Ekonomija

Unaprijediti plasman domaćeg voća i povrća na tržištu

Kroz saradnju Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u Podgorici je danas održana radionica s ciljem da se predstavi najbolja praksa i pristupi za unapređenje sistema nabavke i postizanje održivog lanaca snabdijevanja domaćeg voća i povrća.

Radionica je realizovana u sklopu projekta “Podrška održivoj integraciji lanaca vrijednosti u sektoru voća i povrća u Crnoj Gori’’, koji realizuje Ministarstvo sa FAO.

Kao ključna prepreka za povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača u sektoru voća i povrća prepoznat je nedostatak povezanosti između subjekata koji učestvuju u lancu od proizvodnje do plasmana.

Na skupu je istaknuto da udruživanje proizvođača može dovesti do boljeg planiranja proizvodnje, otkupa i plasmana proizvoda.

Paralelno, jača povezanost i odnos između proizvođača i kupaca, uključujući i maloprodaju, od suštinskog je značaja za izgradnju održivog lanca snabdijevanja i postizanje veće konkuretnosti proizvođača.

Glavni cilj ove radionice je podizanje svijesti proizvođača o značaju njihovog organizovanja kroz poljoprivredne kooperative. To je put za jačanje veza i izgradnju dugoročnih odnosa između dobavljača i trgovaca.

Takođe, razmijenjena su iskustva o najboljim praksama u nabavci i transportu, kao i pakovanju i označavanju svježeg voća i povrća, u skladu sa evropskim propisima i standardima.

Radionici su prisustvovali proizvođači i predstavnici udruženja, predstavnici trgovačkih lanaca i subjekata koji se bave otkupom i distribucijom voća i povrća.

Send this to a friend