Ekonomija

Unija poslodavaca pokrenula inicijativu za hitne izmjene Zakona o radu

Unija poslodavaca Crne Gore

Usljed nezavidne situacije u koju je kriza izazvana Covid-19 pandemijom dovela dominantan broj crnogorskih poslodavaca, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je pokrenula inicijativu za hitne izmjene Zakona o radu ili donošenje novog (lex specialis) zakona. Cilj navedenog je unapređenje radnog zakonodavstva shodno novonastalim okolnostima i podrška privredi u procesu neophodnog prilagođavanja novim uslovima rada, saopšteno je iz UPCG.

“Zabrinjavajući obim krize rezultirao je poremećajima na tržištu rada i brojnim problemima poslodavaca koji su zarobljeni u svakodnevnoj borbi da očuvaju radna mjesta i održivost sopstvenih kompanija, a istovremeno i posluju u skladu sa zakonom, kao i naredbama i propisanim mjerama NKT. Stoga je UPCG 3. jula uputila Ministarstvu rada i socijalnog staranja zvaničan dopis, uz inicijativu da, u skladu sa svojim nadležnostima, sagleda mogućnosti unapređenja radnog zakonodavstva i prilagođavanja istog novonastaloj situaciji”, saopšteno je iz UPCG.

Ovo posebno jer se pokazalo da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju, te kao takvi zatijevaju hitno prilagođavanje koje je moguće upravo kroz izmjene Zakona o radu ili donošenje novog (lex specialis) zakona.

“Neki od pomenutih instituta su: prekid rada bez krivice zaposlenog, skraćeno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme, rad van prostorija poslodavca (rad od kuće – na daljinu), otpremnine (visina i način utvrđivanja prilagođeni trenutku i realnim mogućnostima) i dr. Iako je postojala dobra volja socijalnih partnera da se ovaj problem brže prevaziđe kroz norme Opšteg kolektivnog ugovora, većina pomenutih instituta se ipak, usljed ograničenosti pravnog osnova datog kroz Zakon o radu, ne može uređivati kroz ovaj akt u cilju prilagođavanja novonastaloj situaciji”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, Unija poslodavaca je prethodno 27. maja dostavila Vladi Crne Gore Inovirani (treći) Predlog mjera UO UPCG za podršku privredi u kojem je predložila donošenje posebnog zakona kojim bi bili uređeni radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima ili hitne izmjene Zakona o radu i usklađivanje njegovih odredbi sa potrebom postupanja u vanrednim okolnostima.

Iako su dosadašnje ekonomske mjere podrške u određenoj mjeri relaksirale naše privrednike, neizvjesnost i nepredvidivost daljeg razvoja situacije zahtijevaju da se oko esencijalno važnih pitanja obezbijedi hitnost postupanja, efektivan socijalni dijalog i opšti društveni konsenzus.

“Ponovno proglašenje epidemije, praćeno zabrinjavajućim podacima o naglom padu obima posla i prihoda i gubicima koji prijete zatvaranjem velikog broja preduzeća i otpuštanjem zaposlenih, traže da se crnogorski regulatorni okvir u oblasti radno-pravnih propisa što prije stavi na dnevni red, unaprijedi i normativno uredi u dijelu koji reguliše poslovanje za vrijeme vanredinih okolnosti kao što su postojeće. Dakle, neophodno je da sve mjere koje je Vlada donijela kroz pakete pomoći prati prihvatljiv i vremenu prilagođen Zakon o radu”, dodaje se u saopštenju.

UPCG očekuje da će po navedenoj inicijativi dobiti podršku socijalnih partnera, kako bi u što kraćem roku došli do rješenja koje će omogućiti održivost poslovanja i radnih mjesta, budući da su prognoze o razvoju epidemiološke situacije i u narednom periodu vrlo zabrinjavajuće.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

“Iako su dosadašnje ekonomske mjere podrške u određenoj mjeri relaksirale naše privrednike…” Vaše privrednike jesu relaksirale. Ja i brojna družina smo dobili odlaganje poreza i doprinosa za 2 mjeseca. To je SVE. Ni centa nijesmo dobili pomoći, a smanjen je prihod. Nije problem što nismo dobili ništa, problem je što moramo, pored smanjenog prihoda, da finansiramo Vaše privrednike. Okle pare… Više »

Kako
Gost
Kako

Načnite te milione.Niste bez para nego vam ih je žao potrošit.Navikli ste samo da ih slažete po sefovima.Kad vi nemate,odakle će tek imati radnik kojem dajete 300e.A vi 300e trošite za dan.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Jeste to opet našli način da ugrozite zaposleni narod? Da smanjite i to opcija što imaju a da se izvučete na situaciju sa koronom? Pih, kakvi ste…

Emina
Gost
Emina

Iskoristi guzvu” …ada nakon proglasenja pandemije u Martu mjesecu vec sledeci dan su bili bez para…lex specialis otpustanje radnika bez njihove krivice i otpremnine + pomoc Vlade …e to je biznis 😃😃 😎

Emina
Gost
Emina

Iskoristi guzvu” …ada nakon proglasenja pandemije u Martu mjesecu vec sledeci dan su bili bez para…lex specialis otpustanje radnika bez njihove krivice i otpremnine + pomoc Vlade …e to je biznis 😃😃 😎

Emina
Gost
Emina

Iskoristi guzvu” …ada nakon proglasenja pandemije u Martu mjesecu vec sledeci dan su bili bez para…lex specialis otpustanje radnika bez njihove krivice i otpremnina + pomoc Vlade …e to je biznis 😃😃 😎

Kako vidim
Gost
Kako vidim

Markoviću su jedino važni državni službenici i, nešto manje, državne firme. Za njega su svi privatnici obični lopovi, koje mora trpjeti da im naplati porez radi plata državnih službenika.

Emina
Gost
Emina

Iskoristi guzvu” …ada nakon proglasenja pandemije u Martu mjesecu vec sledeci dan su bili bez para….lex specialis – otpustanje radnika bez njihove krivice i otpremnine + pomoc Vlade…e to je biznis…😃😃😎

Send this to a friend