Ekonomija

Unija poslodavaca očekuje da sud ukine neradnu nedjelju

Očekujemo da će Ustavni sud prihvatiti našu inicijativu i staviti van snage zakonsku normu o neradnoj nedjelji, saopštio je savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca Crne Gore UPCG Filip Lazović.

Podsjećamo, UPCG podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

“Kada će se to dogoditi, mislim da je po Zakonu o Ustavnom sudu, rok za odgovor Ustavnog suda godinu i po dana”, rekao je Lazović gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

On je rekao da svaki radnik u Crnoj Gori inače ima pravo na jedan slobodan dan, što je regulisano Zakonom o radu.

“Zakon o unutrašnjoj trgovini ne treba da štiti prava radnika, nije donešen zbog toga. On treba da reguliše unutrašnju trgovinu u Crnoj Gori, a prava radnika treba da regulišu Zakon o radu, Opšti kolektivni ugovor, Granski kolektivni ugovor i Ugovor o radu”, rekao je Lazović.

Saopštio je da oni samo traže da se pusti svaki privrednik u Crnoj Gori da ocijeni je li u njegovom interesu da radi nedjeljom.

Komentarišući stav Unije slobodnih sindikata USS da očekuju da će sud odbaciti inicijativu za ocjenu ustavnosti, Lazović je rekao da je to očekivana reakcija socijalnih partnera.

“Legitiman njihov stav, oni smatraju da će Ustavni sud da odbije našu inicijaivu jer će posmatrati neke evropske vrijednosti, a ja mislim da bi Ustavni sud trebalo da čita prvenstveno Ustav Crne Gore i uvaži ono što tamo piše, a ono što tamo piše ide na ruku Unije poslodavaca”, saopštio je Lazović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Daky
Gost
Daky

Sta je sa godisnjem odmorom u ugovor pise da zaposljeni ima pravo na 21 radnih dana a dobijamo po 5 dana godisnje? A oce da zabrane neradnu nedelju sramota.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ukinuti praznike, radno vrijeme unaptijediti sa 12 na 17 sati, radni vijek produžiti do 80 godina i minimalac smanjiti za 30 %. Ako te uslove ispunimo ulazimo u EU već sledeće godine.

Burin
Gost
Burin

Pet radnih dana po osam sati čini 40 sati sedmično. Ili šest dana po 6.5 sati. Sve preko toga je prekovremeni rad koji ne smije biti unaprijed ukalkulisan. Dakle, ne samo nedjelja, već i subota su neradni dani. To što u praksi nije tako, krivac su državni organi koji ne rade svoj posao i dozvoljavaju izrabljivanje radnuka bez posljedica, a… Više »

Mira
Gost
Mira

Sram vas bilo,nije tacno da radnici imaju po jedan Dan slobodan.Samo u pojedinim firmama.Nije cudo sto nam omladina ide u inostransto,ovo je stamna drzava!

Bnjj
Gost
Bnjj

Ima li pravo na godišnji odmor

Tik Tak
Gost
Tik Tak

A to sto vi Lazovicu zajedno sa vecinom privatnika ne postujete zakon o radu, to nikome nista. Radnici rade kod privatnika svaki dan vise id 8 sati, a slobad dan mogu samo da sanjaju. E trebalo bi vas dobro rebnut kaxnom da vam na pamet ne pada iskoristavanje radnika plus vam treba pojacat kontrole… da vidimo placate li drzavi sve… Više »

Hikmet
Gost
Hikmet

I subota treba biti neradna, eventualno samo do podne. Ljudi moraju imati VIKEND.

Aja
Gost
Aja

A dje se to nije radilo nedjeljom…

Dada
Gost
Dada

Pitam se rade li nedeljom ovi strucnjaci iz unije poslodavaca ili se spuste do Budve ili malo do Zabljaka. Sram vas bilo,ne moze se pocinut nedeljom,vazda vi malo bilo. Pi.

Ana
Gost
Ana

Naci ce oni nacin da i sa nedjeljom zarade. U Srbiji kad neki radnici prime platu dio vrate na ruke posladovcu. Jer po zakonu ne smiju ispod minimalca ali ima način da se zakon mimoiđe i klepi radnik.

Bnjj
Gost
Bnjj

Stravično

Dzordz
Gost
Dzordz

Treba razmisljati i o radnicima koji ce ostati bez posla zbog novog zakona. Ne mislite da nece biti otkaza.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Najlakse je ukinuti nesto cega nije ni bilo

Golden boj
Gost
Golden boj

Ako ima ustavnog suda a vjerujem da ima ovaj zahtjev nece ni pogledati vec ce ga samo odbit. Vama privatnicima je za sto mjesec nema 50 dana sram vas bilo. I ja sam privatnik i imam 5 radnika i moram radit svaki dan jer radim prerradu mlijeka ali zato imam 2 radnika viska tako da mogu uzet slobodan dan kad… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo,ali koliko je takvih kao vi danas?

Dr n
Gost
Dr n

I ja sam privatnik. Podrzavam neradnu nedelju isto kao i radnici. Nemojte ustavni sud nego stanite na ulicu i snketirajte narod pa ako skupite vise od 10 odsto da su za radnu nedelju imate pravo da trazite od ustavnog suda i da radnike drzite i 24 sata dnevno

Serdar
Gost
Serdar

Sram vas bilo . Vi iz unije nemate ni obraza ni duše. Vi koji ste velika većina do kapitala došli na sumnjiv način i koji ne plaćate državne dažbine onako kako zakon propisuje biste da vaši radnici (podčinjeni) nemaju ni jedan slobodan dan . Nadam se da će ova država oživjeti na pravi način i sankcionisati sve koji se ogriješe… Više »

dokle vise
Gost
dokle vise

tako je…citavo ljeto bez sl dana…a od te plate se jedva krpi kraj s krajem

Motika
Gost
Motika

Takoe , i škole da rade vikendom 😂😂😂

samo jako
Gost
samo jako

kakvo ukidanje crno …. unija robovlasnika

glupan
Gost
glupan

ocekujete? Ako im spremite jednu podebelu kovertu oce slobodno! A u normalnom svijetu to vam nuko nebi dozvolio!!!!!

marius
Gost
marius

Iskreno se nadam da ustavni sud nece ukinut ovu odluku vlade, i da ce radnici sasvim zasluzeno dobit svoju neradnu Nedjelju. Kad moze da ne rade prodavnice svuda po Evropi Nedjeljom, onda vala more i kod nas. Vama poslodavcima nikad dosta para i rabote.

TonyZ
Gost
TonyZ

Unija modernih robovlasnika… Ovaj zakon je donesen jer robovlasnici ne postuju postojeci zakon o radu.

anoniman
Gost
anoniman

stidi se lazovicu a i vi ostali poslodavci samo vas pare interesuju a zdravlje radnike ne sram vas bilo dje ce vam dusa a koje imate ali vidim da nemate sramota

Send this to a friend