Ekonomija MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA UVODI RED

Upotreba oldtajmera ograničena na 120 dana godišnje

Starodobno vozilo (oldtajmer) ne može se upotrebljavati u saobraćaju na javnom putu duže od 120 dana tokom jedne kalendarske godine, navodi se u Nacrtu pravilnika koje je pripremilo Ministarstvo saobraćaja, pišu Dnevne novine.

Pravilnikom, kojim se razvrstavaju oldtajmeri, Ministarstvo saobraćaja želi da uvede red, pa je pozvalo zainteresovanu javnost da se do 20. novembra izjasni o ovom dokumentu.

Oldtajmer je motorno vozilo proizvedeno prije 30 i više godina, koje je radi očuvanja istorijskog nasljeđa i tehničke kulture sačuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku i koje se ne koristi u svakodnevnom saobraćaju.

Zbog astronomskih cifara koji dostižu pojedini oldtajmeri, u svijetu je odavno trgovina ovim vozilima postala veliki biznis gdje se obrću milijarde eura. Uređenjem ove oblasti u Crnoj Gori, ljubitelji ovih automobila uživaće u istorijskom nasljeđu ali i njihovi četvorotočkaši dostizaće cifre od kojih se vrti u glavi. Zbog toga ovaj Pravilnik ima i veliku biznis dimenziju.

Postupak vrednovanja i razvrstavanja oldtajmera sprovodi se na osnovu zahtjeva koji podnosi vlasnik odnosno korisnik oldtajmera ovlašćenom pravnom licu (do sada je to bio Mašinski fakultet).

Prema kategorizaciji starosti, oldtajmer koji je proizveden do 31. decembra 1904. godine ima oznaku A odnosno spada u “Prva vozila”, dok auta proizvedena nakon 1. januara 1971. godine, uz uslov da su starija od trideset godina, imaju naziv “Vozila nakon 1970”.

Među najvrednijim oldtajmerima su oni proizvedeni između 1905. i 1918. godine koji se nazivaju “Veterani” i imaju oznaku B kao i oni proizvedeni između 1919. godine i 1930. godine koji se nazivaju “Antika” i klasifikovani su u C kategoriju.

Prema očuvanosti, oldtajmer može imati oznaku: original, izvorno, obnovljeno i prerađeno dok se tehnička kategorija može biti: serijsko, modifikovano, replika i vozilo izuzetak.

“Godina proizvodnje oldtajmera se određuje prema godini proizvodnje vozila ili dijelova vozila, prema priloženoj dokumentaciji za to vozilo ili prema dokumentaciji drugog vozila istog modela ili tipa. Podaci iz broja šasije (okvira), motora, dokaza o vlasništvu i drugog dokaza vezanog za vozilo, iz kojeg je moguće odrediti godinu proizvodnje predmetnog vozila, mogu biti korišćeni pri određivanju godine proizvodnje oldtajmera”, piše u Nacrtu pravilnika.

Lice koje upravlja starodobnim oldtajmerom je dužno da u vozilu, za vrijeme kretanja po javnom putu, ima knjigu upotrebe, popunjenu na propisan način i ovjerenu od strane organa državne uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Knjiga upotrebe oldtajmera predstavlja evidenciju korišćenja koju izdaje organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja, na zahtjev vlasnika odnosno korisnika starodobnog vozila (oldtajmera).

“Organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja vodi evidenciju o izdatim knjigama upotrebe starodobnog vozila koja sadrži naročito podatke o oldtajmeru i njegovom vlasniku odnosno korisniku. Lice koje upravlja oldtajmerom je dužno da izgubljenu, ukradenu ili uništenu knjigu upotrebe oglasi nevažećom u “Službenom listu Crne Gore”, u roku od osam dana od dana kada je knjiga izgubljena, ukradena ili uništena i da o tome bez odlaganja obavijesti organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja”, navodi se u Nacrtu pravilnika.

JEFTINIJA REGISTRACIJA U NAJAVI

Podsjetimo, Crna Gora je u maju ove godine dobila Savez oldtajmera. Savez je najavio da će se izboriti za jeftiniju registraciju, oslobađanje od taksi i niz drugih povoljnosti.

