Ekonomija

UNDP podržava Crnu Goru u zatvaranju Poglavlja o životnoj sredini

UNDP podržava Crnu Goru u zatvaranju Poglavlja 27, poručeno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića sa novoimenovanom stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom.

Tokom sastanka Radulović i Gašparikova su razgovarali su o Poglavlju 27., održivom razvoju, zelenim investicijama i inovativnim tehnologijama u oblasti životne sredine.

Radulović je istakao da postoje brojne mogućnosti za dodatno jačanje i proširenje iste, sa čime se saglasila i Gašparikova.

On je takođe podsjetio da je Crna Gora uspostavila Eko-fond, kao ključan mehanizam kojim će se obezbijediti sredstva za pripremu i sprovođenje programa, projekata i drugih aktivnosti usmjerenih na očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Radulović je najavio i projekat u okviru kog će biti sprovedena kampanja u cilju podizanja ekološke svijesti stanovništva.

Gašparikova je istakla da je UNDP spremna da da podršku Crnoj Gori u pogledu ispunjenja završnih mjerila i privremenog zatvaranja Poglavlja.

Takođe je istakla značaj dalje saradnje kroz projekte koji su toku, posebno one koje su u finalnoj fazi pripreme, a kojim će Crna Gora aplicirati za sredstva Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), Zelenog klimatskog fonda (GCF) i Instrumenta za pretpristupnu podršku -IPA.

Send this to a friend