Ekonomija

UPS će primijeniti skandinavska iskustva u nadzoru i kontroli pomorskog saobraćaja

FOTO: Boka news

Predstavnici Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore UPS, posredstvom TAIEX programa podrške Evropske komisije, boravili su u višednevnoj studijskoj posjeti Pomorskoj administraciji Švedske.

U crnogorskoj delegaciji bili su direktor direktor UPS Safet Kočan, pomoćnik direktora Nexhat Kapidani i načelnik Sektora za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarko Lukšić.

Glavna tema studijske posjete Švedskoj je bila proces vršenja nadzora i kontrole pomorskog saobraćaja i priprema tehničke specifikacije za drugu fazu VTMIS projekta (Sistema za elektrinski nadzor i upravljanje plovidbom na Crnogorskom pruimorj).

Domaćini su gostima iz Crne Gore predstavili svoje sisteme i iskustvo kroz razgovor o konkretnim primjerima iz prakse u sprovođenju kontrole i nadzora pomorskog saobraćaja.

Tokom petodnevnog boravka u Švedskoj predstavnici UPS Crne Gore sastali su se i sa pomoćnikom direktora Pomorske administracije Švedske, Ove Erikssonom, koji je istakao značaj nastavka saradnje u oblasti pomorske sigurnosti.

“Dogovoreni dalji koraci u razmjeni iskustava, zajedničkim obukama i zajedničko ušešće u razvojnim i istraživačkim projektima finansiranim sredstvima EU. Učesnici su imali mogućnost posjetiti VTS centar u Malmeu, testirati opremu za traganje i spašavanje na moru, kao i posjetiti glavnu kancelariju u Norrköpingu”, saopšteno je iz UPS uz napomenu da im je studijski boravak u Švedskoj bio veoma značajan u kontekstu razmjene praltilnih iskustava sa kolegama iz te države, moguće primjene pojedinih švedskih koncepata kod nas, ali i pripreme prestojeće druge faze razvoja VTMIS projekta na našem primorju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MilodarkinDurio
Gost
MilodarkinDurio

Bar grad u kome ima toliko iskusnih da budu na celu ups i u njemu ne bi li u stvarnim opasnostima na moru svi bili spaseni ovako kao da ne postoje znamo to svi

Kapetan
Gost
Kapetan

Nema,Kočan,Nexani,sve pomorske kuce,starih kapetana. Tradicija je to… Ajme mene

Ljuta
Gost
Ljuta

Na koji jezik su pričali?

Send this to a friend