Od ranije je poznato da svako sertifikovano oldtajmer vozilo biće obilježeno posebnim braon registarskim tablicama, kako bi se na ulici odmah znalo o kakvom vozilu se radi, a ona će biti oslobođena svih taksi i putarina.

19

avatar
1000
9
10
0
 
19
konikDavorTvrtkofreemanH-Novi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tvrtko
Gost
Tvrtko

Kakva nam je budućnost u ekonomiji taman će bit da se vozimo svaki treći dan.Bolje pogledajte kako autobusi prolaze tehničke preglede jer sam makar dva vidio da su im prednji točkovi u jednu a zadnji upadaju u drugu traku ili u prevodu idu poprijeko.

H-Novi
Gost
H-Novi

Moze li onda motor (skuter) da se registruje na pola godine pa ko ne vozi zimi da uplati barem pola registracije???

konik
Gost
konik

ja registrova motor puna registracija za godinu 280 e a na 6 mjeseci 240 pa vidi isplatili se

THUNDER BLUE
Gost
THUNDER BLUE

12:37 Додге Ла Фемме из 1955. био је први аутомобил који је произведен искључиво за жене. Цхрислеров маркетинг одељење рано је препознало да су жене све више и више биле заинтересоване за аутомобиле током педесетих година, па су покушале да привуку жене као нове купце. Када сте купили аутомобил, добили сте кабаницу, кишну капу и кишобран који одговарају декору латица… Više »

Radovan
Gost
Radovan

Pa, nece svako auto starije od 30 god biti kvalifikovano kao old timer I dobit braon tablice, predpostavljam. Vec je to za kolekcionare, I neko ko ima pa za merak. Zato se I uvodi to 120 dana da bi bo neprakticno, inace bi pola auta odje se tako registrovalo

Goran
Gost
Goran

Dobra ideja, i to je mnogo. Old tajmeri nisu ni malo bezbjedni zbog losije izrade metala u tom periodu. Imate na youtube snimke dje nova mala auta poput Pola i Yarisa potpuno unistavaju oldtajmera prilikom udesa. Tako da mislim da je ovo dobra ideja zbog bezbjednosti

Čika Karl Marks
Gost
Čika Karl Marks

Probaj da sudariš sa bubom ili volvom iz 1970 neku od novih prdnjava od auta poput clia ili tako nekih koji su pola plastični.

freeman
Gost
freeman

Pogledaj na youtube-u sudar Volvoa i renoa Modus, bićeš zaprepašćen šta je Modus uradio Volvou ( inače emisija Fifth Gear)

Taksista
Gost
Taksista

Neka pomenuti nalete na Mercedes 124😂

monty
Gost
monty

Pa ove danasnje modele posle sudara ne mozes ni prepoznati koji su…

Davor
Gost
Davor

Monty, posle udesa, nije potrebno prepoznati vozilo. Nego da osoba iz njega izadje ziva.

ZakoniBezLogike
Gost
ZakoniBezLogike

ko će kome da broji dane? 😀 😀 😀

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Koje gluposti bolji oldtajmeri neki nego Pola auta u danasnje vrijeme

Mima
Gost
Mima

Isto bih ja jednog old tajmera 2020 godište! Pa neka se zeznem.

Golf2
Gost
Golf2

Polovina nas u Crnu Gori vozi Old timer-e

zvrk
Gost
zvrk

A vise od polovine manje od 120 dana svako auto.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Koji je mozak ovo izmislio sto ce onaj sto nema nako staro auto da.ga vozo cetiri mjeseca posle pjeski

RoR
Gost
RoR

Registruje se kao oldtimer samo ukoliko vlasnik zeli da ga registruje kao oldtimer. Ukoliko ne zeli, ostaje sve po starom.
Ukljucite mozak, ne trcite pred rudu. Zato propadamo.

Gorocrnac
Gost
Gorocrnac

Nece to biti obavezno,mozes ga voziti kao svako vozilo,ali ako ga povezes na pregled i kategorizaciju,uzmes braon tablice i koristis neke benefite,onda je ovako.

Send this to a friend