Ekonomija

Uprava carina će početi da odobrava statuse ovlašćenog privrednog subjekta

Uprava carina ispunila je uslove za implementaciju instituta ovlašćenog privrednog subjekta AEO i može početi sa izdavanjem odbrenja statusa privrednicima koji ispunjavaju propisane uslove, zaključila je juče validaciona misija CEFTA ugovornih strana.

Kako je saopšteno iz Uprave, validacionu misiju, koja je održana u Podgorici, u organizaciji Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, činili su predstavnici carinskih službi CEFTA ugovornih strana, kao i predstavnici Evropske komisije i CEFTA Sekretarijata u svojstvu posmatrača.

“Ovo je prva pilot validaciona misija koja je urađena u skladu sa konačnim tekstom Odluke o uspostavljanju validacione procedure za međusobno priznavanje AEO programa za sigurnost i zaštitu, koju će CEFTA ugovorne strane usvojiti u decembru ove godine”, ističu u Upravi.

Oni su validacionoj misiji predstavili AEO Program koji su uspostavili na osnovu međunarodno priznatih standarda.

“Validaciona misija čestitala je Upravi carina na obavljenim pripremama, visokom profesionalizmu i uspostavljenim standardima, kapacitetima i procedurama za uspješnu implementaciju koncepta AEO”, dodaju u Upravi carina.

Pojašnjavaju da se koncept ovlašćenog privrednog subjekta zasniva na partnerstvu između carinske službe i privrednih subjekata koje je uvela Svjetska carinska organizacija.

“Privredni subjekti koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi treba da blisko sarađuju sa carinskom službom kako bi ostvarili zajednički cilj – sigurnost lanca snabdijevanja. To podrazumijeva da odnos između carinske službe i AEO treba da se zasniva na načelima transparentnosti, ispravnosti, korektnosti i odgovornosti”, ukazuju u Upravi.

Navode da je AEO Program, čiji je cilj da se poboljša sigurnost međunarodnog lanca snabdijevanja i omogući legitimna trgovina, otvoren za sve učesnike u lancu snabdijevanja.

Njim su obuhvaćeni privredni subjekti ovlašćeni za carinska pojednostavljenja AEOC, sigurnost i zaštitu AEOS ili kombinaciju navedenih povlastica.

“Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja privrednih subjekata, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane”, zaključuju u Upravi carina.

Značajnu podršku tom projektu pružila je Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vojo
Gost
Vojo

Dzaba sve kad se inspektori najvise pitaju

Student
Gost
Student

Ovo u praksi znaci da Niko ni slucajno vise nece zavirivati u banane Volija

Send this to a friend