Ekonomija

Uprava carina će početi da odobrava statuse ovlašćenog privrednog subjekta

Uprava carina ispunila je uslove za implementaciju instituta ovlašćenog privrednog subjekta AEO i može početi sa izdavanjem odbrenja statusa privrednicima koji ispunjavaju propisane uslove, zaključila je juče validaciona misija CEFTA ugovornih strana.

Kako je saopšteno iz Uprave, validacionu misiju, koja je održana u Podgorici, u organizaciji Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, činili su predstavnici carinskih službi CEFTA ugovornih strana, kao i predstavnici Evropske komisije i CEFTA Sekretarijata u svojstvu posmatrača.

“Ovo je prva pilot validaciona misija koja je urađena u skladu sa konačnim tekstom Odluke o uspostavljanju validacione procedure za međusobno priznavanje AEO programa za sigurnost i zaštitu, koju će CEFTA ugovorne strane usvojiti u decembru ove godine”, ističu u Upravi.

Oni su validacionoj misiji predstavili AEO Program koji su uspostavili na osnovu međunarodno priznatih standarda.

“Validaciona misija čestitala je Upravi carina na obavljenim pripremama, visokom profesionalizmu i uspostavljenim standardima, kapacitetima i procedurama za uspješnu implementaciju koncepta AEO”, dodaju u Upravi carina.

Pojašnjavaju da se koncept ovlašćenog privrednog subjekta zasniva na partnerstvu između carinske službe i privrednih subjekata koje je uvela Svjetska carinska organizacija.

“Privredni subjekti koji ispunjavaju široki spektar kriterijuma, na dobrovoljnoj osnovi treba da blisko sarađuju sa carinskom službom kako bi ostvarili zajednički cilj – sigurnost lanca snabdijevanja. To podrazumijeva da odnos između carinske službe i AEO treba da se zasniva na načelima transparentnosti, ispravnosti, korektnosti i odgovornosti”, ukazuju u Upravi.

Navode da je AEO Program, čiji je cilj da se poboljša sigurnost međunarodnog lanca snabdijevanja i omogući legitimna trgovina, otvoren za sve učesnike u lancu snabdijevanja.

Njim su obuhvaćeni privredni subjekti ovlašćeni za carinska pojednostavljenja AEOC, sigurnost i zaštitu AEOS ili kombinaciju navedenih povlastica.

“Pojednostavljenje, ubrzavanje carinskih postupaka i smanjenje troškova poslovanja osnovne su prednosti sticanja statusa AEO, a što ima pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja privrednih subjekata, kroz tehnološka ulaganja, dobrovoljno pridržavanje bezbjednosnih propisa i podizanje standarda kvaliteta robe, čime se ostvaruju benefiti važni i za krajnjeg korisnika, odnosno građane”, zaključuju u Upravi carina.

Značajnu podršku tom projektu pružila je Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
VojoStudent
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vojo
Gost
Vojo

Dzaba sve kad se inspektori najvise pitaju

Student
Gost
Student

Ovo u praksi znaci da Niko ni slucajno vise nece zavirivati u banane Volija

Send this to a friend