Ekonomija

Uprava za nekretnine objedinjuje registre kućnih brojeva, ulica i trgova

Dragan Kovačević

Uprava za nekretnine započela je tokom prošle godine realizaciju Adresnog registra, kojim će na jednom mjestu objediniti registre kućnih brojeva, ulica i trgova, čemu će se ove 2019. godine posebno posvetiti, kazao je u intervjuu Vikend novinama, prvi čovjek Uprave, Dragan Kovačević. Adresni registar je, kaže jedan od ključnih registara e-Uprave, samim tim značaj njegovog uspostavljanja imaće višestruku korist, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

“Oblasti u kojima se posebno prepoznaje značaj uspostavljanja ovog Registra su demografska, ekonomska i teritorijalna statistika, prostorno planiranje, zatim obavljanje poslova iz nadležnosti policije, vojske, turizma, zdravstva, obrazovanja i mnogih drugih poslova iz svakodnevnog života”, kaže Kovačević, dodajući da će Adresni registar umnogome sprovođenje popisa stanovništva koji je planiran 2021. godine.

Prema njegovim riječima Uprava za nekretnine je tokom prošle godine, u saradnji sa Zavodom za statistiku Crne Gore, lokalnim samoupravama i Ministarstvom javne uprave u okviru projekta donacije Vlade Norveške započela realizaciju projekta uspostavljanja Registra kućnih brojeva, ulica i trgova – Adresnog registra.

“Prvi korak u uspostavljanju Registra je sagledavanje postojećeg stanja iz ugla nadležnih institucija na lokalnom i centralnom nivou, kao i potreba korisnika budućeg Adresnog sistema, koji treba da obezbijedi mogućnost brzog, efikasnog i pouzdanog poslovanja. U cilju buduće zajedničke saradnje, kao jednog od ključnih faktora za uspješnu realizaciju projekta uspostavljanja Adresnog registra u Crnoj Gori, Uprava za nekretnine organizovala je radionicu u saradnji sa norveškom Agencijom za kartografiju. Na osnovu iskustava sa održanih sastanaka i radionica i analize trenutnog stanja kako sa aspekta zakonodavstva tako i sa aspekta postojećih podataka, Uprava je pripremila sveobuhvatan prijedlog plana aktivnosti. Plan implementacije ovog projekta je prezentovan i svi učesnici u ovom projektu su saglasni sa predloženim aktivnostima, vremenskim i finansijskim obuhvatom poslova u okviru nadležnosti više institucija”, pojasnio je Kovačević.

Adresni registar je, kako naglašava Kovačević, jedan od ključnih registara e-Uprave, samim tim značaj njegovog uspostavljanja imaće višestruku korist, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

“Oblasti u kojima se posebno prepoznaje značaj uspostavljanja ovog registra su demografska, ekonomska i teritorijalna statistika, prostorno planiranje, zatim obavljanje poslova iz nadležnosti policije, vojske, tu rizma, zdravstva, obrazovanja i mnogih drugih poslova iz svakodnevnog života”, rekao je on.

Na pitanje koliko će Adresni registar pojednostaviti sprovođenje popisa 2021. godine Kovačević je odgovorio: Mnogo.

“Naime, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 22.02.2018. godine razmotrila Informacipripremama registarskog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine i donijela zaključak da će se sljedeći popis stanovništva raditi korišćenjem administrativnih registara, a prvenstveno Adresnog registra. Krajnji cilj je formiranje kompletne baze podataka. Zajedno sa ostalim raspoloživim podacima iz relevantnih registara, ovakav vid pristupa olakšaće organizaciju poslova, i u značajnoj mjeri smanjiti finansijske troškove. Period realizacije Projekta uslovljen je planiranim Popisom stanovništva 2021. godine, ovo dovoljno ukazuje na hitnost i važnost u njegovoj realizaciji. Novi projekti zahtijevaju velike obaveze i potrebu za povećanjem broja zaposlenih kao i obezbjeđivanje dobre hardversko-komunikacione infrastrukture, ali benefiti su mnogostruki. Neuporedivo veći u odnosu na troškove za njegovu realizaciju”, kazao ej Kovačević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kukuijes
Gost
Kukuijes

Stvaranje broja na novoj zgradi je ogroman posao. Manje treba da se ista zgrada napravi.

Send this to a friend