Ekonomija

Unaprijediti saradnju u saobraćaju Crne Gore i Gruzije

Gruzija i Crna Gora treba da unaprijede saradnju, naročito u oblasti pomorskog i vazdušnog saobraćaja, ocijenjeno je na sastanku ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i ministra ekonomije održivog razvoja Gruzije, Giorgija Kobulija, u čijem je portfelju i oblast saobraćaja.

Nurković je svom kolegi Kobuliji predstavio potencijale Crne Gore u oblasti pomorskog saobraćaja i predložio otpočinjanje saradnje vezane za uzajamno priznavanje sertifikata o sposobnosti pomoraca kako bi se crnogorskim pomorcima omogućilo da plove na brodovima Gruzije i obratno.

“Ministri su razgovarali i o saradnji u oblasti kruzing turizma i registracije plovila, gdje je Kobulio izrazio želju da razmijeni iskustva i znanja sa Crnom Gorom i da nauči iz pozitivnih iskustava iste. Takođe je dogovorena razmjena iskustava iz oblasti obuke pomoraca – Crna Gora se nalazi na tzv. bijeloj listi Međunarodne pomorske organizacije, što znači da sva ovlašćenja izdata našim pomorcima zadovoljavaju standarde Međunarodne pomorske organizacije”, saopšteno je iz Nurkovićevog resora.

Pored saradnje u oblasti pomorstva, kako dodaju, ministri su razgovarali i o mogućnosti potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u oblasti vazdušnog saobraćaja kako bi se pospješio razvoj i ovog sektora saobraćaja, a Nurković je svom kolegi prenio otvorenost Crne Gore da i u ovom pogledu pomogne Gruziji s obzirom na to da je Crna Gora lider u regionu kada je riječ o usklađenost propisa iz oblasti vazdušnog saobraćaja s EU regulativama.

Kako su saopštili iz ministarstva, Nurković je predvodio delegaciju Crne Gore koja je učestvovala na Međunarodnom forumu pomorstva u Batumiju u Gruziji.

Pored ministra u delegaciji su bili generalni direktor za pomorski saobraćaj, Vladan Radonjić, generalna direktorka za pomorsku privred,  Maja Mijušković i samostalna savjetnica, Bilsana Bibić.

“Glavni cilj Međunarodnog foruma pomorstva je promovisanje zajedničkih vrijednosti u oblasti međunarodne špedicije. U ovom kontekstu, forum okuplja visoke predstavnike pomorskog sektora iz različitih zemalja i regiona, a događaj nudi mogućnost razgovora i saradnje između predstavnika Vlada i industrije u cilju stvaranja integrisane politike pomorskog saobraćaja i upravljanja okeanom”, dodaju iz ministarstva.

Na forumu, pored predstavnika Vlada i privatnog sektora, učestvuju i visoki predstavnici Međunarodne pomorska organizacije, Međunarodnog fonda za kompenzaciju zagađenja nafte, Evropske unija, Evropske agencije za pomorsku sigurnost, i Evropske banka za obnovu i razvoj.

“Forum su otvorili Mamuka Bakhtadze, premijer Republike Gruzije i  Kitack Lim, generalni sekretar Međunarodne pomorske organizacije. Pored njih, tokom prvog dana govorili su ministar ekonomije i održivog razvoja Republike Gruzije kao i ministar infrastrukture Ukrajine, dok su mnogi drugi visoki zvaničnici učestvovali u panelima i diskusiji”, navode oni.

Generalni direktori Radonjić i Mijušković su tokom foruma učestvovali na panelima vezanim za oblasti održivog razvoja, uloge partnerstava između međunarodnih organizacija, uloge plave pomorske privrede i pomorskih grupacija u olakšavanju međunarodne trgovine, i izazova koji se odnose na međunarodnu pomorsku privredu.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gost
Gost
gost

Urediti granicni prelaz sa Gruzijom pod hitno!

Crni
Gost
Crni

Valorizovati ga odmah.

Send this to a friend