Ekonomija

Unija poslodavaca i trgovinski lanci: Rad nedjeljom mora biti omogućen svim trgovinama

Sa današnjeg sastanka

Jedino ispravno i održivo rješenje je ono kojim će rad nedjeljom biti omogućen za sve privredne subjekte iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu. To je saopšteno nakon sastanka predsjednika Unije poslodavaca Crne Gore UPCG Predraga Mitrovića i predstavnika malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine, povodom prijedloga Ministarstva ekonomskog razvoja da se samo preduzetnicima i mikro preduzećima dozvoli rad nedjeljom u toku ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021/2022. godine.

“Uz ocjenu da je ponuđeni predlog diskriminatorski i kao takav uvodi podjele na crnogorsko tržište, na sastanku je zaključeno da ista pravila treba da važe za sve i da na tome treba insistirati u daljim pregovorima socijalnih partnera – Vlade, UPCG i sindikata”, navode iz UPCG.

U tom smislu, navode iz UPCG-a, jedino ispravno i održivo rješenje je ono kojim će rad nedjeljom biti omogućen za sve privredne subjekte iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu.

“Takvo rješenje treba da prate i sljedeće odredbe:  svim privrednim subjektima iz sektora trgovine (preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća) omogućiti rad nedjeljom u toku jedne smjene (osmočasovno radno vrijeme), u toku ljetnje turističke sezone, zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti 100 odsto uvećanu dnevnicu za rad nedjeljom, pojačano sprovoditi inspekcijske kontrole nad radom poslodavca nedjeljom i zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti efikasno ostvarenje prava na nedjeljni odmor, kako je to propisano Zakonom o radu”, ističu u UPCG.

Današnji sastanak u UPCG organizovan je na inicijativu kompanija – najvećih članica iz sektora trgovine Voli trade, Mercator, HDL Laković, Domaća trgovina, Franca, Mega promet i Mil Pop, kao i šoping mola Delta M CG.

“Sastanak UPCG sa privrednicima dio je konsultacija koje se odvijaju uporedo sa izjašnjavanjem Upravnog odbora UPCG na temu zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu i novog Opšteg kolektivnog ugovora”, zaključuje se u saopštenju UPCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zizkov
Gost
Zizkov

Sramno i uvredljivo za CG Vladu da ne dozvole malim i srednjim preduzecima da zarade koru leba

Bnjj
Gost
Bnjj

Vlada da snizi poreze na zarade da bi zadržala ovo malo radnika u Cg. Minimalac povisiti na 350e

Spuski
Gost
Spuski

Da je srece niko nebi trebao da radi makar nedeljom to se prvenstveno odnosi na radnike u proizvodnji i gradjevini sto se tice trgovine ko hoce da radi treba radnicima dati duplu dnevnicu

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

Trgovine ne gube ništa ako ne rade neđeljom što misliš da trguješ u neđelju kupiš u subotu i promet je isti trebalo bim bojkotovati i ne odit u neđelju u prodavnice pa čak ni po kruh

Kbc jes
Gost
Kbc jes

Ovo je zastidje od drzave da kafane mogu da rade da teretane mogu da trafike mogu da pumpe mogu da bioskopi mogu samo tegovine ne mogu pa sram vas bilo drzavo

Cici
Gost
Cici

Svuda u srecne zemlje narod vikendom ne radi! Nego odmara sa porodicom e kukala nam majka

Cici
Gost
Cici

Opet ce te vi vratit nedelju radnu neboj se,a mrceni radnici ce primat istu platu

Project Odin
Gost
Project Odin

A zasto oni bas nesto kao brinu olaksaju narodu da moze i Nedeljom da trguje ?
Mislim da se tu radi samo o njihovoj pohlepi i profitu.

Vera
Gost
Vera

Vecina trgovaca radi 28 dana u mjesecu i ima 5 dana odmora ili ga nema ako ovo ministarstvo usvoji veliko razocarenje

Netačno
Gost
Netačno

Ovo jednostavno nije tačno. Ako nekog ćeraju da radi više od 40 sati neđeljno postoji inspekcija rada i lako je doći do rješenja. Zar nemamo sve eksperte u Vladi.

Ugljesa
Gost
Ugljesa

O cemu ti pricas ….u svaku prodavnicu radnici rade minimum 48 sati,a inspekcije žmure. Znaci u toku ovih 6 dana oni odrade i tu nedelju…i treba jos nedeljom da rade….sramota

Crni
Gost
Crni

Prodje sezona dok se vi dogovorite

Vera
Gost
Vera

A vi sto ne objavljujete poruke voljela bi da radite 28 dana u mjesecu i da imate odmor 5 dana e takvo je stanje sa vecinom trgovaca

Laki
Gost
Laki

Ljudi nije problem rad nedeljom. Problem je sto trgovci nemaju slobodan dan. Sto rade mjesec bez prestanka. Pa dobiju 3 dana slobodna. A neko ni jedan. Problem je nepostovanje zakona.

Vera
Gost
Vera

Niko vam ne usao nedeljom da trguje

Vera
Gost
Vera

E ovaj put nece trgovci ce pred vladu pa radite takozvani poslodavci

daka
Gost
daka

Slazem se.Pa se gledamo tamo

Emanon
Gost
Emanon

Definitivno se vracamo u robovlasnistvo. Zar vam izvjestaji EU o radnim satima u CG(gdje smo u samom vrhu po izrabljivanju radnika) ama bas nista ne znace??

Send this to a friend