrebne za realizaciju saradnje ugovorene Memorandumom između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore u oblasti turizma”, zaključuju u Ministarstvu.

Send this to a friend