Ekonomija

Unija stočara sjevera pisala Krivokapiću: Borićemo se za naša gazdinstva i interese

Predstavnici Unije stočara sjevera i proizvođača mlijeka iz Nikšića, Danilovgrada, Podgorice i Ulcinja obratili su se danas premijeru Zdravku Krivokapiću sa zahjtevom za organizovanje hitnog sastanka, zbog problema u sektoru stočarstva koji su nastali kao posljedica poskupljenja koncentrovane stočne hrane koja je od nove godine u više navrata kumulativno poskupila oko 30 odsto.

“Ovo poskupljenje je dovelo ovaj sektor ispod nivoa rentabilnosti te je zbog toga molba premijeru da primi na razgovor u najskorije vrijeme, a najkasnije do 16. aprila. Zbog ovog problema najveći proizvođači mlijeka su se sastali 10 aprila u organizaciji udruženja stočara sjevera i predsjednika Milka Živkovića na kome smo razmotrili situaciju i zauzeli zajedničke stavove”, navodi se u saopštenju Unije stočara.

U Crnoj Gori je konstantna priča o tome kako je potrebno supstituisati značajan uvoz hrane, dodaju, kroz povećanje domaće proizvodnje. Kroz ovaj primjer, ali i brojne druge, vidi se da su crnogorski proizvođači na trci na sto metara na startu, a konkurencija iz regije na 40, 50 ili 70 metara.

“U toj trci, pri ovim uslovima podrške, mi ne možemo pobijediti. Najveći, ali ne i jedini problem je cijena koncetrovane hrane, ali je povećanje te cijene na vidjelo izvelo i brojne ostale probleme koji se godinama gomilaju i ne rješavaju u ovom sektoru. Pomenućemo najbitnije. Cijena koncentrovane hrane je trenutno 0,40 eura/kg sa tendencijom povećanja, a gornja granica rentabilnosti je 0,30 pa u tom smislu predlažemo da sa pozicije budžetskih rezervi izvršite refundiranje 10 eurocenti po kg koncentrovane hrane ili odobrite dodatnu subvenciju po litru od četiri eurocenta do stabilizacije cijene na prihvatljivu”, navode u saopštenju.

Pored cijene koncentrovane hrane veliki problem predstavlja cijena pogonskog goriva koje ih čini nekonkurentnim u odnosu na proizvođače iz okruženja, pa predlažu povraćaj akciza, po modelu koji je važio do prije nekoliko godina, a na osnovu kojeg se priznavao utrošak 300 l pogonskog goriva po ha i na tu količinu vršile povraćaj akcize ili uvođenje “ plavog dizela“ po modelu EU.

“Za rješavanje problema realizacije proizvoda predlažemo razdvajanje proizvoda u postupku javnih nabavkikako bi mliječni proizvodi direktno od proizvođača bili plasirani potrošačkim jedinicama u javnom sektor kao i smanjenje stope PDV-a na sedam odsto na sve poljoprivredne proizvode proizvedene u Crnoj Gori.. U nacrtu agrobudžeta pored standardnih mjera zahtijevamo ozbiljnu reviziju programa nabavke priplodne stoke, subvencija po ha. obrađene površine, subvencija za pašnjake i još niz urgentnih tema iz oblasti stočarstva”, dodaju u saopštenju.

Njihivi predstavnici su, dodaju, u više navrata razgovarali sa resornim Aleksandrom Stijovićem, obraćali mu se putem elektronske pošte, ali su nezadovoljni ishodom tih razgovora a posebno pismenim odgovorima koje su dobili. Stoga su zahtijevali da pored premijera, sastanku prisustvuju i ministar finansija Milojko Spajić, uz resornog ministra, kako bi efikasnije riješili ovaj urgentni problem.

“Ukoliko ne uspijemo doći do prihvatljivog rješenja, čemu se iskreno nadamo, mi ćemo se svim zakonitim sredstvima boriti za naša gazdinstva i naše interese, kao što to rade i naše kolege iz EU kojoj svi zajedno težimo”, zaključeno je u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Progres
Gost
Progres

Ne brigajte vi mnogo o vašem oboru i toru sad će vlada usvojiti temeljni ugovor sa crkvom pa će popovi moć da vam okade štale po nižoj tarifi…

Send this to a friend