Ekonomija

Uništeno 11.386 komada jaja, 362 kg meda i 78 litara maslinovog ulja

Vesna Daković

Za prvih šest mjeseci ove godine, inspektori su zabranili uvoz 652.382 kilograma hrane, dok je u istom periodu na crnogorskom tržištu uništeno 9,2 tone različitih vrsta proizvoda hrane životinjskog i neživotinjskog porijekla, kazala je u razgovoru za Dan direktorica Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove Vesna Daković. Ona je saopštila da su od početka godine do danas u Crnu Goru uvezene dvije pošiljke piletine iz Brazila u količini od 52.000 kilograma, te da su obje bile ispravne na sve parametre bezbjednosti.

Prema podacima koje je Daković dostavila Danu, zabranjen je uvoz 167.819 kg banana, 122.000 kg krompira. Po količini štetnih proizvoda za koje je izrečena zabrana uvoza su i hrana za životinje, stočni kukuruz, potom 43 tone limuna, 40 tona alkoholnih i bezalkoholnih pića, 31.285 kg paprika, 25.000 kg brašna, te tone ananasa, jabuka, nektarina, mandarina, grožđa, ribe i dr. Na tržištu je uništeno 11.386 komada jaja, 362 kg meda i 78 litara maslinovog ulja.

Naglasila je da su od početka ove godine do danas uvezene dvije pošiljke piletine iz Brazila u ukupnoj količini od 52.000 kg.

“U skladu sa praksom kontrole u Crnoj Gori (koja je mnogo stroža od kontrola u zemljama Evropske unije) gdje se 100 odsto pošiljki mesa iz Brazila ispituje na 100 odsto parametara bezbjednosti, obje uvezene pošiljke su ispitane. Utvrđeno je da u potpunosti odgovaraju svim zahtjevima bezbjednosti i kvaliteta, pa im je kao takvima dozvoljeno stavljanje u promet na tržište Crne Gore”, saopštila je ona.

Daković ističe da često netačne i proizvoljne informacije stvore pogrešnu sliku o nekom proizvodu, navodeći da u slučaju hrane one imaju posebnu težinu jer izazivaju paniku među potrošačima.

“Takav je upravo slučaj bio i sa brazilskom piletinom. Naime, plasirane su javnosti informacije o navodnom nebezbjednom pilećem mesu koje dolazi iz Brazila, koji je ujedno i najveći proizvođač pilećeg mesa u svijetu. Niko ne može da cijeni bezbjednost mesa a da nema laboratorijske analize kojima se bezbjednost potvrđuje ili opovrgava. Naravno, analize moraju biti urađene u skladu sa propisanim metodama i po propisanim parametrima za bezbjednost da bi takve analize bile validne i na osnovu njih mogla da se cijeni bezbjednost sve hrane, pa tako i mesa”, istakla je ona.

Inspekcije Uprave, kako je saopštila, intenzivno sprovode kontrolu na unutrašnjem tržištu, u skladu sa Planom kontrola i monitorinzima za bezbjednost hrane. Daković je navela da se u okviru tih kontrola vrši i ispitivanje aditiva u hrani. Prema njenim riječima, subjekti u poslovanju hranom pokazuju konstantno sve veći stepen odgovornosti i svi imaju svoje programe kontrola, odnosno samokontrole, u skladu sa kojima vrše analizu i aditiva u svojim proizvodima.

Direktorica Uprave je kazala da im je od početka godine prijavljen jedan slučaj potencijalnog trovanja hranom u hotelu na Primorju.

“Ova prijava je bila prije početka turističke sezone. Preduzete su sve mjera u skladu sa propisima. Međutim, nakon daljeg istraživanja od strane inspektora za hranu, sanitarnih inspektora i epidemiološke službe, nije utvrđeno da je u pitanju slučaj “trovanja” izazvan hranom”, objasnila je ona.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Otrovace nas srbija….

Slobidan
Gost
Slobidan

Zašto smo veći katolici od Pape pa imamo strože kontrole od EU?

sudijs
Gost
sudijs

O ovome godinama priča glavna inspektorka Mira Drašković pa je proganjaju zajedno sa ovom Daković i sad joj je tzv kancelarija u podrumu. Sramota

Ćotek
Gost
Ćotek

Je li ovo gospodja što joj je mila piletina iz Brazila? Naš je kokot spram Brazilskog kikirez 😻😻😻

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

A ko kontrolise ono sto je proizvedeno u Cg i prodaje se kao “domace”???

zbunjen
Gost
zbunjen

ne valja vam kad kontrolisu, ne valja vam kad ne kontrolisu! Alarmantno je to sto svi predlazu zdravu ishranu: voce, povrce, med, maslinovo ulje itd. a sutvari ispada da je samo to unisteno bilo i zabranjeno… Sta jesti 🙁

lizing
Gost
lizing

Tako državo. Udrite po sirotinji. Zatvorili ste im fabrike pa sad nemaju pravo da preživljavaju. Neka raznose drogu, unosnije je to a i legalno.

Mina
Gost
Mina

Mindjuse,biseri i crveni ruz,bas poslovno.

Rajko
Gost
Rajko

Nije pošla na spavanje…

Tkna
Gost
Tkna

A odakle su jaja a odakle je med dajte imena firme sve .Samo ste se zskacili na piletinu iz Brazila

Ivana
Gost
Ivana

Najsmjesnija institucija u Crnoj Gori trenutno.na celu sa ovom prof dr Dakovic…dje je nadjose

Sergio
Gost
Sergio

Pojma nemas, Ivana

cicija
Gost
cicija

…a pojedeno 10x vise

anonimus
Gost
anonimus

samo me zanima ko je broja’ ova jaja?? da se nije mozda zabroja’ kukala mu majka?

Prekomoracanin
Gost
Prekomoracanin

Hahaha

Send this to a friend